Pojemniki szklane zestaw 10 sztuk lunchbox GierekHoff Corio żaroodporne hermetyczne
Najniższa cena:
Garnki kuchenne, są najważniejszym wyposażeniem w każdym królestwie kuchennym, a używa się ich praktycznie każdego dnia. Dlatego też kupując garnki 5,5l, należy wybrać te najlepsze, aby mogły służyć nam przez wiele lat, zaś samo w nich gotowanie było przyjemne i wygodne. Jakie więc kwestie powinniśmy rozważyć, kupując garnki 5,5l? Które z garnków będą najlepsze - z nierdzewnej stali czy też może aluminiowe, mające nieprzywieralną powłokę? Odpowiedzi na te pytania, postaramy się udzielić niżej.
Żeby wybrać odpowiednie garnki, nie ważne czy będą to garnki na gaz, garnki na indukcję czy też przykładowo garnki emaliowane 5,5l, musimy w dokładny sposób zapoznać się z ich wadami, zaletami, jak i właściwościami. Inny przecież będzie nam potrzebny garnek 5,5l indukcja, inny zaś do kuchenki gazowej. Warto zwracać uwagę na kilka istotnych czynników:
Garnki z nierdzewnej stali, wykorzystuje się zdecydowanie najczęściej. Odznaczają się one bowiem wysoką wytrzymałością, dlatego są chętnie wybierane przez tych klientów, którzy poszukują trwałych produktów. Odporność nierdzewnej stali na ewentualne uszkodzenia, stanowi jej sporą zaletę. Sprawia to, iż pojedynczy garnek będzie mógł zostać wykorzystany przez długi okres czasu i nie będzie podlegał uszkodzeniom. Ponadto, stalowe garnki nie zostają powleczone żadną z powłok, która mogłaby zostać z nich zdarta. W rezultacie, nie istnieje konieczność używania specjalnych środków podczas mycia czy też gotowania.
Garnki z nierdzewnej stali, mają również dużą odporność na wyższe temperatury. Dzięki czemu wybrane ich modele, mogą być używane w roli zamiennika dla żaroodpornych naczyń do piekarników. Poza tym, stal odznacza się dużą odpornością na działanie korozji. Wymienione tutaj właściwości, nierzadko są wzmacniane dodatkowo przez producentów, którzy projektują dno wielowarstwowe, sprawiające, że ciepło będzie lepiej rozprowadzone w naczyniu.
Są tak samo popularne, jak stalowe garnki, przy czym dzisiaj produkowane są modele pokrywane dodatkowo nieprzywieralnymi i bardzo trwałymi powłokami. Dzięki czemu produkty, nie będą mieć styczności bezpośredniej z aluminium, jak również nie będą przywierać w czasie smażenia. Dlatego też, gotowanie jest łatwiejsze, bo przygotowywane danie, jest trudniejsze do przypalenia, co nie pozostaje bez znaczenia, tym bardziej dla kucharzy początkujących. Tego rodzaju powłoka jest zupełnie bezpieczna dla naszego organizmu, a ponadto wytwarza barierę między produktem a aluminium. Poza tym, garnki te odznaczają je sporą odpornością na uszkodzenie, zatem posłużą przez naprawdę długi czas.
Tak samo istotny pozostaje także fakt, iż aluminium grzeje się bardzo szybko i dobrze przewodzi ciepło. To zaś znacząco skraca czas przygotowywania dań, jak również umożliwia zaoszczędzenie energii elektrycznej. Garnki te są niezwykle lekkie, zwykle też tańsze od stalowych garnków, z jednoczesnym zachowaniem najwyższej jakości. Są one wytrzymałe, możemy stosować je w przypadku różnych rodzajów kuchenek, a najnowsze na rynku modele, także w piekarniku.
Poza tym, dno w garnkach aluminiowych, jest nierzadko wzmacniane, dzięki temu możemy je wykorzystywać celem ugotowania dania na indukcyjnej płycie. Korzyścią związaną z grubszym dnem, będzie na pewno szybkie nagrzanie się garnka, co w rezultacie skróci czas gotowania, a my zaoszczędzimy.
check_circle
check_circle