Co warto wiedzieć na temat patelni indukcyjnych?
Bardzo często w naszych kuchniach, można napotkać na indukcyjne płyty. Używając takiego rozwiązania, musimy zakupić odpowiednie do nich wyposażenie, jak chociażby patelnie 16 cm na indukcję. Patelnie te mogą być używane nie tylko w połączeniu z płytami indukcyjnymi, ale także w przypadku innych typów kuchenek. Dobrej jakości patelnia, będzie posiadała spód zrobiony z surowca, który może przyciągać magnes, dzięki temu może pracować na kuchenkach indukcyjnych. Tego typu patelnia do indukcyjnej kuchenki, musi do niej odpowiednio przylegać, nie może posiadać zdeformowanych części. Wszelkie tego rodzaju urządzenia, posiadają specjalne oznakowanie na opakowaniach, za sprawą którego producent wskazuje, iż wybrany rodzaj patelni to model do używania na indukcyjnej płycie. Poza oznaczeniem indukcyjności, trzeba podczas wybierania patelni zwracać uwagę na parę innych kwestii. Istotną sprawę, stanowi rozmiar patelni.
Najczęściej wybierają opcją, jest zdecydowanie niewielka patelnia indukcyjna. Za taką uznawane są produkty w przedziale 12-18 cm. Jest to praktyczne rozwiązanie dla nielicznych gospodarstw domowych albo osób, które preferują prowadzenie życia singla. Są bardzo dobre celem przygotowania potraw pod postacią jajek sadzonych, omletów oraz jajecznicy. Możemy również nabyć także trochę większych rozmiarów patelnie - 20-25 cm. Taki wymiar pośredni sprawi, iż będą to uniwersalne oraz popularne produkty. Spore indukcyjne patelnie to te, które mają średnicę w przedziale 26-30 cm. Są one wręcz idealne do przygotowania kolacji, obiadów czy też potraw dla całych rodzin. Warto posiadać choć jedną taką dużą patelnię w domostwie. Indukcyjne patelnie, będą się od siebie różniły kształtem oraz średnicą. Najczęściej zdecydowanie, napotkać można na patelnie mające kwadratowy oraz okrągły kształt. Poza tym, różnią się one grubością oraz surowcem, z którego wykonano ich rączkę.
Jakie można wyróżnić rodzaje patelni indukcyjnych?
Patelnie na płyty indukcyjne, mogą zostać wykonane z różnorodnych materiałów. Zwykle stosujemy modele, które pokryte zostały powłoką, do której nie będą przywierały przygotowywane potrawy. W sprzedaży, znajdują się również patelnie nie posiadające żadnej dodatkowej powłoki. Częstym wyborem, staje się patelnia indukcyjna ze stali. Jest ona przeznaczona przede wszystkim celem smażenia mięsa. Jej sporą zaletą, będzie odporność na ewentualne uszkodzenia. Nierzadko wybiera się także lekkie patelnie aluminiowe, które bardzo szybko łapią wyższe temperatury. Mają poza tym specjalistyczną powłokę, za sprawą której potrawy, nie mają bezpośredniego kontaktu z aluminium, czyli metalem szkodliwym dla naszego zdrowia. Ciekawy wybór, stanowią również żeliwne patelnie. Nie można ich w sposób bezpośredni po zdjęciu z płyty schłodzić zimną wodą, gdyż materiał ten, nie jest uodporniony na szybkie zmiany temperatury. Żeliwne patelnie długu czas się nagrzewają, ale również dość długo ciepło oddają. Dostępne są ponadto miedziane patelnie. Jeżeli wybierzemy model mający powłokę, do wyboru będziemy mieć patelnie indukcyjne ceramiczne oraz patelnie indukcyjne teflonowe.
Jakie poleca się modele patelni indukcyjnych?
Na rynku, znaleźć można sporo różnych modeli indukcyjnych patelni o właściwym przeznaczeniu. Warto zwrócić uwagę na patelnię 25 cm do robienia naleśników, dzięki której w łatwy sposób przygotujemy to pyszne, słodkie danie. To model mający klasyczny wygląd i średnicę 25 centymetrów. Producenci dbają o to, żeby był on lekki, za sprawą czego patelnia jest łatwa w obsłudze i można na niej przewrócić naleśniki na drugą stronę. Wykonuje się je z aluminium, dlatego sprawdzają się w przypadku dań przyrządzanych w niskich temperaturach. Znajdują zastosowanie w każdym typie kuchenek indukcyjnych. Ich zaletą jest nie przywierające dno, jak i równomiernie i szybko grzejący się spód. Kolejnym dobrym przykładem, będzie patelnia grillowa 28 cm na indukcję. Tego typu modele, wykonuje się z aluminium, a ich zaletę stanowi nie przywierająca powłoka. Dzięki czemu, można na nich przygotowywać ulubione dania z grilla - nie tylko z mięsa, ale również z warzyw. Taka patelnia, razem z opakowaniem, waży około kilograma. Żebrowana powłoka po jednej stronie patelni, potrafi zablokować nazbyt intensywne wchłanianie tłuszczów, a ponadto znakomicie odprowadza nadmiar wody, chociażby z warzyw.
Kolejny rodzaj, to patelnia indukcyjna typu WOK. Sprawdza się idealnie podczas przygotowywania potraw z azjatyckiej kuchni. Ta wykonana z aluminium patelnia, ma średnicę 28 cm i jest idealna do dań duszonych oraz smażonych.