Zestaw noży kuchennych komplet ze stali nierdzewnej 5 elementowy w bloku biały marmur Klausberg KB 7800
Najniższa cena:
Ostre noże kuchenne posiadające ergonomiczną rękojeść, są czymś, czego potrzebuje każda osoba, nawet jeżeli nie posiada dużych kulinarnych zdolności. Dobre noże kuchenne, stosowane są przecież przez nas codziennie - do filetowania, siekania czy też krojenia. Półki sklepowe uginają się wręcz pod naporem różnego rodzaju noży, dlatego też nie powinniśmy narzekać na zbyt ubogi asortyment i kłopoty ze znajdowaniem tego właściwego dla siebie. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, dokonując wyboru noży kuchennych?
W ofercie sklepów znaleźć możemy wiele typów noży, w tym białe noże kuchenne. Nic zatem dziwnego, iż czasami łatwo jest się nam zagubić w gąszczu ofert. Wybrane noże, kosztować mogą paręnaście złotych, zaś te najdroższe, to już koszty rzędu kilku tysięcy. Skąd biorą się różnice w cenach? Czy dokonując wyboru tańszego noża, powinniśmy liczyć się z tym, iż pozostanie on bezużyteczny? Nie do końca. Żeby dokonać wyboru najwyższej jakości noża kuchennego, musimy ocenić uprzednio, do czego zamierzamy go stosować, oraz w jaki sposób chcemy o niego na co dzień dbać. Nie zawsze, dobrym nożem będzie ten, który pozostaje najdroższy. Wybrane modele, wymagać mogą specjalnego traktowania, przykładów ostrzenie z użyciem kamienia i przy zachowaniu kątów albo oliwienie. Zdarza się, iż nie ma możliwości ich mycia z użyciem zmywarki. Nierzadko ceny noży dostępnych w sklepach sieciowych, bardzo nas kuszą. Dobrze się prezentują i kosztują parę złotych. Odradzane jest jednakże kupowanie tego typu kuchennych noży. Z jakiego względu? Wykonuje się je z walcowanego arkusza blachy, wybija wykrojnikami, nierzadko nawet nie są poddawane hartowaniu. Niska cena jasno informuje nas o tym, iż noże zostały wykonane z tanich surowców.
Dokonując wyboru noży kuchennych, powinniśmy kierować się głównie częstotliwością ich użytkowania. Jeżeli zajmujemy się zawodowo gotowaniem, warto abyśmy zainwestowali w najlepszej jakości noże, żeby czerpać przyjemność z ich użytkowania. Dla niektórych osób, wystarczające będą już Ewa noże, ponieważ przy ich pomocy będą w stanie przeprowadzić praktycznie każdą z kuchennych czynności. Innym zaś potrzebne są podobne noże do owoców i warzyw, ryb, mięs, sera oraz chleba. Najważniejsza będzie niewątpliwie jakość. Im lepsza jest jakość surowca, tym dłuższy czas nóż nam posłuży. Niezwykle istotny jest także sposób dbania o noże. Regularne ich ostrzenie, jest absolutnym minimum.
Do wyboru mamy noże wykonane z wysokowęglowej stali. Są to rdzewiejące noże. Możemy je łatwo oraz szybko ostrzyć. Wszelkie noże stalowe, należy myć ręcznie. Po wymyciu, trzeba je do sucha wytrzeć. Noże mające sporą zawartość węgla, należy zaimpregnować raz na jakiś czas jadalnym olejem.
Bardzo popularne, są noże wykonane z nierdzewnej stali. Należy jednakże zdawać sobie sprawę, iż żaden z noży nie będzie stuprocentowo nierdzewny. Ostrza tego rodzaju pokrywa się warstwą stali zawierającą, na przykład domieszkę molibdenu albo wanadu, które potrafią zapobiec powstawaniu korozji. Te noże trzeba ostrzyć na bieżąco.
Wbrew temu, co może się wydawać, w świecie kuchennych noży, mniej oznacza więcej. Umiejętności używania noży, nie można nabywać kupując piętnaście różnorodnych ich rodzajów - kluczem do odniesienia sukcesu, czyli chociażby cieniutko pokrojonej cebuli albo ziemniaków pokrojonych w kosteczkę, jest posiadanie wiedzy odnośnie typów ostrzy, ale też praktyka w zakresie ich używania. Faktem będzie to, iż dużą satysfakcję w czasie przygotowania potraw, możemy osiągnąć mając tylko trzy noże i na to powinniśmy zwracać uwagę. Trzeba dbać tylko o to, aby zostały one wykonane z dobrej jakości stali oraz były właściwie funkcjonalne.
Pierwszym z nich, będzie tak zwany nóż stołowy do krojenia pomidorów, który pozostaje niezastąpiony w każdym królestwie kuchennym, ma niewielkie wymiary i jest niezwykle poręczny - świetnie rozprawia się z owocami oraz warzywami, ale również w czasie obrabiania kurczaka. Długie ostrze w wypadku tegoż noża, jest jedną spośród najważniejszych cech, identycznie jak jego niewielkie wymiary.
Drugim, będzie nóż przeznaczony do mięsa. Ma on szersze oraz dłuższe ostrze, aniżeli ten z przeznaczeniem do krojenia owoców oraz warzyw. Optymalnym rozmiarem dla tego typu noża, będą 22 cm - na to powinniśmy zwracać uwagę w czasie dokonywania zakupu.
Celem wybrania właściwego dla swoich potrzeb noża, musimy na początku przemyśleć najważniejszą kwestię, do czego ma on nam właściwie posłużyć, oraz w jakim stopniu będziemy w stanie o niego dbać. Nie musi to być oczywiście nóż z najlepszej jakości, dostępnej na rynku stali czy też nóż dla szefa kuchni za wiele set złotych. Wystarczy, aby miał on dobrą jakość, ale przede musi być dobrany do naszych potrzeb, naszych dłoni i tego, co zamierzamy za jego pomocą pokroić.
check_circle
check_circle