-
Jadalnia
- Serwis obiadowy
- Szkło stołowe
- Sztućce
- Talerze
- Zastawa stołowa
- Dla dzieci
- Obrusy
- Akcesoria do kawy i herbaty
- Pozostałe
-
Sypialnia
- Pościel
- Kołdry
- Prześcieradła
- Poduszki
-
Narzuty
- Czarne narzuty na łóżko
- Narzuty na łóżko 160x200
- Szare narzuty na łóżko
- Narzuty na łóżko 200x220
- Brązowe narzuty na łóżko
- Narzuty na łóżko 220x240
- Narzuty na łóżko 170x210
- Narzuty na łóżko 170x270
- Narzuty na łóżko 260x280
- Narzuty na łóżko 240x260
- Niebieskie narzuty na łóżko
- Zielone narzuty na łóżko
- Fioletowe narzuty na łóżko
- Czerwone narzuty na łóżko
- Żółte narzuty na łóżko
- Granatowe narzuty na łóżko
- Beżowe narzuty na łóżko
- Zobacz wszystkie
- Poszewki
- Pozostałe
-
Kuchnia
-
Garnki
- Zestawy garnków
- Garnki na indukcje
-
Garnki pojedyncze
- Garnek ze stali
- Garnek do makaronu - frytek
- Garnek na indukcję
- Garnek żeliwny
- Garnek marmurowy
- Garnek do szparagów
- Duży garnek
- Garnek granitowy
- Garnki 1,5l
- Garnek z pokrywką
- Garnki 5,6l
- Garnek emaliowany
- Garnki 10l
- Garnki 2,5l
- Garnki 1,1l
- Garnki 3,7l
- Garnki 6l
- Czarne garnki
- Garnki 8,2l
- Garnki 15l
- Garnki 17,7l
- Garnki 12l
- Garnki 3,5l
- Garnki 6,8l
- Garnki 4,6l
- Garnki 6,5l
- Garnki 4,5l
- Szare garnki
- Garnki 2,3l
- Garnki 20l
- Garnki 25l
- Garnki 40l
- Garnki 5,5l
- Garnki 1,3l
- Garnki emaliowane
- Garnki ze stali nierdzewnej
- Garnki do gotowania na parze
- Kociołki myśliwskie
- Garnki do gotowania mleka
- Wkłady do gotowania na parze
- Sokowniki
- Garczki
- Rondle
- Gęsiarki
- Garnki granitowe
- Garnki marmurowe
- Komplet garnków
- Szybkowary
- Zobacz wszystkie
-
Patelnie
- Patelnie marmurowe
- Patelnie granitowe
- Patelnie żeliwne
- Patelnie grillowe
- Patelnie z pokrywką
- Patelnie do naleśników
- Patelnie do jajek
- Patelnie woki
- Zestaw patelni
- Patelnie 26cm
- Patelnie 18cm
- Patelnie 20cm
- Patelnie 24cm
- Patelnie 28cm
- Małe patelnie
- Patelnie aluminiowe
- Patelnie na indukcję
- Patelnie 22cm
- Duże patelnie
- Patelnie 30cm
- Patelnie 25cm
- Patelnie 16cm
- Patelnie 14cm
- Patelnie 23cm
- Patelnie 27cm
- Patelnie z odpinaną rączką
- Zobacz wszystkie
- Chlebaki
- Brytfanny
- Akcesoria kuchenne
- Akcesoria do pieczenia
-
Czajniki
- Czajniki klasyczne
- Czajniki emaliowane
- Czajniki tradycyjne
- Czajniki ze stali nierdzewnej
- Czajniki na gaz
- Czajniki białe
- Czajniki czarne
- Czajniki na indukcję
- Czajniki z gwizdkiem
- Czajniki elektryczne
- Czajniki srebrne
- Czajniki 2l
- Czajniki 3l
- Czajniki 3,5l
- Czajniki 2,5l
- Czajniki 2,7l
- Czajniki miedziane
- Czajniki 2,8l
- Czajniki 1,8l
- Czajniki 3,4l
- Czajniki szare
- Czajniki 1,7l
- Czajniki niebieskie
- Czajniki czerwone
- Czajniki 2,2l
- Czajniki kremowe
- Czajniki 3,2l
- Czajniki zielone
- Czajniki 2,6l
- Zobacz wszystkie
- Noże kuchenne
- Porządek w kuchni
- Małe AGD
- Narzędzia kuchenne
-
Garnki
-
Dom
-
Zasłony
- Zasłony czarne
- Zasłony szare
- Zasłony granatowe
- Zasłony beżowe
- Zasłony czerwone
- Zasłony zielone
- Zasłony różowe
- Zasłony żółte
- Zasłony fioletowe
- Zasłony niebieskie
- Zasłony białe
- Zasłony kremowe
- Zasłony brązowe
- Zasłony na taśmie
- Zasłony na przelotkach
- Zasłony glamour
- Zasłony na szelkach
- Zobacz wszystkie
-
Ręczniki
- Komplety ręczników
- Ręczniki brązowe
- Ręczniki zielone
- Ręczniki czarne
- Ręczniki czerwone
- Ręczniki 50x100
- Ręczniki 70x140
- Ręczniki różowe
- Ręczniki turkusowe
- Ręczniki szare
- Ręczniki białe
- Ręczniki 50x90
- Ręczniki 100x150
- Ręczniki plażowe
- Ręczniki bawełniane
- Ręczniki frotte
- Ręczniki 40x60
- Zobacz wszystkie
- Termosy
- Akcesoria łazienkowe
- Wagi
- Dla zwierząt
- Dekoracje i ozdoby
-
Tekstylia domowe
- Firanki
- Koce
-
Dywany
- Dywany włochacze
- Dywany okrągłe
- Dywany kremowe
- Dywany beżowe
- Dywany szare
- Dywany niebieskie
- Dywany czarne
- Dywany okrągłe 120cm
- Dywany 80x200
- Dywany 120x170
- Dywany 100x150
- Dywany kwadratowe
- Dywany 60x120
- Dywany 140x200
- Dywany okrągłe 200cm
- Dywany 160x200
- Dywany 120x200
- Dywany 160x230
- Dywany granatowe
- Dywany zielone
- Poduszki na krzesło
- Przechowywanie
- Wyposażenie domu
- Akcesoria barmańskie
- Pozostałe
-
Zasłony
- Promocje
- Producenci
- Nowości
- Wysyłka zamówień
Filtruj
Maszynki do mielenia mięsa (15 prod.)
Ręczna maszynka do mielenia mięsa 8 nadziewarka żeliwna Kinghoff Kh-1427
Najniższa cena:
Tarka bębnowa wielofunkcyjna czerwona KingHoff KH 1651
Najniższa cena:
Ręczna maszynka do mielenia mięsa 5 nadziewarka żeliwna Kinghoff Kh-1426
Najniższa cena:
Maszynka ręczna do mielenia mięsa Kamille 6523 żeliwna rozmiar 10
Ręczna maszynka do mielenia mięsa 10 nadziewarka żeliwna Kinghoff KH-1428
Najniższa cena:
Ręczna maszynka do mielenia mięsa 5 nadziewarka żeliwna Zilner ZL 5201
Najniższa cena:
Maszynka Kotleciarka Kinghoff KH 1528 do mięsa steków ręczna
Najniższa cena:
Maszynka ręczna do mielenia mięsa 32 Kinghoff KH 1432 Nadziewarka
Nadziewarka 22 maszynka do mielenia mięsa Edenberg EB 9205
Najniższa cena:
Sitko maszynki 5 do mielenia 10 mm stalowe
Najniższa cena:
Nóż Hoffner HF 2207 Nożyk do maszynki do mięsa ręczna 10
Najniższa cena:
Nóż Hoffner HF 2206 Nożyk do maszynki do mięsa ręczna 8
Własne znaczy lepsze! Dlaczego warto samodzielnie mielić mięso?
Kto z nas nigdy nie przyrządzał mięsa mielonego? Klopsy, kotlety mielone, pasztety czy domowe kiełbasy to codzienność na polskich stołach. Zazwyczaj posiłkujemy się gotowym mięsem mielonym, który kupujemy w sklepach - w zależności od upodobań wybieramy paczkowane lub sprzedawane na wagę. O ile na mięsie paczkowanym mamy zawartą informację o składzie produktu, tak kupując na wagę trochę decydujemy się na zakup kota w worku. Pomimo tego, że teoretycznie wybieramy ulubiony rodzaj mięsa ( drób, wieprzowina, wołowina), tak realnego wpływu na zawartość mieszanki już nie mamy. Musimy zaufać na słowo, że zmielone kawałki faktycznie pochodzą ze świeżego mięsa, a nie na przykład pozostałości, które niezbyt już okazale prezentowały się w sklepowej witrynie. Pozostaje także pytanie, jaki fragment mięsa trafił do naszej porcji - czy szlachetny rostbef, czy zwykła karkówka? A może jedno i drugie? Skąd więc wiemy, czy nie przepłacamy?
Coraz więcej polskich konsumentów zwraca uwagę na świadome wybieranie produktów spożywczych - nie kierujemy się już tylko ceną i wielkością opakowania, ale także składem i pochodzeniem. Chcąc mieć pewność, że nasza mieszanka nie zawiera nadmiaru wody, konserwantów, soli i wypełniaczy, mamy właściwie tylko jedną możliwość - zmielić mięso samodzielnie.
Podobnie sprawa wygląda przecież w przypadku wszystkich przetworów mięsnych: wędlin, parówek, serdelków, pasztetów, kiełbas. Nie dość, że nigdy nie mamy pewności co do składu, to musimy się zdać na to, co akurat producent nam zaproponuje. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że domowa produkcja wędlin nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani sprzętu za tysiące złotych. Warto zainteresować się tematem, ponieważ stopniowe wprowadzanie zdrowych, domowych przetworów w miejsce sklepowych jest najłatwiejszym krokiem do całkowitej zmiany nawyków żywieniowych na te zdrowsze i bardziej ekologiczne.
O ile kiedyś mielenie mięsa w domu mogło kojarzyć się z mozolną, długotrwałą pracą wymagającą wielu godzin i zaangażowania, tak dzisiaj każda maszynka do mielenia mięsa pomoże nam skrócić czas przygotowania do minimum. Trudno znaleźć wady takiego rozwiązania. Samodzielne mielenie mięsa sprawia, że:
- dokładnie wiemy, co ląduje na naszym talerzu
- możemy dobrać rodzaj i proporcje mięsa idealnie pasujące do naszego dania
- oszczędzamy pieniądze - nie dajemy się nabrać na promocje i chwyty marketingowe. Nie płacimy za polepszacze smaku i wypełniacze, które dodają gramatury gotowemu produktowi
- mamy pewność, że mięso jest świeże i wolne od konserwantów
- możemy eksperymentować z przepisami, uzyskując nowe odsłony wcześniej znanych przysmaków
- nic się nie zmarnuje - zmielimy dokładnie tyle, ile później zużyjemy
- oszczędzamy czas - często zmielenie mięsa trwa krócej, niż wyprawa do sklepu po gotowy produkt
- możemy wybierać dostawców mięsa, których sposób hodowli zwierząt najbardziej nam odpowiada
Czy maszynka do mielenia mięsa spodoba się tylko fanom niedzielnych kotletów?
Maszynka do mięsa, wbrew swojej nazwie, posiada znacznie więcej zastosowań niż tylko przygotowanie mięsa na kotlety. Możemy z powodzeniem użyć jej do mielenia warzyw do przyrządzenia wegańskiego pasztetu, albo ryby do domowego paprykarzu. Pozostałe po niedzielnym rosole ugotowane mięso, odpowiednio zmielone i doprawione będzie stanowiło idealny farsz do pierogów albo masę na pasztet lub domowe paszteciki. Przy użyciu specjalnej nasadki, której koszt nie przekracza kilkudziesięciu złotych, możemy sami wyprodukować kiełbaski, parówki, pasztetową czy serdelki - ogranicza nas tylko wyobraźnia, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na poszukiwanie nowych, kreatywnych przepisów. A to wszystko w domowym zaciszu i przy użyciu wyłącznie produktów najwyżej jakości.
Maszynka do mięsa - którą wybrać?
Choć na rynku spotkamy przynajmniej kilkanaście rodzajów maszynek do mięsa, najczęściej nasz wybór ogranicza się do decyzji: maszynka ręczna czy elektryczna?
Maszynka ręczna niegdyś była niezbędnym sprzętem kuchennym w praktycznie każdym domu, w którym mieszkała szanująca się, prawdziwa gospodyni. Nie tak dawno temu została zapomniana i wyparta z rynku przez jej elektryczną wersję. Okazuje się jednak, że ręczna maszynka do mięsa znów wraca do łask. Warto wiedzieć, że ma co najmniej kilka zalet, dzięki którym jest o wiele lepsza od tej zasilanej prądem. Może się okazać, że dla wielu osób będzie lepszym wyborem niż jej młodsza siostra, a to dlatego, że cechują ją:
- niska cena - najtańsze wersje można zakupić już za 60 złotych
- bardzo proste użycie - poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz
- łatwo ją rozkręcić i naprawić - dzięki dostępnym częściom do maszynki, naprawa jest szybka i tania
- na rynku dostępne są do niej dodatkowe końcówki, które wzbogacają ją o kolejne funkcje - np. nadziewarki do kiełbas
- prosto ją wyczyścić lub umyć pod bieżącą wodą
- stabilna, mocowana do blatu stołu
- niewielkie rozmiary
Maszynka ręczna może być naprawdę rozsądną opcją dla osób niezdecydowanych. Koszt ręcznej maszynki do mięsa jest na tyle nieduży, że szybko zwróci się nawet jej okazjonalne użycie.
Zauważalnym minusem może być fakt, że w tej wersji faktycznie musimy się trochę napracować, bowiem nie mamy tutaj wsparcia ze strony silnika, ale i to nie powinno stanowić większego problemu.
Może jednak maszynka elektryczna do mięsa?
Wybór równie dobry, choć zdecydowanie droższy. Posiada wszystkie zalety maszynki ręcznej, a w dodatku nie wymaga użycia siły i wcześniejszego krojenia mięsa na mniejsze kawałki. Maszynka do mielenia mięsa zasilana prądem będzie także zdecydowanie bardziej wydajna - jesteśmy w stanie w znacznie krótszym czasie przygotować większą ilość mięsa. Przy wyborze maszynki nie zapominajmy, że siła jej pracy jest uzależniona od jej mocy.
Dzięki temu, że maszynka do mięsa staje się z powrotem stałym elementem wyposażenia kuchni, producenci prześcigają się w projektowaniu dodatkowych akcesoriów i zamiennych części do maszynek. Do naszej maszynki możemy wybrać odpowiednie sitka o różnych wielkościach oczek, dzięki którym możemy kontrolować strukturę uzyskanego mięsa mielonego. Nie każdy rodzaj mięsa odpowiada tak samo na ten sam obróbki, dlatego warto zaopatrzyć się w przynajmniej 2-3 dodatkowe sitka.
W niektórych zestawach z maszynką ręczną lub elektryczną dostaniecie także szynkowar. To proste, ale bardzo praktycznie urządzenie służące do domowej produkcji wędlin. Ogranicza użycie wypełniaczy do zera, w wędlinie znajdzie się wyłącznie to, co sami celowo tam dodamy. Internet i książki kucharskie aż kipią od inspiracji i przepisów na domowe wędliny i kiełbasy. Warto spróbować, ponieważ szybko okaże się, że to nie tylko proste i szybkie rozwiązanie, ale przede wszystkim zdrowe i ... satysfakcjonujące!
Swoją przygodę z domowymi wyrobami najlepiej rozpocząć od przepisów niewymagających, takich, które nas nie zniechęcą już na wstępie. Szynkowar jest przykładem urządzenia, które z prostych składników i minimalnym nakładem pracy przygotuje nam danie z efektem "WOW". Wystarczy pokroić dowolne mięso na mniejsze kawałki, dodać odpowiednią ilość soli i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zawartość doprawiamy, ściśle układamy w szynkowarze i parzymy w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Gotowe!
Pamiętaj!
Oprócz funkcjonalnej maszynki do mielenia mięsa warto znaleźć również sprawdzonego dostawcę lub rzeźnika, który samodzielnie bije świnie, czy krowy. Kupując u takiego sprzedawcy, masz większą pewność, że mięso, które później zmielisz, jest świeże i pyszne. Gdzie znaleźć takiego dostawcę? Najczęściej są to mali właściciele farm, zlokalizowanych na wsiach nieopodal większych miast. Takie osoby są w stanie targować się o cenę, a na twoją prośbę przedstawią sposób chowu zwierząt oraz paszę, jaką są karmione. Uważaj jednak na oszustów! Każdy sprzedawca powinien spełniać pewne wymogi prawne, o które zawsze możesz spytać.
Czy będę wiedział, jak używać maszynki do mięsa?
Maszynki do mięsa, a szczególnie te ręczne to urządzenia niezwykle intuicyjne. Na dobrą sprawę wystarczy spojrzeć na zestaw i prawdopodobnie żadna instrukcja nie będzie nam potrzebna, niemniej do każdej maszynki dołączona jest taka instrukcja. Przed pierwszym użyciem należy maszynkę umyć i wysuszyć. Po każdym kolejnym użyciu także bezwzględnie należy dokładnie wymyć wszystkie elementy, aby na zalegającym pożywieniu nie rozwinęły się groźne dla zdrowia bakterie. Bez obaw, wystarczy, że umyjesz sprzęt wodą z płynem lub wstawisz do zmywarki - nie musisz nic wyparzać ani szorować. Pamiętaj, że im krócej po użyciu umyjesz maszynkę, tym łatwiej będzie ci ją doprowadzić do czystości.
Maszynkę możesz przechowywać złożoną jak i rozłożoną, nie wpłynie to na jej żywotność.
Od czego zacząć?
Zastanów się, do czego będziesz używać maszynki - czy wyłącznie do mielenia mięsa, czy planujesz także przetwory z ryb i warzyw? Czy masz zamiar poeksperymentować z własnymi kiełbasami i wędlinami, czy porcja mielonego na szybki obiad to szczyt twoich kulinarnych marzeń? Jak często będziesz korzystać ze sprzętu? Kiedy odpowiesz sobie na te wszystkie pytania, odpowiedź nasunie ci się sama. Pamiętaj, że zawsze możesz dokupić dodatkowe części do maszynki do mielenia mięsa, jeśli będziesz mieć na to ochotę.
Trudno odmówić maszynkom do mięsa wszechstronności zastosowania w kuchni - sprawdzą się zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy, na mniejsze i większe przyjęcia, a także w codziennym, domowym gotowaniu. Nie kosztują dużo, ale potrawy wykonane z własnoręcznie zmielonego, świeżego mięsa smakują jak z najlepszych restauracji. Inwestycja jest jednorazowa, a sprzęt, dzięki stosunkowo prostej budowie i wymiennym elementom, posłuży nam przez długie lata, gdyż jest po prostu bezawaryjny. Jeśli nie jesteśmy przekonani, czy będziemy korzystać ze wszystkich możliwości, jakie daje nam sprzęt, spróbujmy najpierw z najprostszym wyposażeniem i stopniowo uzupełniajmy kolekcję.
Użycie maszynki szybko wejdzie ci w nawyk i nim się zorientujesz, trudno ci będzie wyobrazić sobie codzienne czynności bez niej. Gwarantujemy, że nigdy więcej nie sięgniesz po mięso mielone ze sklepowych półek!
Zobacz również: