Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Brytfanna, często nazywana gęsiarką, to masywne naczynie z pokrywą o wszechstronnym zastosowaniu - można w nim upiec aromatyczną pieczeń na niedzielny obiad czy przyrządzić świąteczny bigos. Podłużny kształt  brytfanny i spore gabaryty sprawiają, że można w niej upiec nawet całą gęś, jak potoczna nazwa "gęsiarka" wskazuje. Świetnie nadaje się również do pieczenia chlebów, a nawet ciast. Jest też nieodzowna w wielu innych, szczególnie tzw. "jednogarnkowych" potrawach. Można używać jej w piekarniku oraz na wszelkiego rodzaju kuchenkach.

Brytfanna granitowa, czyli jaka?

Brytfanna granitowa zagościła na dobre w ofercie producentów tego rodzaju naczyń. Jest to spowodowane jej szczególnymi właściwościami.

Brytfanna granitowa, oprócz zalet, które oferuje tradycyjna brytfanna, jest wyjątkowo wytrzymała na uszkodzenia. Jej istotą jest powłoka granitowa, która nie tylko zapobiega przywieraniu potraw, ale także sprawia, że brytfanny nie imają się  żadne zarysowania czy wgniecenia. Można ją bez obaw czyścić w zmywarce. W brytfannie granitowej następuje też równomierne rozprowadzenie ciepła na całej jej powierzchni, dzięki czemu potrawa zostanie przyrządzona równie dobrze z każdej strony. Efektem będzie pieczeń z przypieczoną skórką i miękkim mięsem wewnątrz. Zastosowań takiej brytfanny granitowej jest oczywiście o wiele więcej.

 Zalety przyrządzania potraw w brytfannie granitowej

Brytfanna z uwagi na swoją szczególną konstrukcję, kształt i tworzywo, z którego jest produkowana oraz unikatową powłokę, stanowi niewątpliwy atrybut prawdziwej kuchni. Jest szereg zalet przygotowywania potraw w tym naczyniu:

  • oszczędność czasu - skuteczne utrzymywanie temperatury w naczyniu sprawia, że potraw, nastawionych na wolnym ogniu czy małej mocy kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej. nie trzeba stale doglądać, a jedynie czasem do nich zajrzeć
  • oszczędność energii - po pierwsze duże naczynie pozwala na przyrządzenie dużej ilości potrawy jednogarnkowej bez konieczności gotowania w kliku mniejszych garnkach, a po drugie przez długi czas utrzymuje temperaturę zawartości, przez co nie trzeba po jakimś czasie podgrzewać potrawy, nawet gdy do stołu dołączy spóźniony członek rodziny czy gość
  • wszechstronność - może zastąpić wiele naczyń: garnków i patelni, a nawet blach do ciast
  • zdrowa kuchnia - powłoka brytfanny zapobiegająca przypalaniu potraw pozwala na gotowanie i pieczenie bez użycia tłuszczu lub z minimalną jego ilością, dzięki czemu potrawy są mniej kaloryczne oraz zachowują pełnię składników odżywczych, czyli po prostu są zdrowsze
  • wytrzymałość - brytfanny są odporne na wszelkie uszkodzenia: wgniecenia i zarysowania, co sprawia, że jest to inwestycja na lata

Rodzaje oferowanych brytfann granitowych

Każda brytfanna granitowa z zasady posiada specjalną powłokę oraz standardem jest pokrywa utrzymującą ciepło. W ofercie dostępne są wyłącznie produkty renomowanych firm, takich jak: Edenberg, Frico, Hoffner, Klausberg. Brytfanny granitowe różnią się ze względu na swoje cechy:

  • gabaryty - największe dostępne brytfanny granitowe mają pojemność nawet około 8 l, przydatne są przy licznej rodzinie lub w sytuacjach przyrządzania potraw na uroczystości rodzinne, jak święta czy imieniny, a także w usługach gastronomicznych; jest też szeroki wybór rozmiarów średnich, aż po naprawdę małe o pojemności ok. 1 l
  • kształt - owalny jest tym najbardziej tradycyjnym, wymyślonym w celu dostosowania się do kształtu pieczonego w nim drobiu w całości: gęsi czy kury; prostokątny jest idealny do przygotowywania niektórych dań, w których forma i kształt ma znaczenie, np. lasagne i inne zapiekanki; kwadratowy sprzyja lepszemu usytuowaniu brytfanny w lodówce obok innych pojemników i naczyń; okrągły może spełniać funkcje normalnego garnka, przy zachowaniu jednocześnie wszelkich zalet brytfanny
  • materiał użyty do produkcji - choć każda brytfanna granitowa posiada unikatową powłokę, należy wiedzieć, że jej konstrukcja może być wykonana z: aluminium, stali nierdzewnej czy żeliwa 
  • kompatybilność z kuchenkami indukcyjnymi - choć na rynku dostępne są rożne rodzaje brytfann dostosowanych do każdego typu kuchenki, nie każda nadaje się na indukcję i trzeba na to zwracać uwagę, jeżeli jesteśmy posiadaczami właśnie takiej kuchenki
  • specjalne funkcje - przykładem przydatnej opcji jest wlew/dozownik w pokrywie na przyprawy płynne, dzięki czemu możemy je dolewać bez konieczności podnoszenia gorącej pokrywy; unikniemy w ten sposób nie tylko poparzenia, ale też utraty temperatury potrawy

Warto posiadać brytfannę granitową jako część składową całości swojego sprzętu kuchennego. Zastąpi ona wiele innych garnków, co cenne jest zwłaszcza w niewielkich kuchniach. Konieczne jest jednak postawienie na dobrą jakość, bo choć kupno brytfanny to nie najmniejszy wydatek, jest to inwestycja na lata, która zwraca się w dwójnasób. Jest nieodzownym elementem w kuchni zarówno osób, które pasjonują się gotowaniem, jaki i takich, które stawiają przede wszystkim na szybkość i efektywność gotowania. To sprawia, że brytfanna granitowa jest też świetnym pomysłem na prezent, np. imieninowy lub świąteczny.

Zobacz również:

Brytfanny | Brytfanny marmurowe | Brytfanny żeliwne | Brytfanny stalowe

Brytfanna Klausberg KB 7365 gęsiarka garnek indukcja

Brytfanna Klausberg KB 7365 gęsiarka garnek indukcja

Producent: Klausberg
Cena: 99,00 zł 187,50 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
  • promocja
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium