Garnek stalowy Hoffner HF 4494 12 L GAZ INDUKCJA
Najniższa cena:
Rynek oferuje nam różne garnki 12l, dlatego w poniższym artykule postaramy się przybliżyć odpowiednie dokonanie ich wyboru. Będzie można zapoznać się z kwestiami, którymi różnią się garnki 12l, materiałami użytymi do ich zrobienia i z wszystkim tym, co ułatwia wybór. Garnki kuchenne, które wnoszą spory powiew świeżości, a gotowanie w nich jest przyjemne, to między innymi garnki ze stali nierdzewnej 12l, specjalne garnki na indukcję czy też zwykłe garnki na gaz. W ofercie sklepów z wyposażeniem kuchennym, znaleźć możemy chociażby garnek 12l indukcja, ale także wiele innych, których opis postaramy się przybliżyć w poniższym artykule.
To najpopularniejszy typ garnków, na które napotkać można w każdym sklepie z wyposażeniem gospodarstwa domowego. Z jakiego powodu? Nierdzewna stal, jest bardzo poczciwym surowcem, który bardzo dobrze nadaje się celem używania w kuchni. Produkty kuchennego wyposażenia, to także garnki, które narażone są na bardzo intensywne używanie. Słabsze ich wykonanie, skutkowałoby szybszym niszczeniem z uwagi na korozję. Garnki zrobione z nierdzewnej stali, uodpornione są na działanie korozji, ale też na wyższe temperatury. Musimy także rozróżnić nierdzewną stal, która nierzadko posiada własne oznaczenie. Znak 18/10 oznaczać będzie stal, która w składzie zawiera 18 procent chromu i 10 procent niklu. Jest to wysokiej jakości stal, która zalecana jest w szczególności podczas wybierania garnków z nierdzewnej stali. W ofercie sklepów znajduje się także stal z oznaczeniem 18/0, która nie zawiera w ogóle niklu, ale jej odporność jest trochę niższa, chociaż zależne jest to przede wszystkim od sposobu jej użytkowania. Chrom odpowiedzialny jest za ochronę przed rdzą oraz korozją, zaś nikiel nadaje właściwy połysk.
Garnki aluminiowe, można bardzo często spotkać w sklepach internetowych, ale także w stacjonarnych. Popularność uzyskały za sprawą szybkiego nagrzewania się. Większość spośród nich, to garnki zrobione z aluminium, ale mające specjalistyczne powłoki, które wspomagają rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni, jak i stanowią ochronę przed przywarciem dań. Uważa się, iż aluminium może być szkodliwe, gdyż podczas gotowania, niebezpieczne związki chemiczne przenikać mogą do potraw. To prawda, zatem producenci stworzyli tak zwane anodowane aluminium, które jest bezpieczniejsze podczas kontaktów z jedzeniem. Ponadto, używane są powłoki dodatkowe, które wytwarzają warstwę między potrawą a aluminium, dlatego można zyskać pewność, iż używanie będzie dla nas w pełni bezpieczne. Są to zwykłe popularne powłoki grafitowe, emaliowane, marmurowe czy teflonowe, oraz sporo innych. Aluminiowe garnki, są bardzo popularne z uwagi na ich szybkie nagrzewanie, jak i niewielką wagę. Z racji niekorzystnych dla zdrowia właściwości, trudno kupić garnki wykonane tylko z aluminium, dlatego też firmy je produkujące, nakładają na nie specjalną powłokę, która poza funkcjonalnością posiada oryginalną kolorystykę i powierzchnię. Sporą grupę stanowić będą te, które mogą imitować kamień. Jest to design, który nierzadko wybiera się we wnętrzach nowoczesnych, ale też nie tylko.
To wręcz surowiec królewski do produkowania garnków. Takie naczynia, będą ciężkie, ale kryje się za tym wysoka jakość. Każdy, kto spożywał kiedykolwiek dania wykonane w naczyniach żeliwnych, zdaje sobie sprawę, iż mają one niezmieniony i oryginalny smak. Żeliwne garnki, wyposażone są w emaliowaną powłokę, która ma za zadanie chronić przed przywarciem potraw. Żeliwne garnki bardzo dobrze sprawdzają się celem przygotowywania dań, które muszą być długo robione. Żeliwo zachowa ciepło przez dłuższy czas, dlatego jest ono często używane celem duszenia dań. Dlaczego warto? Żeliwo bardzo dobrze akumuluje ciepło. Takie garnki, nie mają sobie równych jeżeli chodzi o nagrzanie się i utrzymanie ciepła. Emaliowane powłoki zachowują w środku intensywne walory smakowe. Nadają się idealnie celem duszenia warzyw czy mięsa.
check_circle
check_circle