Duży garnek ze stali Hoffner HF 4496 17.7 L na indukcję
Najniższa cena:
Każda kichania powinna zostać wyposażona w odpowiedni zestaw garnków mających różne pojemności, do gotowania zup, warzyw, kaszy, ryżu, makaronów czy ziemniaków. Tego typu garnki kuchenne, należy od razu wyposażyć w dopasowane do nich pokrywki, które przyspieszają gotowanie. Takie garnki 17,7l, stanowią podstawę udanego gotowania. Ale w kuchni, warto będzie również posiadać garnki 17,7l o specjalnym przeznaczeniu. Tego typu garnki na gaz, czy też garnki na indukcję, stanowią podstawę w każdej kuchni. Ale w swojej kuchni warto również posiadać garnki ze stali 17,7l oraz garnek 17,7l indukcja o specjalnym przeznaczeniu. O jakich garnkach mówimy? Warto zapoznać się z poniższym artykułem.
Są bardzo dobre dla każdej osoby, która chce odżywiać się zdrowo. Można w nich przygotować warzywa, ryby czy mięso. Gotowane dania na parze, nie stracą wartości odżywczych, minerałów oraz witamin. Gotowanie w zwykłych garnkach w wodzie, wypłukuje z dań wiele witamin oraz mineralnych substancji, gotowanie na parze temu zapobiegnie. Wszystko, co jest najlepsze dla naszego organizmu, pozostaje w produktach. Gotowanie na parze, pomoże w zachowaniu także odpowiedniego koloru ryb, warzyw, aromatu oraz smaku. Zamiast smażenia warzyw czy mięsa na patelni, warto również spróbować gotowania na parze. Potrawy wykonane tym sposobem, są bardzo zdrowe, jak również wykazują dobry wpływ na ludzki organizm. Garnki do gotowania na parze, powinny stanowić obowiązkowe wyposażenie w każdej kuchni.
Garnki, które nadają się nie tylko do stosowania na kuchence indukcyjnej, gazowej, a nawet w piekarniku? Niewątpliwie garnki wykonywane z żeliwa, znane są od wieków. Żeliwo to naturalny surowiec, który w czasie procesu gotowania nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji i nie zmienia walorów smakowych potraw. Tego typu garnki, nadają się idealnie celem zrobienia pieczeni. Najpierw należy usmażyć mięso na kuchence, ażeby później bez przełożenia w inne naczynie, włożyć je prosto do piekarnika. Żeliwo wykazuje odporność na wyższe temperatury. Wymaga jednakże, aby o nie dbać. Po każdorazowym zastosowaniu, należy umyć ręcznie naczynie, wytrzeć je do sucha i co jakiś czas natrzeć olejem albo oliwą. Zapobiega to korozji i pozwala cieszyć się garnkiem przez długi czas.
Na pewno, zdarzyło się nam przypalić mleko. Przeważnie dzieje się to, kiedy podgrzewamy je w najzwyklejszym rondelku. Jeśli kupimy specjalistyczny garnek do zagotowania mleka, skończą się nasze problemy z przypalonym mlekiem. Mleko w tego typu garnkach, nie przypala się, gdyż nie styka się bezpośrednio z palnikiem. Takie garnki posiadają podwójne dno, czyli tak zwany wodny płaszcz. Między ścianki garnka, należy wlać wodę, zakręcić zawór i można bez obaw ugotować mleko. Mleko, nie będzie mieć styczności z palnikiem, niemniej z gorącą wodą w środku ścianek garnka i nie może się w ten sposób przypalić.
Długie garnki posiadające sitko do gotowania szparagów, czy też makaronu, przydadzą się w kuchni każdej osoby będącej amatorem włoskich potraw. Gotowanie spaghetti, nie będzie już stanowiło problemu. Szparagi, jak wiadomo, należy gotować na stojąco, to wówczas będą najlepsze. Za sprawą specjalnego garnka, nie będą się przewracały, ponadto za sprawą sitka, ich odcedzanie, jest bardzo łatwe.
Tradycyjne żeliwne kociołki do robienia potraw jednogarnkowych, to to, co pokochały jeszcze nasze babcie. Bardzo trwałe kociołki wykonane z żeliwa, pozwalają na cofnięcie się w czasie i ugotowanie dań, których nie przygotujemy w zwykłych garnkach. Ponadto, w sezonie grillowym, ugotujemy w tym kociołku najlepsze dania, właśnie na ogniu.
Garnki o specjalnym przeznaczeniu, z pewnością ułatwiają gotowanie. Nie musimy niewątpliwie mieć ich wszystkich w kuchni, wszystko zależeć będzie od naszych kulinarnych upodobań. Zastanówmy się i wybierzmy ten, którego będziemy mogli używać najczęściej.
check_circle
check_circle