Garnek żeliwny emaliowany Florina Hierro 3.5L cieżki na indukcję
Najniższa cena:
Producenci garnków używają wielu surowców do ich produkcji, ceramiki, szkła, stali węglowej i emalii. Garnki emaliowane są bardzo wytrzymałe, zazwyczaj wykonane są ze stali węglowej, która jest pokrywana powłoką z emalii szkliwionej. Jest to dobra powłoka do utrzymania w czystości, ma właściwości antybakteryjne. Dostępne są naczynia w różnych pastelowych i soczystych kolorach.
Klasyczne garnki emaliowane
Garnki emaliowane wykonane ze stali węglowej, po uszkodzeniu emalii nie nadają się do użytku, ponieważ stal węglowa nie może mieć kontaktu z żywnością. Nie każdy materiał nadaje się do kontaktu z żywnością, garnki emaliowane zapewniają bezpieczeństwo przygotowywanym posiłkom. Bigos przygotowywany w emaliowanym garnku jest o wiele smaczniejszy niż przygotowywany w naczyniu ze stali nierdzewnej, emalia nie wpływa na smak kwaśnych potraw. W garnkach emaliowanych można przechowywać żywność niczym w szkle bez obawy, że potrawa zmieni smak lub naczynie zostanie uszkodzone. Emaliowane garnki 3,5 l bardzo szybko się nagrzewają, dzięki temu przygotowywany posiłek w krótkim czasie uzyskuje wysoką temperaturę. Naczynia tego typu długo utrzymują temperaturę, nie potrzeba zużywać dużo energii przygotowując posiłki. Garnki emaliowane 3,5 l to standardowa pojemność przydatna zarówno dla osób mieszkających w pojedynkę, jak i dla liczniejszej rodziny.
Kompletując garnki kuchenne, trzeba wziąć pod uwagę również grubość ścianek, z których są wykonane, odpowiedni przekrój zapewnia dobre utrzymanie temperatury i sprawia, że naczynie nie jest podatne na odkształcanie. Garnki emaliowane mogą być stosowane na różnych kuchenkach, gazowej, elektrycznej, halogenowej i indukcyjnej.
Jak sprawdzić, że garnek nadaje się do indukcji?
Garnki przeznaczone do indukcji mają specjalne oznaczenia, zazwyczaj na opakowaniu znajduje się specjalny znak, przypominający szlaczek z kilkoma pętelkami, oznaczający właśnie indukcję. Jeśli mamy garnek 3,5l indukcja w ręce, to warto zajrzeć na jego dno, gdzie powinny znajdować się wytłoczone kropki tworzące okręgi na całej powierzchni dna, takie oznaczenie również wskazuje o przeznaczeniu do indukcji. W takim wypadku bardzo ważne jest odpowiednie dno garnka, powinno być równe i bez żadnych odkształceń, nawet drobne zakrzywienie może sprawić, że indukcja nie zadziała. Stosując garnki na indukcję, należy też zwrócić uwagę, aby płyta kuchenki była czysta. Nawet najdrobniejsze zabrudzenia mogą zakłócić przekazywanie ciepła i doprowadzić do powstania odprysków na naczyniu lub uszkodzić płytę na skutek kumulacji i rozprężenia ciepła w jednym punkcie. Po przyłożeniu garnka do magnesu kuchenki, dno naczynia powinno go przyciągnąć, dzieje się tak dlatego, że wykonane jest ze specjalnego materiału ferromagnetycznego. Wybierając garnki kuchenne, które mają być stosowane na indukcji, należy przestrzegać kilku zasad:
Zestaw garnków marmurowych na indukcję umożliwia zdrowe przygotowanie potraw bez tłuszczu. Garnki 3,5l z powłoką marmurową są wyjątkowo odporne na wysoką temperaturę, dlatego mogą być wykorzystywane do pieczenia i zapiekania.
Garnki emaliowane na gaz
Garnki na gaz pokryte emalią były tradycyjnymi naczyniami wykorzystywanymi do gotowania w przeszłości. Obecnie produkowane naczynia emaliowane są przeznaczone zarówno na gaz, jak i na indukcję. Garnki emaliowane w odróżnieniu od naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej zachwycają szeroką paletą barw i kolorów. Od wewnątrz i zewnątrz są pokryte szczekną emalią, bezpieczną dla żywności.
check_circle
check_circle