Zestaw 2 patelnie z czujnikiem temperatury 24/28 cm Thermo Sensor MG Home na indukcję
Najniższa cena:
Jednym z podstawowych sprzętów gospodarstwa domowego jest zestaw patelni. Ten ważny element naszej kuchni powinien być trwały i służyć przez wiele miesięcy, a nawet i lat. Dlatego nie warto kupować najtańszych, aluminiowych patelni w supermarkecie, a lepiej zainwestować w droższy, ale dobrej jakości produkt, ze sprawdzonego źródła. Tym bardziej, że smak przyrządzanych w nim potraw jest wtedy zupełnie inny, aniżeli z chińskiej podróbki.
Mogłoby się wydawać, że to zakup noży stanowi nie lada wyzwanie, ale ilość dostępnych na rynku patelni może przyprawić o jeszcze większy zawrót głowy. Dzielimy je bowiem na kształt, wielkość, rodzaj dań, które się na nich przygotowuje, typ kuchenki na jaką są przeznaczone oraz materiał, z którego zostały wykonane. Ich ceny jednych szokują, dla innych nie stanowią zaskoczenia. Jeśli jednak koszt takowych jest dla nas wyznacznikiem wyboru, to warto pomyśleć o zakupie całego zestawu patelni, można wtedy bowiem sporo zaoszczędzić. Taki komplet zawiera zazwyczaj ich trzy sztuki, o różnej wielkości. Najczęściej są klasyczne, głębokie, do smażenia mięs lub ziemniaków, a także przygotowywana sosów bądź deserów. Na naszej stronie dostępne są też z patelnie z pokrywkami.
Patelnie do smażenia mięs i ziemniaków charakteryzują się tym, że są głębokie, tak, aby móc wlać do nich dużą porcję oleju i nic się nie wylało podczas obróbki naszych produktów spożywczych. Czy wybierzemy kwadratową czy okrągłą to już zależy od naszych upodobań i wygody, pamiętajmy jednak, że rodzaj dna podpowie nam czy będziemy na niej smażyć (gładka powierzchnia) czy grillować (dno w rowki). Tej idealnej, najlepiej szukać wśród patelni żeliwnych. Są wytrzymałe, przez co łatwo się nie zniszczą i dodatkowo ciężkie, zatem stabilne.
Płaskie patelnie służą do smażenia naleśników. Dzięki swoim niezbyt wysokim rantom pozwalają na szybkie odwrócenie tego placka, albo za pomocą łopatki albo podrzucając. Jako, że są płytkie smaży się na nich zazwyczaj bez tłuszczu, dlatego są pokryte powłoką teflonową, która jest nieprzywieralna. W tym przypadku musimy jednak pamiętać o odpowiednim ich czyszczeniu. I tak jak podczas smażenia nie wolno nam stosować widelców i noży, które mogłyby ją uszkodzić, tak podczas mycia nie należy używać ostrych gąbek czy skrobaków, nie zalecane jest też stosowanie jakichkolwiek detergentów. Po użyciu patelnię teflonową powinniśmy przetrzeć papierowym ręcznikiem i poczekać aż ostygnie. Dopiero wtedy dobrze ją namaczamy i czyścimy pocierając miękką gąbką nasączoną tylko wodą. Warto pamiętać, że uszkodzony lub odchodzący z patelni teflon jest rakotwórczy.
Wielbiciele jajek sadzonych oraz placków mają do dyspozycji zestawy patelni ze specjalnymi wgłębeniami, które ułatwiają między innymi odmierzenie idealnej porcji ciasta, jak również stworzenie regularnego kształtu dania. Do potraw azjatyckich najlepiej jeśli wybierzemy wok ze stali węglowej, o jednej czy dwóch rączkach, jak komu wygodniej. Kuchnia dalekiego i bliskiego wschodu łączy bowiem w sobie podczas jednej obróbki dużą ilość warzyw i mięsa, dlatego ten rodzaj patelni jest bardzo głęboki, tak, aby podczas mieszania nic z niej nie wypadło.
Jeśli jednak chcielibyśmy zainwestować w patelnię uniwersalną, do mięs, warzyw, dań słodkich lub sosów w jednym, to z pewnością sprawdzi się tutaj ta ceramiczna. Jest praktyczna i przede wszystkim trwała, nawet w bardzo wysokich temperaturach. Ponadto trudno ją porysować czy uszkodzić. Podobnie jak patelnię granitową, której dodatkową zaletą jest nieprzywieralność dań, można zatem smażyć na niej bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. Rozchwytywana jest więc przez miłośników zdrowego stylu życia.
Kupując zestaw patelni powinniśmy przede wszystkim ustalić do czego mają nam one służyć, czy wolimy jeden ich rodzaj o różnych średnicach, czy kilka odmiennych, do naleśników, dań beztłuszczowych, grillowania itp. Ponadto przyjrzyjmy się swoim nawykom, jeśli bowiem nie zwracamy uwagi na to czym przekładamy i mieszamy dania, powinniśmy wybrać patelnię ceramiczną, granitową bądź żeliwną, a zrezygnować z teflonowej. Kolejną istotną rzeczą, jest rodzaj kuchenki na jakiej będziemy smażyć nasze potrawy. Nie każda patelnia bowiem będzie działać na indukcji czy kuchence elektrycznej. Istotne znaczenie ma też waga naszego sprzętu. Tym bardziej jeśli ma być on prezentem dla osoby starszej, która nie ma już zbyt wiele siły w rękach.
Zobacz również:
check_circle
check_circle