- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 816 odwiedzin

Jak samodzielnie przygotować domowy makaron?
Domowy makaron od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mama czy babcia podawały nam go z zupą pomidorową bądź rosołem. Przygotowanie domowej roboty makaronu jest proste i szybkie, a dodatkowo bardzo satysfakcjonujące. Zamiast kupować gotowy makaron w markecie, warto od czasu do czasu przygotować go sobie w domu.
Co potrzeba do przygotowania domowego makaronu?
Przygotowując makaron domowej roboty, warto zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne, które skrócą czas przygotowania. Jeśli stawiamy na tradycyjne rozwiązania, warto zaopatrzyć się w wałek, którym będziemy rozwałkowywać ciasto do grubości około 2 mm. Jeśli mamy zamiar przygotowywać większą ilość, warto skorzystać z maszynki do makaronu. Dzięki temu ciasto będzie miało pożądaną grubość, a przy tym zbytnio się nie namęczymy. Dodatkowo dzięki maszynce nie będziemy musieli ręcznie kroić ciasta, przez co będziemy mieć pewność, że nitki makaronu będą równe.
Kolejną rzeczą będzie garnek, w którym ugotujemy nasz makaron. Dobrym wyborem będą specjalne garnki do makaronu, które wyposażone są w durszlak. Dzięki temu łatwiej będzie nam go odcedzić, a specjalna powłoka garnka uchroni nasz makaron przed przywieraniem.
Ostatnią rzeczą wartą uwagi jest stolnica, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dobre stolnice chronią przed przylepianiem się ciasta podczas wyrabiania. Jeśli mamy możliwość skorzystania z blatu kuchennego bądź stołu, stolnica nie będzie nam potrzebna.
Przygotowanie ciasta na makaron
Przygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste. Jeśli nabierzemy trochę wprawy, nie powinno zająć nam to więcej niż godzinę (do tego należy doliczyć czas, jaki ciasto musi odleżeć w lodówce). Jakich składników będziemy potrzebować do zrobienia kilku porcji makaronu?
- 300 gramów mąki pszennej, najlepiej typu 00, ewentualnie typu 550
- 2 całe jaja oraz 4 żółtka - warto użyć wiejskich jajek, wpłynie to pozytywnie na smak oraz wygląd makaronu
- 2 łyżki oliwy
- Pół łyżeczki soli
- Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy do środka jajka oraz sól. Całość dokładnie mieszamy widelcem, aby składniki dobrze się połączyły.
- Kiedy mąką i jaja są już połączone, dodajemy oliwę i energicznie wyrabiamy ciasto, zagniatając je do środka. Wyrabiamy je przez minimum 15 minut, tak, aby składniki połączyły się ze sobą. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać trochę mąki. Jeśli natomiast ciasto nie chce się połączyć, możemy dolać dodatkową łyżkę oliwy, bądź użyć odrobiny ciepłej wody.
- Jeśli nasze ciasto jest już jednolite i dobrze wyrobione, dzielimy je na mniejsze części. Następnie każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy jedną część na stolnicę oprószoną mąką i lekko ją rozwałkowujemy. Pozostałe części ciasta warto przykryć bawełnianą ściereczką, aby nie zeschło się z zewnątrz. Jeśli korzystamy z maszynki do makaronu, to przy jej pomocy kilkukrotnie rozwałkowujemy ciasto, stopniowo zmniejszając poziom grubości ciasta, aby uzyskać odpowiednią. Następnie korzystamy z praski, która potnie nasz makaron na równe nitki. Jeśli natomiast korzystamy z wałka, musimy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 2 mm. Następnie składamy ciasto piętrowo i nożem wycinamy kluski o szerokości około 0,5 cm. Następnie gotowe nitki rozkładamy na bawełnianej ściereczce i delikatnie posypujemy je mąką, aby chwile przeschły.
- W międzyczasie, kiedy gotowe kluski schną, możemy zagotować wodę w garnku do makaronu. Na litr wody dodajemy jedną łyżkę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy nasz makaron partiami. Po wrzuceniu możemy przemieszać makaron, aby się nie skleił. Warto pamiętać, że domowy makaron gotujemy o wiele krócej niż makaron ze sklepu. Aby uzyskać makaron al dente, wystarczy gotować go przez 2-3 minuty.
- Gotowe! Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Przechowywanie makaronu
Jeśli ugotowaliśmy więcej makaronu, niż potrzebujemy, możemy śmiało przechowywać go do 3 dni w lodówce. Przed przechowywaniem warto jednak delikatnie polać go oliwą, aby nitki się nie posklejały.
W przypadku, kiedy zrobiliśmy więcej ciasta, a nie chcemy gotować makaronu tego samego dnia, gotowe nitki możemy sprószyć mąką i trzymać do kilku dni w lodówce. Możemy także zamrozić makaron przygotowany do gotowania - w zamrażalniku może leżeć on nawet 2 miesiące.
Z czym podawać domowy makaron?
Makaron świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, szczególnie sprawdzi się w zupie krem z pomidorów oraz rosole. Domowe kluski sprawdzą się również w sosach czy zapiekankach. Możemy dodać go praktycznie do każdej potrawy - domowy makaron nawet bez dodatków smakuje wyśmienicie!
Urozmaicenie domowego makaronu
Jeśli nabierzemy już wprawy w przygotowywaniu makaronu, śmiało możemy modyfikować przepis, dodając do ciasta różne przyprawy. Dobrym pomysłem będzie dodanie do środka ulubionych ziół, może to być suszone oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie. Możemy także eksperymentować z kolorem makaronu, dodając do niego różne barwniki spożywcze.