Kociołek myśliwski Kinghoff KH 2242 żeliwny 7L emaliowany
Najniższa cena:
Kociołki żeliwne cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. To doskonały sposób na przygotowywanie potraw jednogarnkowych na świeżym powietrzu. Można w nich przygotować gulasze, leczo i inne potrawy węgierskie. Doskonale nadają się również do przyrządzania zapiekanek warstwowych, zwanych w niektórych rejonach pieczonką.
Kociołki żeliwne to konieczne wyposażenie każdego domu, w którym jest choć kawałek trawnika, na którym można zrobić ognisko. Wspólne biesiadowanie przy ognisku ma ogromny urok, a czas spędzony na oczekiwaniu aż potrawa będzie gotowa, to doskonała okazja do zacieśnienia więzi rodzinnych i przyjacielskich. Kociołki myśliwskie są doskonałą alternatywą dla grilla, bo wymagają ogniska nadającego spotkaniom duże przyjemniejszego klimatu.
Kociołki myśliwskie doskonale nadają się również do zabrania na biwak czy pod namiot. Nie są zbyt dużych rozmiarów, dzięki czemu w łatwy sposób można je ze sobą transportować. Zabrane na wyjazd pozwolą upichcić potrawę z własnoręcznie zebranych darów natury, np. z ryb czy grzybów i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem na łonie natury.
Kociołki myśliwskie są dostępne w wielu różnych rozmiarach. Dzięki temu można dobrać ich rozmiar do liczby gości, którą zwykle u siebie gościmy. Można wybrać kociołki żeliwne 5, 8, 11 czy nawet 14 l. Pojemność kociołka to nie jedyna cecha, na którą należy zwrócić uwagę. Warto zastanowić się również, czy chcemy stawiać kociołek bezpośrednio na ognisku, czy może wolimy, by nad nim wisiał. W tej pierwszej opcji lepiej sprawdzą się kociołki z nogami, choć można je stawiać w ognisku nawet wtedy, gdy nie mają nóg. Kociołki wiszące wymagają dokupienia specjalnego trójnogu, który zostanie rozstawiony nad ogniskiem i na nim na łańcuchu zostanie zawieszony kociołek. Niektóre kociołki są przystosowane do pełnienia obu tych funkcji. Dzięki temu można z nich korzystać w dowolny sposób, w zależności od tego, jak nam będzie w danej sytuacji wygodniej.
Kociołek myśliwski to naczynia ciężkie i solidne. Wszystkie są wykonane z żeliwa, czyli stopu stali z węglem, co sprawia, że równomiernie się nagrzewają i świetnie trzymają ciepło. Niektóre kociołki są dodatkowo emaliowane wewnątrz, dzięki czemu łatwiej można zadbać o ich czystość, bo emalia jest mniej porowata niż żeliwo. Mają one również przeciwników, bo jest wiele osób, które tradycyjne żeliwo przedkładają nad nowocześniejszą emalię. Zobacz, jakie kociołki znajdziesz w naszym sklepie i wybierz taki, który najlepiej spełni Twoje oczekiwania.
Podczas wakacji, weekendowego wypadu, czy szykując przydomowy piknik dla rodziny lub przyjaciół często decydujemy się na przygotowanie innych, niż zwykle potraw. Jeszcze kilka lat temu sytuacja taka nieodzownie kojarzyłaby się z grillowaniem. Teraz do łask wracają stare rozwiązania, z czasów, kiedy o grillach w naszym kraju mało kto słyszał. Mowa oczywiście o kociołkach do gotowania nad ogniskiem. Gdzie szukać i jak wybrać odpowiedni kociołek myśliwski, o tym za chwilę.
Kociołki myśliwskie to duże garnki zazwyczaj wyposażone w zamykane szczelnie pokrywy. Z jakiego materiału powinny być wykonane? Oto najczęściej spotykane rozwiązania:
Kociołki żeliwne surowe i emaliowane. Bardzo dobrze trzymają ciepło. Gotowanie w nich odbywa się błyskawicznym tempie. Kociołek taki wraz z zawartością może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Dlatego kociołki żeliwne przeznaczone są zazwyczaj do wstawiania do ogniska, rzadziej jako wiszące nad nim. Powłoka emaliowania pomaga w jego późniejszym doszorowaniu i utrzymaniu kociołka w czystości.
Kociołki stalowe surowe i emaliowane. Dużo lżejsze niż kociołki myśliwskie wykonane z żeliwa. Swobodnie można nimi operować nad ogniskiem, nadają się do zawieszenia na trójnogu. Dzięki temu świetnie nadają się do przygotowywania potraw jednogarnkowych typu węgierskiego, wymagających mieszania. Podobnie jak w przypadku kociołków żeliwnych, pokrycie kociołków stalowych emalią umożliwia łatwiejsze utrzymanie ich w czystości.
Kociołki miedzianie. Klasyczne rozwiązanie, ułatwiające szybkie gotowanie potraw. Lekkie rozwiązanie umożliwiające ich zawieszenie na trójnogu. Ze względu na reakcję miedzi szczególnie z potrawami kwaśnymi, zastąpione przez kociołki nad ognisko z blachy nierdzewnej lub najbardziej popularne kociołki żeliwne.
Kociołki nad ognisko, wiszące na przykład na trójnogu posłużą nam do przygotowania wszelkiego rodzaju zup, gulaszy, bigosów, fasolki po bretońsku i innych potraw jednogarnkowych, jakie tylko przyjdą nam do głowy. Pod tym względem kociołki do gotowania nad ogniem traktować najeży jak zwykły garnek. Żeliwne kociołki myśliwskie to już zupełnie co innego. Jeśli chodzi o konstrukcję i technikę gotowania, najbardziej przypominają standardowy szybkowar. Tak więc będą niezastąpione do przygotowania przeróżnych pieczonek, duszonek i zapiekanek. Większość przepisów w internecie na potrawy z kociołka przeznaczona jest do wykonania właśnie w kociołkach żeliwnych. Nie oznacza to, że żeliwne kociołki myśliwskie nie nadają się do przygotowania na przykład zupy gulaszowej! Trzeba tylko pamiętać o wadze całego zestawu i odpowiednim doborze materiałów na trójnóg lub wieszak do kociołka.
Wiemy już, że najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest kociołek żeliwny. Pozostaje jeszcze jeden bardzo ważny aspekt, na jaki trzeba zwrócić uwagę, porównując kociołki do gotowania nad ogniskiem. Pojemność kociołka to parametr uzależniony od liczby biesiadników, których będziemy musieli obdzielić przygotowaną w kociołku potrawą. Przyjmuje się przelicznik 1:1, to znaczy jeden litr pojemności kociołka na jedną osobę. Trzeba mieć tylko na uwadze, że mowa jest o pojemności całkowitej - do samego obrzeża naczynia. Po drugie przygotowywane w kociołku potrawy, gotując się - redukują swoją objętość. No i najważniejsze. Ciężko wyobrazić sobie biesiadę, na której serwowana jest potrawa z kociołka i nikt nie doprasza się o dokładkę. Mając powyższe na uwadze, musimy wybrać mądrze spośród produktów o pojemnościach od 4,5 do nawet 15 litrów!
Na koniec kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę oglądając kociołek żeliwny przed zakupem. Po pierwsze kraj produkcji. Bądźmy patriotami i wybierajmy polskie produkty. Produkty z państwa środka co prawda kuszą niską ceną, ale ich jakość też nie jest wysoka. Estetyka wykonania i wygląd zewnętrzny. Kociołek ma się nam podobać i być wykonany solidnie, z dobrej jakości materiałów. Jeśli nie możemy sami dotknąć kociołka przed zakupem, bo kupujemy w sklepie internetowym, nic straconego. Jeśli towar nie spełnia naszych oczekiwań, zawsze możemy go zwrócić.
Inne kategorie w garnkach:
Kociołki GierekHoff | Garnki | Zestawy garnków | Zestawy garnków stalowych | Zestawy garnków marmurowych | Zestaw garnków emaliowanych | Garnki granitowe | Garnki ze stali nierdzewnej | Garnki emaliowane | Garnki na indukcję | Garnki marmurowe | Garczki | Komplet garnków | Garnki pojedyncze | Garnek na indukcję | Garnek stalowy | Garnek marmurowy | Garnek granitowy | Garnek żeliwny | Garnek do makaronu - frytek | Garnek do szparagów | Gęsiarka | Rondel | Garnki do gotowania na parze | Garnek do gotowania mleka | Sokownik | Duży garnek | Wkład do gotowania na parze | Kinghoff garnki | Hoffner garnki | Edenberg garnki | Berlinger haus garnki | Klausberg garnki | Frico garnki | Edel hoff garnki
check_circle
check_circle