- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 447 odwiedzin
Zasady pieczenia w brytfannie
Brytfanna do pieczenia bardzo interesujące naczynie, które łączy funkcję patelni oraz garnka. Często wykorzystuje się je przy okazji ważniejszych świąt, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po nie częściej. Dania przygotowywane w brytfannie są bardzo soczyste i kruche. Dodatkowo zachowuje się w nich więcej witamin oraz wartości odżywczych. Korzystanie z brytfanny nie wymaga także wykorzystania zbyt dużej ilość tłuszczu. Warto wiedzieć o czym pamiętać korzystając z brytfanny oraz jakie dania najlepiej w niej przygotowywać.
Dlaczego warto przygotowywać potrawy w brytfannie?
Przede wszystkim warto wskazać najważniejsze zalety pieczenia w brytfannie. Jest to duża oszczędność czasu oraz energii. Brytfanny to naczynia, które pozwalają efektownie przygotować obiad dla całej rodziny. Można w nich wykonać np. zapiekanki ziemniaczane, kurczaki czy makaron z warzywami.
Jest to także niezwykle wszechstronny sprzęt. Umożliwia on gotowanie, duszenie oraz pieczenie. Wszystkie przygotowane dania, są zdrowsze i smaczniejsze niż przy wykorzystaniu innych rozwiązań. Dużym udogodnieniem są także brytfanny dwupoziomowe, które pozwalają na przygotowanie dwóch potraw w jednym czasie. Naczynia pozwalają też na dłuższe utrzymanie ciepła.
O czym pamiętać przygotowując mięso w brytfannie?
Aby mięso przygotowywane w brytfannie było pyszne i aromatyczne, w pierwszej kolejności należy je właściwie zamarynować. Dzięki temu potrawa będzie nasiąknięta aromatem przypraw, a jej smak będzie wzmocniony. Dzięki marynowaniu, nie tylko skórka będzie pyszna, ale także wnętrze. W Internecie, a także w książkach kucharskich jest bardzo dużo pysznych przepisów na proste i efektowne marynaty.
Piekąc mięso w brytfannie, należy zadbać także o właściwą temperaturę. Warto zaznaczyć, że dla każdego rodzaju mięsa są trochę inne zalecenia. Jeden kilogram mięsa, powinien być pieczony godzinę. Natomiast drób, należy piec troszkę krócej, a wołowinę dłużej. Najlepszym rozwiązaniem jest brytfanna w kształcie owalnym lub prostokątnym.
Jak wybrać dobre mięso?
Jak wspomniano wcześniej, bardzo ważną kwestią w przypadku przygotowywania dań w brytfannie jest wybór idealnego mięsa. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na kolor. Dobre mięso wołowe powinno być krwistoczerwone. Jeśli jest trochę starsze jego barwa jest ciemnoczerwona. Podobna zasada obowiązuje w przypadku cielęciny, natomiast mięso drobiowe powinno mieć barwę jasną.
Kolejną ważną kwestią jest zapach. Świeże mięso, powinno mieć zapach naturalny i delikatnie kwaskowaty. Samo mięso powinno być odpowiednio sprężyste, nie powinno się rozlatywać w dłoniach.
Dobrym rozwinięciem jest owinięcie kawałków chudego mięsa boczkiem lub słoniną. Tłuszcz to najlepszy nośnik smaku, nie powinno się go nadużywać, jednak spożywany w kontrolowanej ilości nie będzie szkodliwy.
Rodzaje brytfann
Przygotowanie mięsa w brytfannach zależy także od rodzaju brytfanny. Na rynku dostępne jest kilka możliwości. Brytfanny marmurowe świetnie się sprawdzą, aby urozmaicić dietę i przygotować bardziej interesujące dania. Mogą one służyć jako naczynia do pieczenia, smażenia lub grillowania. W takich naczyniach można przygotować przepyszna zapiekanki, a także aromatyczne mięsa oraz warzywa.
Ciekawą możliwością są brytfanny granitowe. Zapewniają one doskonały smak, a także zapewniają smaczne i zdrowe przyrządzanie posiłków, bez obawy o przywieranie. Wyróżniają się one także wysoką trwałością i łatwością w usuwaniu brudu.
W sklepach dostępne są także brytfanny żeliwne emaliowane oraz proste brytfanny stalowe, posiadające emaliowaną powłokę. Są one bardzo solidne i z pewnością przetrwają przez lata. Ciekawą alternatywą są też brytfanny aluminiowe. Są one dość lekkie i bezpieczne.
Ostatnią możliwością są klasyczne i bardzo popularne naczynia żaroodporne, czyli szklane brytfanny. Mają one wiele zalet i są bardzo praktycznym rozwiązaniem. Między innymi nie pochłaniają zapachów i wytrzymują temperaturę nawet 300 st. C.
Co można przygotowywać w brytfannie?
Brytfanny przede wszystkim świetnie się nadają do pieczenia różnych rodzajów mięs w całości. Można także przy jej pomocy wykonywać różne dania warzywne, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe, gulasze, bigosy, wiele dań wegetariańskich, a nawet chleby czy ciasta!
Ponadto, warto zaznaczyć, że brytfanny służą do przygotowania całych dań lub dodatków do nich. Jak wspomniano wcześniej, dania w niej przygotowane wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Można przygotować większą ilość jedzenia o wiele szybciej. zaoszczędzając czas i energię. Jest to bardzo praktyczne i korzystne rozwiązanie.
Solidna i trwała brytfanna to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Z pewnością warto zainwestować w jej zakup i nie tylko od święta przyrządzać pyszne i aromatyczne potrawy. Dobrym rozwiązaniem są brytfanny z pokrywką. Modele tego typu są niezwykle praktyczne i użyteczne. Przed zakupem warto zapoznać się z dostępnymi możliwościami i podjąć przemyślaną i trafną decyzję.