Garnek marmurowy Klausberg KB 7529 Brytfanna 3.7L na indukcję 22 cm
Najniższa cena:
Smażenie oraz gotowanie, wymaga używania właściwych naczyń, za sprawą których potrawy nie będą się przypalała, jak i będą w idealny sposób przyrządzone. Do dyspozycji mamy różne garnki kuchenne, jak chociażby garnki na gaz, garnki na indukcję czy też garnki emaliowane 3,7l. Szczególną popularnością cieszą się stalowe garnki 3,7l i zwykle kojarzone są ze zdrowym sposobem gotowania. Jak to wygląda w rzeczywistości? Jakie wady oraz zalety mają tego typu garnki 3,7l? Czy takie naczynie może być stosowane jako garnek 3,7l indukcja?
Niezaprzeczalną zaletę garnków wykonanych z nierdzewnej stali, stanowi ich duża trwałość. Stal to surowiec odporny na różnorodne uszkodzenia, a do tego twardy. Wszystko to przyczynia się do tego, iż nie tylko powierzchnia dna takich garnków, ale także ścianki, nie będą się odkształcały pod wpływem wysokiej temperatury. Ponadto, taka stal podlega procesom cynkowania, dzięki temu odporna jest również na korozję. Większość spośród garnków, które wykonywane są z takiego surowca, nadaje się do praktycznie każdego typu kuchenek. Dlatego dokonując zakupu kompletu garnków, możemy zyskać pewność, iż wykorzystamy go także na indukcyjnej płycie. Estetyka ich wykonania powoduje, iż będą one pasowały nie tylko do wnętrz utrzymywanych w klasycznym, ale również i w nowoczesnym stylu. Łatwość utrzymania w czystości, będzie dodatkową zaletą.
Wszelkie naczynia wykonane z nierdzewnej stali, są praktyczne podczas użytkowania oraz bardzo solidne. Jest to bowiem wyjątkowo trwały oraz wytrzymały surowiec. Plusem jest również estetyka wyglądu, gdyż naczynia te zawsze się dobrze prezentują. Stosowane do wyprodukowania kuchennych naczyń materiały, uodpornione są na działanie korozji. To bardzo istotne, gdyż będą one mieć styczności ze środowiskiem o wysokiej wilgotności. Na ogół, surowiec ten zawiera nikiel oraz chrom, które pozostają odporne na różnego typu mechaniczne uszkodzenia, zarysowania czy też odkształcenia.
Największy plus tego typu rozwiązania, stanowi zdecydowanie komfort użytkowania takich naczyń. Garnki czy też patelnie, bardzo szybko się nagrzewają, a zatem ich używanie pozostaje bardzo ekonomiczne. Dzięki temu proces gotowania jest szybszy i bardziej wydajny. Ponadto, surowiec ten nie potrzebuje specjalistycznego sposobu traktowania. Oznacza to, iż nie ma kłopotu z metalowymi elementami czy też łyżkami, którymi szorować będziemy po dnie. Odporność na uszkodzenia, to również brak szkodliwych dla organizmu substancji, które pod wpływem działania ciepła, wydzielać mogą ze zniszczonych garnków czy też patelni. Sporą wygodę stanowi również to, iż garnki z nierdzewnej stali mogą być myte w zmywarkach, jak i używane przy różnego typu kuchenkach.
Tak jak wszystko, naczynia wykonane z nierdzewnej stali, mają wiele minusów. Chociaż są one raczej niezbyt uciążliwe, to jednakże warto się nad nimi nieco zastanowić, zanim zdecydujemy o kupnie garnków ze stali. Pierwszy minus stanowi ich waga. Naczynia z nierdzewnej stali są dosyć ciężkie, co z pewnością nie jest ułatwieniem podczas robienia na nich dań (na przykład ugotowania paru litrów zupy) - jest to jednakże cena, którą trzeba będzie zapłacić za bardzo solidny oraz trwały surowiec. Poza tym, garnki z nierdzewnej stali znacznie wolniej się nagrzewają, co może trochę wydłużać czas smażenia czy gotowania.
Naczynia zrobione z nierdzewnej stali, poza wymienionymi wcześniej plusami, są również zupełnie bezpieczne dla naszego organizmu. Nie reagują w ogóle z pożywieniem i za sprawą tego będziemy w stanie zrobić dania, nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Trwałość zapewniana przez nierdzewną stal sprawia, iż wszelkie naczynia mogą być myte w zmywarce bez strachu o jakiekolwiek uszkodzenia. Poza tym, ich wygląd jest tak atrakcyjny, iż mogą się dopasować do każdego stylu zastosowanego w kuchni.
check_circle
check_circle