Pojemniki szklane zestaw 10 sztuk lunchbox GierekHoff Corio żaroodporne hermetyczne
Najniższa cena:
Czajnik ze stali nierdzewnej powinien być wygodny, niezawodny, piękny i bezpieczny.Ta ostatnia cecha oznacza, że nie może zawierać substancji szkodliwych dla ludzi, mogących przenikać do organizmu poprzez żywność i napoje. Czajnik stalowy spełnia wszystkie te wymagania. Praktyczne takie naczynia kuchenne do użytkowania na kuchenkach gazowych i elektrycznych nie przestaną być popularne w nadchodzących dziesięcioleciach.
Ze stali nierdzewnej produkowane są czajniki o różnych kształtach i rozmiarach, o różnych strukturach wylewek i uchwytów, z lakierem i bez. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na praktyczność i jakość materiałów. Co warto wiedzieć o stali nierdzewnej? Typ spożywczy to stop na bazie żelaza, odporny na korozję i utlenianie, nie boi się kontaktu z kwasami i zasadami. Obojętny bezwonny materiał. W czajnikach ze stali nierdzewnej można długo pozostawić wodę, bez obawy o jej smak i bezpieczeństwo metalu. Jej, jakość zależy od składu stopu. Najczęściej do produkcji czajników stalowych do kuchenek należy używać stali nierdzewnej klasy 18/10. Węgiel daje wytrzymałość żelazu, a chrom daje odporność na korozję. Jeśli ktoś ceni praktyczność i nie jest gotowy na ciągłe wycieranie czajnika, powinien wybrać matową stal nierdzewną. Wygląda stylowo i nowocześnie, nawet trochę jak srebro. Metoda polerowania nie ma wpływu na wydajność i czas wrzenia wody
Najlepszy czajnik ze stali nierdzewnej to taki, który się nie wypala. Ciągły kontakt z otwartym płomieniem wymaga grubego dna i korpusu. Dno nie powinno być cieńsze niż 3 mm, a kadłub powinien mieć, co najmniej 0,5 mm. Naczynia wykonane z cienkich arkuszy w gorących warunkach nie potrwają długo. Wiadomo, że stal nierdzewna charakteryzuje się niskim przewodnictwem cieplnym - woda w takim naczyniu wrze dłużej niż w aluminium. Aby przyspieszyć proces i zaoszczędzić gaz i prąd, wynaleziono wielowarstwowe dno. W czajnikach z reguły stosuje się trójwarstwowe dno - między dwiema warstwami stali nierdzewnej znajduje się aluminiowa płytka.
Jeśli spojrzy się na czajniki ze stali nierdzewnej, natychmiast można zauważyć różnorodność wylewek. Są długie i krótkie, wąskie i szerokie, cylindryczne proste i zakrzywione. Które są lepsze? Jeśli planuje się wlać wodę z czajnika do filiżanek, potrzebny będzie długa, lekko uniesiona wylewka, z którego krople nie będą kapać. Krótkie i szerokie cylindryczne wylewki, które zwykle chowają się pod gwizdkiem, są wygodne do wszystkich innych zadań. Przez szeroki odpływ woda szybko się wylewa, co nie jest odpowiednie tylko dla małych naczyń.
Aby nie kontrolować podgrzewania wody, najlepiej wybrać czajnik ze stali nierdzewnej z gwizdkiem. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, można będzie usłyszeć charakterystyczny dźwięk, który przyciągnie uwagę. Nie ma tu nic zaawansowanego technologicznie, dźwięk powstaje w gwizdku z powodu ciśnienia pary wydostającej się przez dyszę. Gwizdki mają różne wzory. Niektóre trzeba usunąć, aby wylać wodę, inne są wyposażone w stałe pokrywy, które można otworzyć za pomocą przycisków na uchwytach. Druga opcja jest nie tylko wygodniejsza, ale także bezpieczniejsza, nie ma ryzyka poparzenia parą.
Nawet najlepszej jakości czajniki stalowe mogą być niewygodne, jeśli producent nie dba o bezpieczeństwo i wygodę uchwytu. Ważne jest, aby ocenić urządzenie, materiał, miejsce ich montażu. Uchwyty mogą być umieszczone nad pokrywą jak wspornik lub z boku obudowy. Boczne są zawsze stałe, ale górne są często mobilne. Aby chronić ręce przed gorącym metalem, uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej są pokryte płytkami z materiałów nieogrzewających. Wcześniej używane głównie drewno. Bakelit jest obecnie liderem - żaroodporne tworzywo sztuczne i silikon. Silikonowe uchwyty są bardziej praktyczne, ponieważ materiał ten nie boi się nie tylko wysokich temperatur, ale także krótkotrwałego kontaktu z płomieniem. Uchwyt z silikonową podkładką wygodnie leży w dłoni i jest łatwy do mycia i dezynfekcji.
Zakup czajnika stalowego, który spełnia wszystkie wymagania, jest dość prosty. Aby to zrobić, trzeba zwróć uwagę na następujące parametry:
Jak wspomniano powyżej, czajnik ze stali nierdzewnej jest w pełni zgodny z nowoczesnymi standardami ochrony środowiska i higieny. Nawet przy długotrwałym podgrzewaniu i wielokrotnym gotowaniu nie wydziela niebezpiecznych związków chemicznych i nie zmienia smaku napojów. Przy odpowiedniej filtracji woda z niego może być nawet wykorzystana do przygotowania żywności dla niemowląt. Innym powodem zakupu czajnika ze stali nierdzewnej jest jego wyjątkowa trwałość. Stal spożywcza nie utlenia się przy dłuższym kontakcie z wodą i nie traci swoich właściwości przy silnym ogrzewaniu. Ponadto nie zawiera dużych porów, w których mogą gromadzić się cząsteczki kamienia i sadzy, tworząc trwałe plamy.
Zobacz również:
check_circle
check_circle