Pojemniki szklane zestaw 10 sztuk lunchbox GierekHoff Corio żaroodporne hermetyczne
Najniższa cena:
#1 Warto zdać sobie sprawę, że kawa, która została zmielona bezpośrednio podczas procesu produkcji, ma jednolitą grubość. To znaczy, że wyklucza możliwość parzenia w popularnych ekspresach do kawy. Dlaczego?
Kawa zmielona fabrycznie jest zbyt grubo mielona, abyś mógł uzyskać gęste oraz esencjonalne espresso. Niestety, ta reguła tyczy się każdego rodzaju ekspresu, nawet przelewowego. Ziarna zmielone fabrycznie są w tym przypadku zbyt drobne, a więc mogą jedynie zatykać filtr, a czas parzenia będzie zbyt długi. Wynik? Okropnie gorzka kawa, która nie nadaje się do wypicia.
#2 Ziarna zaraz po zmieleniu w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy tracą ponad połowę swojego smaku oraz zapachu. Niektórzy bariści twierdzą, że straty czasami dochodzą nawet do 75%! Dlatego najlepiej jest wykonać tą czynność zaraz przed zaparzeniem kawy. Wtedy stracisz jak najmniej jej smaku.
Niestety, nic na to nie poradzisz. Nawet pudełka próżniowe, czy szczelnie zamykane nie są w stanie przywrócić kawie jej naturalnego smaku i aromatu. Metody domowe też nie działają, a więc nie chowaj zmielonej kawy do lodówki.
#3 Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego kawa dobra jakościowo sprzedawana jest w ziarnach? Okazuje się, że ziarna tej fabrycznie mielonej z premedytacją są wybierane tak, aby były słabszej jakości. Dzięki temu producenci mogą sprzedawać ją taniej, bez straty dla swojego biznesu. Nie jest już tajemnicą, że w niedrogich mielonych kawach można znaleźć również domieszki innych roślin. Na przykład cykorii. Warto więc zainwestować w lepszą kawę, kupić ziarna oraz młynek do kawy, dzięki któremu bez problemu zmielisz wszystko w swojej kuchni, zaraz przed przygotowaniem napoju.
#4 Jeśli planujesz zakup młynka do kawy w przyszłości, a teraz chcesz przetestować, czy to co przeczytałeś jest prawdą, udaj się do najbliższej kawiarni. W niektórych miejscach możesz poprosić baristę o samo zmielenie twojej kawy, zupełnie za darmo. Określ wtedy, jaką metodą będziesz chciał zaparzyć napój. Czyli czy używasz ekspresu, kawiarki lub innych sprzętów. Gwarantuję ci, że poczujesz różnicę, porównując smak świeżo zmielonej kawy, a tej przygotowanej fabrycznie. A skoro mowa o odpowiednim parzeniu…
Chociaż sam proces nie wydaje się skomplikowany, warto zwrócić uwagę na kilka jego newralgicznych punktów, podczas których bardzo wiele osób najczęściej popełnia błędy. Jeśli ciągle jesteś niezadowolony ze smaku swojej kawy, może to ty jesteś temu winny? Prześledź uważnie cały proces parzenia kawy w kawiarce i zobacz, czy poprawnie wykonujesz wszystkie czynności.
Krok 1. Zacznij od zmielenia ziaren. Do tego będzie ci potrzebny odpowiedni młynek do kawy. Na rynku znajdziesz elektryczne oraz ręczne. Z reguły poleca się ten pierwszy, ponieważ mielenie zajmuje wtedy miej twoich sił. Czas działania młynka powinieneś dostosować do wymagań kawiarki. To znaczy, że ziarna mają być na tyle cienkie, aby umożliwić mechanizmowi kawiarki delikatne sączenie kawy do góry.
Krok 2. W tym samym czasie wstaw wodę do czajnika. Okazuje się, że do kawiarki warto wlać przegotowaną wodę, odrobinę chłodniejszą od wrzątku, a niekoniecznie kranówkę. Dzięki temu skrócisz cały proces parzenia bez straty dla jakości napoju.
Krok 3. Wlej wodę do dolnej części kawiarki, ale pamiętaj, aby nie dolewać jej do pełna. Sugeruj się zaworem bezpieczeństwa, który powinien pozostać odkryty.
Krok 4. Wrzuć tyle kawy, aby pokryła całą powierzchnię sitka. Najlepiej aby poziomem była równa rantowi kawiarki. W razie potrzeby wyrównaj ją palcem i delikatnie ubij, ale nie gnieć zbyt mocno.
Krok 5. Ostrożnie połącz dwie części kawiarki ze sobą i postaw na kuchence. Dopilnuj aby ogień lub moc palnika były małe.
Pamiętaj!
Wieczko kawiarki pozostaw otwarte. Dzięki temu będziesz mógł swobodnie obserwować cały proces parzenia. Na samym początku zacznie pojawiać się ciemnobrunatny płyn, a dopiero później lekka, jasnobrązowa pianka. Dodatkowo, powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie, podobne do gotującej się wody w czajniku. Dopiero wówczas wyłącz palnik oraz zamknij wieczko kawiarki.
Zobacz również:
check_circle
check_circle