Zestaw do pieczenia stolnica silikonowa 60x40 cm + wałek metalowy 38 cm E 6249 Elitehoff
Najniższa cena:
Stolnica umożliwia swobodne wyrabianie ciasta na szarlotkę, kopytka czy pizzę. Jest ona jednym z podstawowych akcesoriów kuchennych, może być wytwarzana z drewna, silikonu albo bambusa.
Stolnice są jednym z podstawowych akcesoriów w gospodarstwie domowym. Są one wykorzystywane od wieków, przez lata zmieniała się jedynie nieznacznie ich forma i kształt oraz materiały, z których były wykonywane. Nadal są niezastąpionym narzędziem do przygotowywania domowych posiłków. Stolnice mają gładką i równą powierzchnię, co pozwala na wygodne i skuteczne wygniatanie ciasta. Są one wykorzystywane nie tylko do słodkich wypieków, można również wyrabiać ciasto do pierogów, kopytek i domowego makaronu.
Rodzaje stolnic
Najpopularniejsze obecnie stolnice dzielą się na dwie grupy:
Drewniane stolnice powinny być wykonane z określonego rodzaju drewna, aby prawidłowo spełniały swoją funkcję. Najlepsze są stolnice wyprodukowane z drewna bukowego, topolowego, grabowego oraz lipowego. Najlepszym materiałem jest buk, który jest wyjątkowo twardym drewnem, nie zawiera również dużo olejków eterycznych. Trzeba pamiętać, aby stolnicę przed pierwszym użyciem odpowiednio zaimpregnować, dobrym rozwiązaniem może być użyta do tego celu oliwa z oliwek albo olej rzepakowy. Po natarciu oliwą powierzchnię stolnicy trzeba pozostawić do wyschnięcia, a następnie znowu natrzeć oliwą. Impregnacja sprawia, że drewno nie jest chłonne, nie zmienia koloru i nie przyjmuje zapachów. Najlepiej przeprowadzać ją co jakiś czas, aby warstwa nieprzepuszczająca wilgoci była cały czas skuteczna, jeśli na stolnicy pojawią się rysy, to po zaimpregnowaniu powinny zniknąć.
Drewniane stolnice są wyposażone w wysokie krawędzie z trzech boków, co zapobiega wysypywaniu się mąki oraz innych składników w trakcie wyrabiania ciasta. Bardzo trwałe są także stolnice bambusowe, jest to wyjątkowo twardy materiał, który sprawdza się także w przypadku desek do krojenia.
Stolnice silikonowe są również często wykorzystywane, ich dużą zaletą jest to, że można je zwinąć w rulon i schować do szuflady. Stolnice tego rodzaju są zaopatrzone w nieprzywieraną warstwę, która sprawia, że ciasto podczas wyrabiania nie przykleja się do stolnicy. Zarówno drewniane stolnice, jak i silikonowe mają kształt prostokąta, są produkowane w różnych wymiarach.
Drewniane stolnice są zazwyczaj sporych rozmiarów, ale bardzo dobrze trzymają się stołu lub blatu. Powierzchnia stolnicy jest gładka, dzięki temu można wygodnie zagniatać i rozwałkowywać ciasto, boczne krawędzie sprawiają, że wszystkie składniki pozostają w jej obrębie i dzięki temu prace kulinarne są wykonywane w estetyczny sposób. Stolnica drewniana duża może być zamontowana pod blatem kuchennym i wysuwana tylko wtedy, kiedy jest potrzebna, taki sposób rozwiązuje problem jej schowania. Dokonując wyboru stolnicy, trzeba zwrócić uwagę na takie czynniki jak:
Czyszczenie stolnicy
Trzeba pamiętać, że dobrze zaimpregnowana stolnica jest dużo łatwiejsza w czyszczeniu, wystarczy ją wtedy umyć gąbką umoczoną w ciepłej wodzie z delikatnym płynem. Co jakiś czas można ją wysterylizować mieszanką octu z wodą w proporcjach 1/1. Do czyszczenia i odkażania sprzętów, które mają kontakt z żywnością, nie wolno stosować silnych środków chemicznych, ponieważ mogą one wniknąć głęboko w strukturę drewna, a później przedostać się do jedzenia.
Stolnice drewniane są wyjątkowo praktyczne, ich zalety sprawiają, że nie wychodzą z mody i są stosowane chętnie w kuchniach na całym świecie.
check_circle
check_circle