Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Brytfanna jest niezwykle przydatnym naczyniem, wykorzystywanym na wiele sposobów. Łączy w sobie cechy garnka, patelni i blachy do pieczenia. Dzięki niej przyrządzić można różnego rodzaju dania jednogarnkowe, zarówno na kuchenkach gazowych jak i indukcyjnych. Wspaniale sprawdzi się również do pieczenia ciast, mięs oraz zapiekanek. Dlaczego warto posiadać ją w swoim domu? Jakie są rodzaje brytfann? Z jakich materiałów są wytwarzane ? Czym kierować się przy wyborze odpowiedniej dla siebie brytfanny? Zapraszamy do dalszej części artykułu.

Dlaczego warto posiadać brytfannę w swojej kuchni?

Brytfanna to dosyć duże i co za tym idzie niezwykle praktyczne naczynie. Bez problemu zmieści większy drób pieczony w całości czy inne dania przygotowywane dla większej ilości osób. Wspaniale sprawdzi się przy przygotowywaniu posiłków dla dużych rodzin jak i z okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Potrawy przygotowywane w brytfannie są niezwykle smaczne gdyż zachowują witaminy i składniki odżywcze, a mięso pozostaje soczyste i kruche. Naczynie nie wymaga wykorzystywania dużych ilości tłuszczu, dzięki czemu możemy gotować zdrowiej. Brytfanny i gęsiarki równomiernie rozprowadzają ciepło i bardzo długo je utrzymują, wykorzystywane mogą być dzięki temu również do serwowania potraw. Warto zainwestować w dobrą brytfannę gdyż jest bardzo solidna, zastępuje kilka innych naczyń i będzie służyła przez wiele lat.

Rodzaje brytfann

Na rynku istnieje wiele rodzajów brytfann. Pierwszy najprostszy podział możemy przeprowadzić porównując te z pokrywą i bez. Dzięki pokrywie z naczynia nie wydostaje się para wodna, krążąc w środku zapewnia odpowiedni aromat i zapobiega nadmiernemu wysychaniu potrawy. Dostępne są też ciekawe rozwiązania w uchwytach pokryw, które umożliwiają  np. dozowanie oleju w trakcie gotowania czy pieczenia bez konieczności  zdejmowania całej pokrywy. Brytfanny bez pokryw warto wybrać gdy zależy nam na zapewnieniu chrupiącej skórki przy daniach mięsnych. Sprawdzą się  też doskonale przy wypiekach ciast, chleba czy różnego rodzaju zapiekanek. Naczynia te dzielą się również ze względu na materiał z jakiego są wykonane, wyróżniamy:

  • ceramiczne - zapobiegają przywieraniu potraw, są ekologiczne i antyalergiczne (podczas przygotowywania dań nie przedostają się do nich żadne związki chemiczne). Materiał jest przyjazny dla środowiska i człowieka. Bardzo dobrze trzymają ciepło i nie wymagają używania dużej ilości tłuszczu. Minusem jest średnia wytrzymałość, łatwo można uszkodzić, ukruszyć naczynie. Istnieją modele przeznaczone do mycia  w zmywarkach. Na plus zasługuje wygląd naczynia, świetnie sprawdzi się do serwowania dań.
  • aluminiowe -  to najpopularniejsze brytfanny, bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają, często posiadają specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu. Są lekkie i łatwe do utrzymania w czystości, większość można myć w zmywarkach, Dostępne są w wielu różnych rozmiarach, kształtach i kolorach.
  • ze szkła żaroodpornego - brytfanna żaroodporna znosi  wysokie jak i niskie temperatury, można ją myć w zmywarce. Świetna do serwowania gdyż pięknie eksponuje całą potrawę. Jest dosyć ciężka, łatwo ją uszkodzić. Nagrzewa się szybko i równomiernie. Występuje w wielu kształtach i rozmiarach.
  • silikonowe - są odporne zarówno na wysokie jak i niskie temperatury, (świetne do stosowania w piekarnikach, mikrofalówkach jak i lodówkach) . Naczynia te są lekkie i dzięki temu łatwe do przenoszenia. Nie wymagają stosowania tłuszczu, można je myć w zmywarce. Nie pochłaniają zapachów oraz nie wydzielają szkodliwych związków. Niestety są podatne na odkształcenia.
  • żeliwne - długowieczne, odporne na wilgoć i ścieranie. Odpowiednie do używania nawet na otwartym ogniu. Nie nadają się do zmywarki. Charakteryzuje je również wysoka cena. Są dosyć ciężkie. Dostępne w wielu kształtach i rozmiarach.
  • ze stali nierdzewnej - wytrzymałe i odporne na rdzę, łatwe do utrzymania w czystości, można myć w zmywarce. Bezpieczne w kontakcie z żywnością, Są antybakteryjne i odporne na działanie kwasów zawartych w pożywieniu. Wygląd nie jest zbyt atrakcyjny, konieczne jest używanie do nich drewnianych bądź silikonowych sztućców.
  • ze stali węglowej - nie są odporne na korozję, zazwyczaj wyłożone powłoką ceramiczną lub emaliowaną.
  •  z gliny - (inaczej garnki rzymskie) potrawy w nich przyrządzane nie tracą właściwości odżywczych, są soczyste. Naczynia te umożliwiają  również pieczenie chleba. Wymagają odpowiedniej pielęgnacji tj. moczenia przed każdym użyciem. Przechodzą zapachem potraw. Nie można ich myć w zmywarce ani stosować do mycia żadnych detergentów.

Brytfanny możemy dzielić też ze względu na rodzaj powłoki wewnętrznej , czyli na :

- brytfanny emaliowane ( emalią pokryta jest brytfanna zazwyczaj blaszana lub żeliwna) . Emalia tworzy gładką powłokę, jest antyalergiczna odporna na tworzenie się brudu i bakterii.

- brytfanny teflonowe  - potrawy nie przywierają do dna naczynia , brytfanny pokryte teflonem szybko się nagrzewają i  długo utrzymują ciepło. Należy przy nich używać wyłącznie drewnianych lub silikonowych     przyborów kuchennych. Do póki teflon nie jest uszkodzony, nie wchodzi w żadną reakcję z pożywieniem i nie wpływa na jego smak.

- brytfanny tytanowe -  bardzo szybko się nagrzewają, są bardzo odporne na zarysowania (można do nich używać standardowych sztućców) oraz na  nagłe zmiany temperatury. Charakteryzują ją     nieprzywierająca powłoka oraz łatwość utrzymania w czystości.

- brytfanny z powłoką ceramiczną - odporne na przywieranie i  wysokie temperatury. bezpieczne dla alergików , łatwe do utrzymania w czystości.

- brytfanny kamienne - naczynia posiadają powłokę wykonaną z kamienia (granitu lub marmuru). To solidne i trwałe rozwiązanie. Posiadają doskonałe właściwości nieprzywierające. Są odporne na ścieranie,  uszkodzenia i wysokie temperatury.

 

Czym kierować się przy wyborze brytfanny do swojej kuchni?

Dzisiaj mamy olbrzymi wybór jeśli chodzi  o naczynia i sprzęty kuchenne. Ważne by wybierane przez nas akcesoria maksymalnie usprawniały i umilały czas spędzony w kuchni. Jednym z takich naczyń jest brytfanna, dzięki której możemy zaoszczędzić wiele czasu podczas przygotowywania posiłków. Wystarczy odpowiednio przyprawić potrawę i włożyć do piekarnika, a reszta zrobi się sama. Jednak jak dobrze wybrać odpowiednią? Na co zwrócić uwagę? Przed zakupem warto zadać sobie kilka pytań. Po pierwsze: czy ma być to brytfanna na indukcję czy na płytę gazową? Czy zależy nam na korzystaniu z niej również w piekarniku? Może odpowiednie byłoby naczynie wielofunkcyjne z pokrywą i wkładem  służącym za również za patelnię? Po drugie wielkość naczynia, czyli dla ilu osób zazwyczaj przygotowuję posiłki? Kolejna sprawa to cena brytfanny. Jaki budżet jestem gotowy przeznaczyć na to naczynie? Czy ważne dla nie jest by miała pokrywę, uchwyt dozujący? Ważną kwestią może być też możliwość mycia w zmywarce oraz odporność na zarysowania. Ostatnią rzeczą są walory estetyczne, bo ważne by przedmioty praktyczne cieszyły także oko, były ozdobą stołu.  Warto szukać sklepów specjalizujących się w sprzedaży wysokiej jakości wyposażenia kuchni, by mieć pewność, że produkty spełnią  nasze wymagania.

 

  • promocja
  • promocja
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium