Patelnia głęboka z pokrywką 30 cm duża Krisberg KR 2682 powłoka marmurkowa indukcyjna gaz
Najniższa cena:
Płyty indukcyjne, coraz częściej zaczynają się pojawiać w naszych domostwach, dlatego też powstaje coraz to większa liczba dostosowanych do użytkowania na indukcji naczyń. Kuchenki indukcyjne prezentują się niezwykle elegancko, są energooszczędne i łatwe do utrzymania w zakresie czystości, niemniej jednak wymagają zastosowania specjalistycznych naczyń, których dno będzie wykonane z surowca ferromagnetycznego. Tylko tego typu patelnie 30 cm oraz garnki, wykryte mogą zostać przez kuchenkę indukcyjną. Nie mogą to być niestety zwykłe garnki czy patelnie na gaz. Spory plus naczyń dobranych do indukcyjnych płyt stanowi fakt, iż mogą być one stosowane także na innego rodzaju kuchenkach - ceramicznych, elektrycznych oraz gazowych. Zatem, jeżeli nie mamy jeszcze we własnym domu indukcyjnej kuchenki, ale planujemy jej kupno w niedalekiej przyszłości, rozsądnym wyborem będą patelnie 30 cm, które działają na różnych rodzajach kuchenek. Warto wybierać naprawdę dobrej jakości patelnie indukcyjne, których nie trzeba będzie wymieniać co parę miesięcy. Tego typu naczynia, mają nam służyć przez dłuższy czas i być na tyle uniwersalne, żeby towarzyszyły nam podczas przygotowywania różnego typu dań. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym mini przewodnikiem zakupowym, w którym podpowiemy, jak wybrać patelnie na indukcję.
Dobrej jakości patelnie indukcyjne to takie, które dostosowane są do działania na kuchenkach indukcyjnych. Aby naczynia mogły działać na płycie indukcyjnej, ich dno musi zostać wykonane z ferromagnetycznego surowca (przyciągającego magnes). Dno powinno być również płaskie, oraz odpowiednio przylegające do grzewczego pola. Z całą pewnością, nie może być ono zdeformowane.
Patelnie, które nadają się do używania na płytach indukcyjnych, winny zostać oznaczone za pomocą specjalnego znaku indukcji (zwojnicy), który umieszcza się zwykle na opakowaniu danego naczynia, rzadziej zaś na jego spodzie. Nierzadko na spodniej części aluminiowej, indukcyjnej patelni, obecne są bardzo charakterystyczne koła. Z kolej zaś na spodzie stalowych patelni, tak samo jak w przypadku garnków stalowych, możemy zobaczyć symbol indukcji.
Dobre patelnie na indukcję, zadziałają również w przypadku innych typów kuchenek: ceramicznych, elektrycznych czy gazowych. Dlatego nawet jeżeli nie posiadamy jeszcze kuchenki indukcyjnej, ale zaplanowaliśmy jej zakup w przyszłości, lepiej będzie od razu zdecydować się na kupno patelni dobranej do indukcji - bez przeszkód możemy używać ją teraz oraz później.
Jednakże symbol indukcji, nie jest jedynym parametrem, na który powinniśmy zwracać uwagę w czasie dokonywania wyboru odpowiedniej patelni. W dalszej części artykułu podpowiadamy, co warto jeszcze brać pod uwagę.
Patelnie do kuchenek indukcyjnych, mogą odznaczać się różnorodną wielkością ścianek i różnymi kształtami. W sklepach, dostępne są nie tylko klasyczne indukcyjne patelnie, ale również w kwadratowej wersji (zwykle do grillowania). Patelnie kwadratowe są dobrą opcją, ale to te okrągłe powinny znaleźć się w naszym podstawowym wyposażeniu kuchennym. Niskie brzegi w patelniach sprawdzają się w wypadku tych, które przeznaczone będą do smażenia pysznych, domowych naleśników. Modele bardziej uniwersalne, winny odznaczać się bardzo wysokimi brzegami, które zdecydowanie ułatwiają proces smażenia potraw na bokach i pozwalają również na ich duszenie.
Patelnie do kuchni indukcyjnych, dostępne są w różnorodnych wymiarach. W sklepach, znajdziemy niewielkie patelnie z przeznaczeniem do usmażenia pojedynczego sadzonego jajka, ale też większych rozmiarów naczynia, idealnie celem ugotowania jednogarnkowych dań dla dużej rodziny. Między wymienionymi patelniami, znajdują się patelnie o średniej wielkości, które bardzo dobrze sprawdź się podczas smażenia jajecznicy na śniadanie, warzyw, mięs oraz naleśników.
O tym, iż dno indukcyjnych patelni, musi zostać wykonane albo zawierać jako dodatek surowiec ferromagnetyczny, już doskonale wiemy. Ale warto także zwracać uwagę na grubość samego dna. Dobrej jakości patelnia indukcyjna to taka, której dno posiada minimum 4 mm grubości. Jakie będzie mieć to znaczenie? Otóż właściwa grubość dna zapewnia, iż naczynie dobrze utrzyma ciepło, będzie odporne na uszkodzenia i deformacje oraz bardziej stabilne, a przy tym również bezpieczniejsze.
check_circle
check_circle