Patelnia ŻELIWNA emaliowana głęboka KingHoff KH 2262 ciężka 25 cm na indukcję
Najniższa cena:
Obecnie na rynku można znaleźć wiele patelni żeliwnych, które swoją jakością odbiegają od tych, których używały nasze babcie. Jak odróżnić jedne od drugich? Warto zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych aspektów, które powinny być uwzględnione w opisie produktu na stronie internetowej producenta.
Standardowa patelnia żeliwna waży mniej więcej 2-3 kg, a zdarzają się również takie, które są o wiele cięższe. Reguła w tym przypadku jest prosta: im więcej kilogramów, tym trwalsza patelnia żeliwna.
Podróbki są zazwyczaj bardzo lekkie, a z pokrywką nie przekraczają czasem wagi nawet 1 kg.
Dobra patelnia z żeliwa jest przystosowana do gotowania na wszystkich typach kuchenek: od gazowych, elektrycznych przez indukcyjne. Warto jednak zaznaczyć, że na każdej będzie nagrzewać się stosunkowo długo.
Patelnie wykonane z tzw. pół-żeliwa mogą być nieefektywne w działaniu na niektórych kuchenkach.
Główną zaletą tego produktu oraz niekwestionowanym wyróżnikiem jest fakt, że efektywnie magazynuje ciepło pozyskane podczas nagrzewania, przez co potrawy w nim przygotowywane gotują się równomiernie. Patelnia z żeliwa dłużej się wychładza, ale za to jest odporna na zmienną temperaturę. Mimo tego, że nie zaleca się mycia jej gdy jest rozgrzana, już letnią można włożyć bez obaw pod strumień chłodnej wody.
Patelnie żeliwne wykonane z domieszek metali są o wiele mniej odporne na zmiany temperatury oraz o wiele gorzej magazynują ciepło. Pomimo tego, że długo się nagrzewają, gdy wyłączysz kuchenkę, jedzenie w nich szybko staje się zimne.
Jeśli już wiesz jak rozpoznać prawdziwą patelnię z żeliwa wysokiej jakości, warto poznać jej wszystkie zalety.
#1 Długowieczność
Niektórzy producenci patelni z żeliwa dają dożywotnią gwarancję na swoje produkty. Nikogo to nie powinno dziwić, ponieważ ten rodzaj naczynia jest bardzo trwały.
#2 Wykonana z naturalnego materiału – żeliwa
Z tego również wynika długowieczność tej patelni. Ponadto, żeliwo jest naturalnym i neutralnym dla zdrowia materiałem. Potrawy przygotowywane w naczyniu żeliwnym nie przechodzą jego zapachem ani smakiem.
#3 Równomierne rozprowadzanie ciepła
Jedną z głównych zalet patelni żeliwnych jest równomierne rozprowadzanie ciepła po całej ich powierzchni. Długo się nagrzewają, ale dzięki temu potrawy w nich przygotowywane są bardzo smaczne.
#4 Utrzymuje potrawę w stałej temperaturze
Patelnie żeliwne doskonale akumulują ciepło, dzięki czemu jedzenie w nich nie wysycha oraz długo pozostaje w odpowiedniej temperaturze.
#5 Odporna na uszkodzenia
Już letnią można myć pod chłodną bieżącą wodą
#6 Ciężka, ale stabilna
Nie strącisz jej przypadkowo łokciem ani innym naczyniem. Chyba, że naprawdę bardzo się postarasz.
#7 Alternatywa dla brytfanek: patelnia żeliwna do piekarnika
Ten rodzaj patelni sprawdzi się jako zamiennik dla naczynia żaroodpornego.
#8 Łatwa w pielęgnacji
Wystarczy zwykły płyn do mycia naczyń oraz gąbka, aby patelnię z żeliwa doprowadzić do idealnego stanu.
Kiedyś były stosowane przez nasze babcie, dziś znów zwracają do łask. Patelnie żeliwne są nie tylko trwałe i długowieczne, ale również produkowane z naturalnych materiałów, dzięki czemu są również uniwersalne. Możesz przygotowywać na niej potrawy w tradycyjny sposób: na kuchence lub zastąpić brytfankę i wsadzić patelnię do piekarnika.
Zobacz również:
check_circle
check_circle