Tortownica prostokątna 35x24 cm MeyerHoff z powłoką marmurową nieprzywierającą
Najniższa cena:
Tort urodzinowy, sernik, placek z owocami lub deser na zimno - do takich wypieków zawsze potrzebna jest niezawodna forma do ciasta. Tortownica to specjalna forma, choć nazwa wskazywałaby, że służy tylko do przygotowywania tortów, to w rzeczywistości poza pieczeniem tradycyjnych biszkoptów na tort, może służyć do złożenia go w jedną całość dzięki podwyższonym rantom, ale nie tylko. Tortownica ma odpinane brzegi i wyjmowane dno przez co można w niej upiec każdy rodzaj ciasta bez obaw o przywieranie lub kopotliwe wyjmowanie z formy. Niebanalne kształty tortownic pozwolą każdemu wspiąć się na wyższy poziom w kulinarnej przygodzie. Tak naprawdę dobra tortownica to klucz do sukcesu w pieczeniu i ułatwi przygotowywanie słodkości każdemu, niezależnie od zdolności kulinarnych. Nawet gdy wydaje Ci się, że nie jesteś mistrzem pieczenia, to oznacza, że nie znalazłaś jeszcze dobrej formy do ciasta.
Tortownica to królowa wśród blaszek do pieczenia, gdyż ułatwia przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanego deseru. Dzięki niej upieczemy puszyste i wysokie ciasto, które bez problemu uda się wyjąć z formy i podać na stół ze zniewalającą dekoracją. Można powiedzieć, że dobra tortownica ułatwi życie w kuchni i sprawi, że nawet ze skomplikowanego deseru utworzysz dzieło sztuki.
Szukasz tortownicy idealnej? Świetnie trafiłaś! W tej zakładce znajdziesz olbrzymi wybór tego typu form do pieczenia.
Absolutnie nie! Oczywiście dobry sprzęt to nieodłączny element profesjonalnych cukierni i piekarni. Jednak osoby, które zajmują się pieczeniem ciast amatorsko lub jedynie od święta, także powinny zaopatrzyć się w dobre formy do pieczenia. Odpowiednio dobrana tortownica sprawi, że nawet najwięksi amatorzy pieczenia, zaskoczą swoich gości niebanalnymi i smakowitymi wypiekami. Tortownica może posłużyć przez długie lata, dlatego warto przed zakupem przemyśleć do czego najczęściej będzie przydatna, aby zainwestować w jak najbardziej odpowiednią do potrzeb naszej kuchni.
Tortownice są produkowane z różnych materiałów, a dodatkowo mają wiele cech dodatkowych, przez co są dodatkowo zróżnicowane pod względem rozmiaru, kształtu, a nawet koloru. Jak wybrać odpowiednią? Przede wszystkim zastanów się na czym Ci zależy i do czego jej potrzebujesz!
Tortownice kojarzą się nam przede wszystkim z okrągłą formą do ciasta z wyjmowanym dnem. Jednak tort czy inne ciasto wcale nie musi byc okrągłe. Zaskocz swoich gości niebanalną formą ciasta. Zachęcamy do zapoznania się z mniej tradycyjnymi kształtami, które ułatwią każdy wypiek i spowodują zachwyt na twarzach naszych gości. Obok form okrągłych proponujemy też blachy prostokątne i kwadratowe z odpinanym rantem i wyjmowanym dnem, które mogą posłużyć do bardziej tradycyjnych wypieków, jak sernik, wszelkie ciasta z kremem, ciasta drożdżowe, czy biszkopt z owocami. Takie formy mogą też okazać się pomocne w przygotowywaniu dań wytrawnych. Dodatkowo zachęcamy do sprawdzenia form okolicznościowych o niestandardowych kształtach. Bardzo popularne są tortownice w kształcie serca, dzięki którym możemy celebrować miłość z ukochanymi osobami w postaci słodkich wypieków. Do świątecznych wypieków warto zaopatrzyć się w tortownicę o kształcie gwiazdy, dzięki której nasze ciasto wprowadzi dodatkowy klimat na świąteczny stół.
W zależności od tego, jak duże ciasto zamierzasz przygotować, warto rozważyć zakup formy o odpowiedniej wielkości. Tortownice są dostępne o średnicy od 9 cm do ponad 30 cm. Zależnie od tego, jak duże ciasto chcemy upiec lub jaka wielkość jest zasugerowana w przepisie, warto mieć w swojej kuchni kilka rozmiarów blaszek na różne okazje. Małe tortownice o średnicy 9-12 cm mogą posłużyć do przygotowania monoporcji - wypieków dla jednej osoby lub słynnych tartaletek czy mini serniczków. Małe tortownice mogą okazać się idealne do przygotowania deserów na zimno i podania na stół bezpośrednio w formie. Większe tortownice od 15 do 25 cm są najlepszym wyborem do pieczenia klasycznych tortów oraz przeróżnych ciast - serników, placków owocowych, ciast z kremem - przede wszystkim takich ciast, które wyrastają wysoko. Dzięki tortownicy nie musimy się obawiać, że ciasto wypłynie poza brzegi formy. Gdy planujesz duże wypieki, wybierz tortownicę o największym wymiarze powyżej 30 cm. Bez trudu upieczesz w niej tort dla kilkunastu osób lub jeśli chcesz upiec ulubione ciasto - najlepiej upiec go jak najwięcej by dłużej cieszyć się jego smakiem z licznym gronem gości.
A kiedy mamy mało miejsca w szafkach kuchennych, dość kłopotliwe może okazać się trzymanie kilku tortownic w różnych rozmiarach. Warto wtedy rozważyć zakup regulowanych form na ciasto z zakresem tolerancji około kilku do kilkunastu centymetrów. Kiedy odwiedza nas większa liczba gości, nie będziemy musieli piec dwóch małych ciast, ale wystarczy dostosować wielkość rantu do porcji, którą chcemy upiec.
Wybór odpowiedniej tortownicy to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, jeśli zależy nam na jej dostosowaniu do potrzeb w kuchni. Gdy zależy Ci na atrakcyjnej cenie, najlepszym wyborem będą blachy ze stali ocynkowanej. Dużą zaletą tego typu tortownic jest na pewno cena, ale też fakt, że szybko się nagrzewa i ze względu na dużą dostępność kształtów i rozmiarów jest jedną z najchętniej kupowanych form. Obok pieczenia ciast i tortów, idealnie nadaje się również do przygotowywania dań wytrawnych jak zapiekanki, czy quiche. Należy jednak pamiętać, aby zabezpieczyć taką blachę przed przywieraniem poprzez wyłożenie papierem lub posmarowanie brzegów masłem.
Jednak cena to nie wszystko. Czasami warto zainwestować większe pieniądze w tortownicę, która posłuży nam dłużej i lepiej dopasuje się do potrzeb.Bardzo dobrym wyborem są blachy ze stali nierdzewnej, ponieważ jest to materiał dużo bardziej odporny na zarysowania i zagniecenia, niż w przypadku blach ocynkowanych. Jest ona nieco cięższa i grubsza, dzięki temu posłuży znacznie dłużej nawet dla osób, dla których wypieki to codzienność. Warto szukać tortownic z powłoką nieprzywierającą, aby zapobiec przypalaniu i przywieraniu ciasta do brzegów formy.
Obawiasz się przypalenia lub przywierania ciasta, a nie chcesz ryzykować pojawienia się zagnieceń spowodowanych papierem do pieczenia? Do trudniejszych wypieków warto zainwestować w tortownicę z powłoką ceramiczną, która zarówno ochroni przed przywieraniem, ale też nie wymaga stosowania dodatkowego materiału, jak na przykład papier do pieczenia. Wszyscy wiemy jak uciążliwe bywa ułożenie papieru w blaszce tak, aby nie zmenił kształtu naszych wypieków lub co gorsza nie zostawił wygnieceń w strukturze ciasta.
Tortownice silikonowe to nowoczesne formy, których obręcz jest wykonana z silikonu, natomiast dno może również być z silikonu lub częściej szkła dla zapewnienia lepszej stabilności. Dla ułatwienia wyjmowania ciasta z blaszki zalecamy wybór opcji ze szklanym dnem lub podobnym rodzajem sztywnego materiału na dnie formy. Tortownice silikonowe najlepiej sprawdzą się do ciast, które łatwo przywierają do formy. Dzięki silikonowym rantom, zbędne jest stosowanie dodatkowych papierów ułatwiających wyjmowanie ciasta z formy. Dzięki temu materiałowi z łatwością wyjmiemy ciasto zachowując idealny kształt bez zagnieceń od papieru do pieczenia, czy warstw folii.
Przy zakupie tortownic polecamy również zakup specjalnej pokrywy lub zestawy tortownicy z pokrywą, która ochroni ciasto przed wysychaniem, a co więcej ułatwi przechowywanie w lodówce i zapobiegnie przedostawaniu się innych zapachów do ciasta. No i co najważniejsze - zagwarantuje transport naszego ciasta w nienaruszonej postaci. Dzięki pokrywie nie musimy się obawiać przykrych niespodzianek, które mogą upaść na ciasto i zrujnować cały efekt.
Pamiętaj, że kulinarne zdolności to nie wszystko! Dobra tortownica to druga, często ważniejsza połowa sukcesu, aby zaskoczyć gości niebanalnym wyglądem ciasta. Nawet najlepszy cukiernik musi mieć dobrą tortownicę w swojej kuchni, aby w pełni korzystać ze swoich zdolności kulinarnych!
check_circle
check_circle