Pojemniki szklane zestaw 10 sztuk lunchbox GierekHoff Corio żaroodporne hermetyczne
Najniższa cena:
Kto z nas nigdy nie przyrządzał mięsa mielonego? Klopsy, kotlety mielone, pasztety czy domowe kiełbasy to codzienność na polskich stołach. Zazwyczaj posiłkujemy się gotowym mięsem mielonym, który kupujemy w sklepach - w zależności od upodobań wybieramy paczkowane lub sprzedawane na wagę. O ile na mięsie paczkowanym mamy zawartą informację o składzie produktu, tak kupując na wagę trochę decydujemy się na zakup kota w worku. Pomimo tego, że teoretycznie wybieramy ulubiony rodzaj mięsa ( drób, wieprzowina, wołowina), tak realnego wpływu na zawartość mieszanki już nie mamy. Musimy zaufać na słowo, że zmielone kawałki faktycznie pochodzą ze świeżego mięsa, a nie na przykład pozostałości, które niezbyt już okazale prezentowały się w sklepowej witrynie. Pozostaje także pytanie, jaki fragment mięsa trafił do naszej porcji - czy szlachetny rostbef, czy zwykła karkówka? A może jedno i drugie? Skąd więc wiemy, czy nie przepłacamy?
Coraz więcej polskich konsumentów zwraca uwagę na świadome wybieranie produktów spożywczych - nie kierujemy się już tylko ceną i wielkością opakowania, ale także składem i pochodzeniem. Chcąc mieć pewność, że nasza mieszanka nie zawiera nadmiaru wody, konserwantów, soli i wypełniaczy, mamy właściwie tylko jedną możliwość - zmielić mięso samodzielnie.
Podobnie sprawa wygląda przecież w przypadku wszystkich przetworów mięsnych: wędlin, parówek, serdelków, pasztetów, kiełbas. Nie dość, że nigdy nie mamy pewności co do składu, to musimy się zdać na to, co akurat producent nam zaproponuje. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że domowa produkcja wędlin nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani sprzętu za tysiące złotych. Warto zainteresować się tematem, ponieważ stopniowe wprowadzanie zdrowych, domowych przetworów w miejsce sklepowych jest najłatwiejszym krokiem do całkowitej zmiany nawyków żywieniowych na te zdrowsze i bardziej ekologiczne.
O ile kiedyś mielenie mięsa w domu mogło kojarzyć się z mozolną, długotrwałą pracą wymagającą wielu godzin i zaangażowania, tak dzisiaj każda maszynka do mielenia mięsa pomoże nam skrócić czas przygotowania do minimum. Trudno znaleźć wady takiego rozwiązania. Samodzielne mielenie mięsa sprawia, że:
Maszynka do mięsa, wbrew swojej nazwie, posiada znacznie więcej zastosowań niż tylko przygotowanie mięsa na kotlety. Możemy z powodzeniem użyć jej do mielenia warzyw do przyrządzenia wegańskiego pasztetu, albo ryby do domowego paprykarzu. Pozostałe po niedzielnym rosole ugotowane mięso, odpowiednio zmielone i doprawione będzie stanowiło idealny farsz do pierogów albo masę na pasztet lub domowe paszteciki. Przy użyciu specjalnej nasadki, której koszt nie przekracza kilkudziesięciu złotych, możemy sami wyprodukować kiełbaski, parówki, pasztetową czy serdelki - ogranicza nas tylko wyobraźnia, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na poszukiwanie nowych, kreatywnych przepisów. A to wszystko w domowym zaciszu i przy użyciu wyłącznie produktów najwyżej jakości.
Choć na rynku spotkamy przynajmniej kilkanaście rodzajów maszynek do mięsa, najczęściej nasz wybór ogranicza się do decyzji: maszynka ręczna czy elektryczna?
Maszynka ręczna niegdyś była niezbędnym sprzętem kuchennym w praktycznie każdym domu, w którym mieszkała szanująca się, prawdziwa gospodyni. Nie tak dawno temu została zapomniana i wyparta z rynku przez jej elektryczną wersję. Okazuje się jednak, że ręczna maszynka do mięsa znów wraca do łask. Warto wiedzieć, że ma co najmniej kilka zalet, dzięki którym jest o wiele lepsza od tej zasilanej prądem. Może się okazać, że dla wielu osób będzie lepszym wyborem niż jej młodsza siostra, a to dlatego, że cechują ją:
Maszynka ręczna może być naprawdę rozsądną opcją dla osób niezdecydowanych. Koszt ręcznej maszynki do mięsa jest na tyle nieduży, że szybko zwróci się nawet jej okazjonalne użycie.
Zauważalnym minusem może być fakt, że w tej wersji faktycznie musimy się trochę napracować, bowiem nie mamy tutaj wsparcia ze strony silnika, ale i to nie powinno stanowić większego problemu.
Wybór równie dobry, choć zdecydowanie droższy. Posiada wszystkie zalety maszynki ręcznej, a w dodatku nie wymaga użycia siły i wcześniejszego krojenia mięsa na mniejsze kawałki. Maszynka do mielenia mięsa zasilana prądem będzie także zdecydowanie bardziej wydajna - jesteśmy w stanie w znacznie krótszym czasie przygotować większą ilość mięsa. Przy wyborze maszynki nie zapominajmy, że siła jej pracy jest uzależniona od jej mocy.
Dzięki temu, że maszynka do mięsa staje się z powrotem stałym elementem wyposażenia kuchni, producenci prześcigają się w projektowaniu dodatkowych akcesoriów i zamiennych części do maszynek. Do naszej maszynki możemy wybrać odpowiednie sitka o różnych wielkościach oczek, dzięki którym możemy kontrolować strukturę uzyskanego mięsa mielonego. Nie każdy rodzaj mięsa odpowiada tak samo na ten sam obróbki, dlatego warto zaopatrzyć się w przynajmniej 2-3 dodatkowe sitka.
W niektórych zestawach z maszynką ręczną lub elektryczną dostaniecie także szynkowar. To proste, ale bardzo praktycznie urządzenie służące do domowej produkcji wędlin. Ogranicza użycie wypełniaczy do zera, w wędlinie znajdzie się wyłącznie to, co sami celowo tam dodamy. Internet i książki kucharskie aż kipią od inspiracji i przepisów na domowe wędliny i kiełbasy. Warto spróbować, ponieważ szybko okaże się, że to nie tylko proste i szybkie rozwiązanie, ale przede wszystkim zdrowe i ... satysfakcjonujące!
Swoją przygodę z domowymi wyrobami najlepiej rozpocząć od przepisów niewymagających, takich, które nas nie zniechęcą już na wstępie. Szynkowar jest przykładem urządzenia, które z prostych składników i minimalnym nakładem pracy przygotuje nam danie z efektem "WOW". Wystarczy pokroić dowolne mięso na mniejsze kawałki, dodać odpowiednią ilość soli i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zawartość doprawiamy, ściśle układamy w szynkowarze i parzymy w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Gotowe!
Pamiętaj!
Oprócz funkcjonalnej maszynki do mielenia mięsa warto znaleźć również sprawdzonego dostawcę lub rzeźnika, który samodzielnie bije świnie, czy krowy. Kupując u takiego sprzedawcy, masz większą pewność, że mięso, które później zmielisz, jest świeże i pyszne. Gdzie znaleźć takiego dostawcę? Najczęściej są to mali właściciele farm, zlokalizowanych na wsiach nieopodal większych miast. Takie osoby są w stanie targować się o cenę, a na twoją prośbę przedstawią sposób chowu zwierząt oraz paszę, jaką są karmione. Uważaj jednak na oszustów! Każdy sprzedawca powinien spełniać pewne wymogi prawne, o które zawsze możesz spytać.
Maszynki do mięsa, a szczególnie te ręczne to urządzenia niezwykle intuicyjne. Na dobrą sprawę wystarczy spojrzeć na zestaw i prawdopodobnie żadna instrukcja nie będzie nam potrzebna, niemniej do każdej maszynki dołączona jest taka instrukcja. Przed pierwszym użyciem należy maszynkę umyć i wysuszyć. Po każdym kolejnym użyciu także bezwzględnie należy dokładnie wymyć wszystkie elementy, aby na zalegającym pożywieniu nie rozwinęły się groźne dla zdrowia bakterie. Bez obaw, wystarczy, że umyjesz sprzęt wodą z płynem lub wstawisz do zmywarki - nie musisz nic wyparzać ani szorować. Pamiętaj, że im krócej po użyciu umyjesz maszynkę, tym łatwiej będzie ci ją doprowadzić do czystości.
Maszynkę możesz przechowywać złożoną jak i rozłożoną, nie wpłynie to na jej żywotność.
Zastanów się, do czego będziesz używać maszynki - czy wyłącznie do mielenia mięsa, czy planujesz także przetwory z ryb i warzyw? Czy masz zamiar poeksperymentować z własnymi kiełbasami i wędlinami, czy porcja mielonego na szybki obiad to szczyt twoich kulinarnych marzeń? Jak często będziesz korzystać ze sprzętu? Kiedy odpowiesz sobie na te wszystkie pytania, odpowiedź nasunie ci się sama. Pamiętaj, że zawsze możesz dokupić dodatkowe części do maszynki do mielenia mięsa, jeśli będziesz mieć na to ochotę.
Trudno odmówić maszynkom do mięsa wszechstronności zastosowania w kuchni - sprawdzą się zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy, na mniejsze i większe przyjęcia, a także w codziennym, domowym gotowaniu. Nie kosztują dużo, ale potrawy wykonane z własnoręcznie zmielonego, świeżego mięsa smakują jak z najlepszych restauracji. Inwestycja jest jednorazowa, a sprzęt, dzięki stosunkowo prostej budowie i wymiennym elementom, posłuży nam przez długie lata, gdyż jest po prostu bezawaryjny. Jeśli nie jesteśmy przekonani, czy będziemy korzystać ze wszystkich możliwości, jakie daje nam sprzęt, spróbujmy najpierw z najprostszym wyposażeniem i stopniowo uzupełniajmy kolekcję.
Użycie maszynki szybko wejdzie ci w nawyk i nim się zorientujesz, trudno ci będzie wyobrazić sobie codzienne czynności bez niej. Gwarantujemy, że nigdy więcej nie sięgniesz po mięso mielone ze sklepowych półek!
Zobacz również:
check_circle
check_circle