Garnek ze stali Hoffner HF 4460 z pokrywką 1.1 L INDUKCJA
Najniższa cena:
Codzienne gotowanie może sprawiać wrażenie czynności rutynowych oraz ciężkich do zorganizowania w natłoku obowiązków. Jest to szczególnie uciążliwe w przypadku gotowania dla całej rodziny bądź w trakcie organizowania przyjęć. Rozwiązaniem, które ma szansę ułatwić przygotowywanie potraw, jest dobór odpowiednich garnków, które przyspieszą oraz usprawnią naszą pracę, a w dodatku sprawią, że przyrządzone dania będą smaczne oraz zdrowe. Szczególnie w przypadku kuchenek indukcyjnych warto zwrócić uwagę na dobrze dopasowane produkty. Jakie zatem garnki wybrać, czym się kierować oraz jak o nie prawidłowo dbać?
Częstym hasłem wyszukiwanym przez osoby zainteresowane skompletowaniem wyposażenia kuchennego jest "garnek 1,1l indukcja". Czy pojemność naprawdę ma znaczenie? Gotowanie jest bez wątpienia trudne w przypadku zbyt małej ilości pojemnych naczyń - nierzadko przygotowywane potrawy wymagają pracy na kilku garnkach jednocześnie, zatem jedno naczynie może nie być wystarczające. Jeśli jednak zastanawiamy się, jakie rozmiary i pojemności są szczególnie przydatne, warto rozważyć garnki 1,1l. Rozmiar ten nie pomieści posiłku dla bardzo dużej rodziny, jednak z pewnością przyda się do przygotowywania dodatków bądź odgrzewania jedzenia. Dodatkową zaletą jest pięcio-warstwowe dno indukcyjne oraz możliwość wykorzystania ich na kuchenkach gazowych oraz na ceramicznych płytach grzewczych. Garnki emaliowane 1,1l nadadzą się nie tylko dla kuchenek, możemy bowiem wykorzystywać je także do zapiekania potraw z niewielką ilością tłuszczu. Również przechowywanie niewykorzystanego pożywienia wewnątrz nich będzie ułatwione - ze względu na swoje rozmiary, bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Garnki na indukcję oraz garnki na gaz występują oczywiście w różnych kształtach. Nierzadko pojawia się dylemat dotyczący wyboru zwykłego garnka bądź wersji z uchwytem - czyli rondelka. Jeśli jednak gotowanie jest stałym elementem naszej rutyny, obie wersje garnków będą niezwykle przydatne w naszej kuchni. Rondelki wykorzystywane są przede wszystkim do gotowania lub odgrzewania różnorodnych płynów, takich jak rozmaite sosy, zupy, mleko czy ciepłe napoje. Może być on używany również do bezpośredniego gotowania, jednak warto zwrócić uwagę na jego ważną funkcję - ze względu na posiadanie ramienia dostosowanego do jednej ręki, rondelki są zwykle dużo mniejsze - standardowe pojemności dochodzą do około 3 litrów. Powyżej tej ilości, podnoszenie go może być uciążliwe. Rondelek nie nada się w przypadku gotowania dużych objętościowo pokarmów - dużo wygodniejszy w podnoszeniu tak ciężkiego naczynia będzie garnek z dwoma rączkami po obu stronach. Warto także zwracać uwagę na obecność pokrywki z wygodnym, nienagrzewającym się uchwytem - dzięki temu dużo łatwiej utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz naczynia oraz zabezpieczyć przed nadmiernym parowaniem wody. Aby dodatkowo urozmaicić pracę, możemy wyposażyć się również w różnego rodzaju nakładki umieszczane wewnątrz naczynia, które umożliwią gotowanie warstwowe. Dzięki temu będziemy mogli ugotować warzywa na parze, mięso oraz dodatki za jednym zamachem w jednym naczyniu, co z pewnością przyspieszy przygotowanie obiadu oraz skróci czas sprzątania.
Jeśli wyposażymy się w odpowiednio dopasowane garnki kuchenne o różnych pojemnościach i funkcjach, mamy możliwość tworzenia bogatych i niecodziennych potraw. Przyrządzimy w nich zarówno rozmaite zupy oraz sosy do mięs czy makaronów, ale także ugotujemy warzywa czy kompot. Niektóre rodzaje garnków umożliwiają także robienie pieczywa. Kluczem jest zachowanie zróżnicowania - w przypadku dań złożonych z kilku dodatków oraz kroków, nierzadko będziemy potrzebować kilku garnków różnej wielkości. Oczywiście w przypadku braku możliwości lub czasu na długie gotowanie, dużą popularność zyskują także dania jednogarnkowe. Ich dużą zaletą jest prostota i szybkość w przygotowaniu, a także bardzo niewielka ilość brudnych naczyń, które zostają po gotowaniu. Odpowiednio dobrane naczynia pozwolą na szybkie gotowanie bez nadmiernej utraty potrzebnych składników odżywczych z pożywienia.
Garnki 1,1l są stosunkowo łatwe w utrzymaniu ze względu na podręczne i kompaktowe wymiary. Możemy czyścić je zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by nie pocierać niepotrzebnie ostrymi przedmiotami po dnie lub ścianach garnków i patelni - choć są one produkowane z myślą o wieloletnim zastosowaniu, a emaliowe powłoki charakteryzują się dużą wytrzymałością na wszelakie uszkodzenia zewnętrzne, silne tarcie może przyczynić się do szybszej eksploatacji tworzywa i degradacji powłoki. Dlatego w miarę możliwości warto używać do mieszania delikatniejszych narzędzi, a w przypadku ciężkich zabrudzeń - zalewać garnek wodą przed bezpośrednim czyszczeniem. Emaliowana powłoka jest jednak dość łatwa w czyszczeniu.
check_circle
check_circle