Patelnia kwadratowa do smażenia jajek placków Krisberg KR 5005
Najniższa cena:
Coraz więcej osób interesuje się tematyką kulinarną, co można zauważyć przez ogrom czasopism gastronomicznych, czy programów telewizyjnych skupiających się na gotowaniu. Wobec tego odpowiednie wyposażenie kuchenne, jak różne rodzaje garnków, brytfanien czy sztućców jest niezbędne w przygotowaniu konkretnych potraw. Nie inaczej jest w przypadku patelni, urządzenia, bez którego przyrządzenie większości potraw było by niemożliwe. Smażenie, duszenie i gotowanie - to wszystko właśnie umożliwia ów akcesorium. Jednak na rynku małego AGD istnieje wiele rodzajów patelni, które wyróżniają się nie tylko przeznaczeniem, ale i również powłoką. Która patelnia jest najlepsza do smażenia słodkich naleśników, a która do duszenia orientalnych sosów?
Choć na pierwszy rzut oka wybór odpowiedniej patelni może być dla wielu osób prostą decyzją, dla tych, którzy amatorsko lub profesjonalnie zajmują się gotowaniem wymyślnych potraw, sprawa ta wcale nie należy do najłatwiejszych. W innej patelni, bowiem przygotujemy jajecznicę smażoną na boczku i cebulce, w innej zaś potrawę, która wymaga duszenia, na przykład potraw azjatyckich. Rodzaj patelni na gaz jest również istotny w przypadku, kiedy pragnie się usmażyć mięso bez grama tłuszczu. Jakie wobec tego można rozróżnić rodzaje patelni, biorąc pod uwagę ich zastosowanie?
Prócz wybranych modelów odpowiednio dostosowanych do rodzaju potraw, szczególne znaczenie w dobrym wyborze patelni ma jej powłoka. Podczas wybierania płytkiej patelni 18 cm, warto zwrócić dodatkowo uwagę na jej nieprzywierającą powłokę. To dzięki niej naleśniki, czy placki, będą sprawnie odchodziły od dna ów kuchennego akcesorium, bez nieprzyjemnego sklejania się. Z kolei posiadając w swojej kuchni instalację indukcyjną, należy skupić się na tym, czy wybrana patelnia jest do niej przystosowana.
Kolejną kwestią są materiały, z jakich skonstruowane są patelnie. Na przykład te, posiadające powłokę ceramiczną, cechują się wysoką trwałością i odpornością na zarysowania. Mogą być w całości wykonane z ceramiki lub pokryte nią tylko od wewnątrz.
Patelnie stalowe lub aluminiowe niosą miano tych nieprzywierających. W niektórych firmach znane są jako "teflonowe" lub po prostu te, które można smażyć bez grama tłuszczu.
Te akcesoria kuchenne do smażenia i duszenia można spotkać w żeliwnej wersji. Charakteryzują się szybkim nagrzewaniem i długim utrzymywaniem ciepła, ale i również ciężką wagą i niezwodną trwałością.
Kolejną patelnią idealnie przewodzącą ciepło, jest patelnia tytanowa. Ten rodzaj nie tylko odpowiedni trzyma temperaturę posiłków, ale i zapobiega ich przywieraniu i jest odporny na zarysowania.
Patelnia marmurowa jest wykonana z jednego z najtrwalszych materiałów. Marmur bowiem stosuje się w wielu branżach przemysłowych, gdzie oczekuje się trwałości i niezawodności danego przedmiotu. Patelnia wykonana z marmuru jest odporna na zarysowania i odkształcenia oraz zapobiega przywieraniu potraw.
Patelnia ze stali nierdzewnej najczęściej występuje z głębokim dnem i dołączoną przykrywką. Nadaje się do długiego duszenia i smażenia.
Dla profesjonalistów zazwyczaj dedykuje się patelnie miedziane. Jeśli i Ty pragniesz się poczuć, jak kuchenny mistrz wypróbuj tę patelnię, która szybko się nagrzewa i pięknie prezentuje.
Granitowa patelnia również wyróżnia się doskonałym przewodzeniem ciepła i jego akumulacją. Wybierz ją, jeśli chcesz mieć pewność nieprzywieralności potraw.
check_circle
check_circle