- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 298 odwiedzin

Szybkie i smaczne przekąski sylwestrowe.
Sylwester to dzień, w którym zabawa jest na pierwszym miejscu. Domówka jest doskonałą opcją na spędzenie tej wyjątkowej nocy w gronie najbliższych przyjaciół. Jednak nie można zapomnieć o przygotowaniu odpowiednich przekąsek. Ale nikt przecież nie chce tracić czasu na spędzanie go w kuchni na gotowaniu, kiedy reszta gości świetnie się bawi. Na ratunek przychodzą szybkie, łatwe i co ważne smaczne przekąski sylwestrowe.
Dla zabieganych i tych co chcą zaoszczędzić czas doskonale sprawdzi się gotowe ciasto francuskie, a dla bardziej ambitnych domowe kruche ciasto. Poznaj przepisy, dzięki którym zrobisz wrażenie na gościach. Nie bez znaczenia ma tutaj sposób podania poszczególnych przekąsek. Odpowiednie półmiski, salaterki i patery sprawią, że potrawy będą wyglądać estetycznie i jeszcze bardziej smacznie.
Parówki w cieście francuskim.
Parówki w cieście francuskim, to bardzo szybka, ale smaczna i efektowna przekąska.
Składniki:
- 6 parówek,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowania miękkiego sera pleśniowego, np. brie,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- oliwa z oliwek.
Pokroić ciasto francuskie w paski o szerokości 3 cm i położyć na nich plasterek sera. Posypać ziołami i pieprzem. Zawinąć parówki w ciasto tak, aby przypominało spiralę. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zrumienienia (około 20 minut).
Roladki z szynki.
Roladki z szynki są jedną z najczęściej przygotowywanych przekąsek na imprezę sylwestrową.
Składniki:
- 200 g wysokiej jakości twarożku,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 plasterków dobrej szynki,
- 5 suszonych pomidorów,
- 20 listków bazylii,
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
- sól,
- pieprz.
Wszystkie składniki oprócz szyki i szczypiorku dokładnie wymieszać, tak aby powstała sałatka. Plasterki szynki należy posmarować obficie, a następnie położyć pokrojone suszone pomidory i po dwa listki bazylii. Ostrożnie, aczkolwiek dosyć ciasto zwinąć przygotowane roladki. Każdą z nich przekroić na pół i przewiązać szczypiorkiem. Aby łatwiej związać szczypiorek, wcześniej należy sparzyć go wrzątkiem.
Ziemniaki faszerowane.
Tutaj możliwości jest wiele, a wszystko zależy od upodobań smakowych. Jednak najczęściej faszeruje się ziemniaki szpinakiem. Warto podkreślić, że jest to rodzaj przekąski, który podawany jest na gorąco.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- olej,
- cebula,
- kawałek czerwonej papryki,
- 100 g mrożonego szpinaku,
- łyżka parmezanu,
- żółtko,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Ziemniaki wcześniej należy podgotować. Z przekrojonych na pół ziemniaków należy wydrążyć miąższ. Rozgnieść go przy użyciu widelca. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni, rozmrozić szpinak, podduszając go na oleju. Miąższ z ziemniaków dokładnie wymieszać z cebulą, papryką i szpinakiem. Dodać parmezan i żółtko. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć farsz do wydrążonych ziemniaków. Piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
Szybkie kanapki na krakersach.
Przygotowanie tej przekąski to zaledwie kilka minut. Możliwości są niemal nieograniczone. Te z serkiem śmietankowym, warzywami i łososiem to klasyka gatunku.
Składniki:
- 20 sztuk krakersów,
- 200 g serka śmietankowego do smarowania,
- 200 g wędzonego łososia na zimno,
- 3 jajka,
- 1 czerwona papryka,
- kiełki rzodkiewki,
- sól i pieprz.
Jajka ugotować i pokroić na naprawdę cienkie plasterki. Krakersy posmarować serkiem śmietankowym. Paprykę okroić w małą kosteczkę. Na posmarowanych krakersach po kolei układać plasterki łososia, pokrojone jajo i odrobinę papryki. Na wierzchu ułożyć kiełki i oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Sałatka gyros.
Wielowarstwowa, pyszna i bezkompromisowa. Taka jest właśnie sałatka gyros. Królowa każdej imprezy, zwłaszcza tej sylwestrowej.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 700 g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka przyprawy gyros,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g ogórków konserwowych,
- 1 puszka kukurydzy,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek.
Do przygotowania sosu czosnkowego (wystarczy dokładnie wymieszać składniki):
- 3 łyżki majonezu majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- szczypta soli, pieprzu
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oleju oraz przyprawą gyros. Ogórki konserwowe i świeżego pokroić w drobną kostkę, zaś cebulę w cienkie piórka. Kapustę pekińską posiekać. Do dużej, najlepiej szklanej misy ułożyć wszystko warstwami:
- połowa podsmażonego kurczaka
- cebula
- świeży ogórek
- kukurydza
- 3/4 sosu czosnkowego
- pomidorki koktajlowe
- ogórki konserwowe
- kapusta pekińska
- pozostały sos czosnkowy
- pozostały podsmażony kurczak
Nuggetsy pieczarkowe w serowym cieście.
Chrupiące pieczarki w cieście to szybka i rewelacyjna przekąska do wykonania w zaledwie 15 minut. Sprawdzi się jako osobna przekąska, ale i jako dodatek do wielu dań. Warto podawać je na świeżo, gdy są jeszcze ciepłe i bardzo chrupiące.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera
- szczypta oregano
- 3 płaskie łyżki mąki
- sól i pieprz
- 5 łyżek bułki tartej
Wbić jajka do miski, dodać mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej wymieszać taki starty na mniejszych i większych oczkach). Całość wymieszać do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji. Pieczarki umyć, pozbyć się ogonków, zamoczyć w cieście. Następnie obtoczyć je obficie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, którego powinno być na tyle dużo, aby pieczarki w nim delikatnie pływały. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Szybkich przekąsek jest mnóstwo. Warto poszukać różnych inspiracji i pomysłów, a następnie wypróbować je w kuchni.
Pamiętaj, aby zadbać o wygodną konsumpcję - dobrym pomysłem na szybkie przekąski będą różnego rodzaju koreczki sylwestrowe, kanapeczki w wersji mini czy wytrawne ptysie na tzw. jeden gryz. Jeśli zaś przygotowujemy większe słone przekąski na imprezę, zadbajmy o praktyczne serwetki. Ciekawym pomysłem będą ekologiczne naczynia jednorazowe - drewniane sztućce, papierowe talerzyki czy jadalne talerze z otrębów. Zimne przekąski można też jak typowe fingerfood jeść rękoma.