Pojemniki szklane zestaw 10 sztuk lunchbox GierekHoff Corio żaroodporne hermetyczne
Najniższa cena:
Garnek to naczynie, które znajduje się w każdej kuchni, nawet tej polowej. Używany jest codziennie, przynajmniej raz w ciągu dnia. Zrobienie obiadu bez wykorzystania garnka i przydzielenia mu jakiegoś zadania wydaje się być niemal niemożliwe. To dzięki nim możliwe jest gotowanie, podduszanie, a czasem nawet smażenie ulubionych potraw. Zachowują ich smak i aromat, ale też wszystkie wartości odżywcze. Przez to możliwe jest spożywanie pysznych dań i równoczesne dostarczanie organizmowi całego szeregu witamin, które się w nich znajdują. Ich główną misją jest gotowanie i podduszanie, ale w niektórych wypadkach mogą również pełnić rolę głębokiej patelni, dużego czajnika lub po prostu bardzo pojemnego naczynia.
Współcześnie garnki robi się w różnych kształtach, wielkościach i przeznaczone są do różnego zastosowania. Dzięki temu każdy w łatwy sposób może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie i przystosowanego do swoich potrzeb. Garnki 2,5l idealnie sprawdzą się do przygotowania śniadań. Można w nich przyrządzić na przykład owsiankę albo kaszę manną. Będą bardzo dobrym rozwiązaniem dla mniejszych rodzin lub osób, które mieszkają same. Przy gotowaniu ziemniaków, makaronu, ryżu oraz kaszy do napełnienia garnka zostanie zużyta zdecydowanie mniejsza ilość wody, dzięki czemu rachunki też zmaleją. Jednak w przypadku większych rodzin również znajdą swoje zastosowanie, na przykład do przygotowania sosu.
W dzisiejszych czasach zdrowe gotowanie jest niezwykle ważne. Wszyscy dążą do poprawy stylu życia i dbają o swoje zdrowie. Zwracają uwagę na staranny dobór wszystkich produktów. Jednak nie tylko to się liczy, bardzo ważny jest sposób przygotowywania posiłków. Żeby zdrowo gotować kuchnia musi być wyposażona w odpowiednie garnki. Bowiem wpływają one nie tylko na smak potraw, lecz także na zachowanie większej ilości wartości odżywczych.
Bardzo dobrym wyborem są garnki emaliowane, ponieważ zapewniają przede wszystkim bezpieczeństwo. Nie uczulają i nie wytwarzają szkodliwych substancji, a co najważniejsze nie wchodzą w interakcję z żywnością, przede wszystkim z kwasami. Dzieje się tak, ponieważ emalia to nic innego jak sproszkowane szkło z pigmentem. Nowoczesne naczynia emaliowane pokrywane są specjalną, bardzo wytrzymałą powłoką, aby uodpornić je na zarysowania, korozję i ścieranie. Dzięki temu w łatwy sposób można je czyścić i przez to utrzymać w dobrym stanie. Garnki emaliowane nie kosztują dużo, a są naprawdę solidne i przy dobrym użytkowaniu mogą wiernie służyć przez wiele lat. Bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala zaoszczędzić na rachunkach za gaz i prąd. Sama emalia nadaje się do przechowywania jedzenia, co pozwala na wstawienie ugotowanego obiadu do lodówki w garnku. Nie zmieni on smaku, od razu będzie gotowy do odgrzania. Pozwoli to zaoszczędzić masę czasu. W dodatku garnki emaliowane są odporne na wysokie temperatury i można bez problemu wstawiać je do piekarnika.
Płyta indukcyjna cieszy się coraz większą popularnością i coraz częściej zaczyna być zamiennikiem tradycyjnej kuchenki gazowej lub elektrycznej. Nie wyparła ich jednak zupełnie, wciąż można spotkać miłośników starych rozwiązań, którzy wiernie z nich korzystają. W momencie, gdy pojawiły się nowe możliwości, produkcja garnków rozgałęziła się na dwa nurty. Producenci powoli wprowadzają uniwersalne komplety naczyń, mimo tego nadal można spotkać te przystosowane tylko do jednego rozwiązania. Z tym problemem borykają się głównie użytkownicy płyt indukcyjnych, ponieważ na kuchence gazowej zadziała prawie każdy garnek.
Najczęściej spotykanym typem garnków przystosowanych do działania na indukcji są te wykonane ze stali nierdzewnej. Zostały przystosowane do tego, aby były odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie wysokiej temperatury, zarysowania oraz rdzewienie. Zdecydowana większość z nich nadaje się do mycia w zmywarce, jednak wszystko zależy od tego jak bardzo odporne są na wysoką temperaturę i detergenty.
check_circle
check_circle