Szybkie i smaczne przekąski sylwestrowe

Szybkie i smaczne przekąski sylwestrowe.

Sylwester to dzień, w którym zabawa jest na pierwszym miejscu. Domówka jest doskonałą opcją na spędzenie tej wyjątkowej nocy w gronie najbliższych przyjaciół. Jednak nie można zapomnieć o przygotowaniu odpowiednich przekąsek. Ale nikt przecież nie chce tracić czasu na spędzanie go w kuchni na gotowaniu, kiedy reszta gości świetnie się bawi. Na ratunek przychodzą szybkie, łatwe i co ważne smaczne przekąski sylwestrowe.

Dla zabieganych i tych co chcą zaoszczędzić czas doskonale sprawdzi się gotowe ciasto francuskie, a dla bardziej ambitnych domowe kruche ciasto. Poznaj przepisy, dzięki którym zrobisz wrażenie na gościach. Nie bez znaczenia ma tutaj sposób podania poszczególnych przekąsek. Odpowiednie półmiskisalaterki patery sprawią, że potrawy będą wyglądać estetycznie i jeszcze bardziej smacznie.

Parówki w cieście francuskim.

Parówki w cieście francuskim, to bardzo szybka, ale smaczna i efektowna przekąska.

Składniki:

  • 6 parówek,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 opakowania miękkiego sera pleśniowego, np. brie,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • oliwa z oliwek.

Pokroić ciasto francuskie w paski o szerokości 3 cm i położyć na nich plasterek sera. Posypać ziołami i pieprzem. Zawinąć parówki w ciasto tak, aby przypominało spiralę. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zrumienienia (około 20 minut).

Roladki z szynki.

Roladki z szynki są jedną z najczęściej przygotowywanych przekąsek na imprezę sylwestrową.

Składniki:

  • 200 g wysokiej jakości twarożku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 plasterków dobrej szynki,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 20 listków bazylii,
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Wszystkie składniki oprócz szyki i szczypiorku dokładnie wymieszać, tak aby powstała sałatka. Plasterki szynki należy posmarować obficie, a następnie położyć pokrojone suszone pomidory i po dwa listki bazylii. Ostrożnie, aczkolwiek dosyć ciasto zwinąć przygotowane roladki. Każdą z nich przekroić na pół i przewiązać szczypiorkiem. Aby łatwiej związać szczypiorek, wcześniej należy sparzyć go wrzątkiem.

Ziemniaki faszerowane.

Tutaj możliwości jest wiele, a wszystko zależy od upodobań smakowych. Jednak najczęściej faszeruje się ziemniaki szpinakiem. Warto podkreślić, że jest to rodzaj przekąski, który podawany jest na gorąco.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • olej,
  • cebula,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 100 g mrożonego szpinaku,
  • łyżka parmezanu,
  • żółtko,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki wcześniej należy podgotować. Z przekrojonych na pół ziemniaków należy wydrążyć miąższ. Rozgnieść go przy użyciu widelca. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni, rozmrozić szpinak, podduszając go na oleju. Miąższ z ziemniaków dokładnie wymieszać z cebulą, papryką i szpinakiem. Dodać parmezan i żółtko. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć farsz do wydrążonych ziemniaków. Piec przez około 15 minut w 200 stopniach.

Szybkie kanapki na krakersach.

Przygotowanie tej przekąski to zaledwie kilka minut. Możliwości są niemal nieograniczone. Te z serkiem śmietankowym, warzywami i łososiem to klasyka gatunku.

Składniki:

  • 20 sztuk krakersów,
  • 200 g serka śmietankowego do smarowania,
  • 200 g wędzonego łososia na zimno,
  • 3 jajka,
  • 1 czerwona papryka,
  • kiełki rzodkiewki,
  • sól i pieprz.

Jajka ugotować i pokroić na naprawdę cienkie plasterki. Krakersy posmarować serkiem śmietankowym. Paprykę okroić w małą kosteczkę. Na posmarowanych krakersach po kolei układać plasterki łososia, pokrojone jajo i odrobinę papryki. Na wierzchu ułożyć kiełki i oprószyć solą i pieprzem do smaku.

Sałatka gyros.

Wielowarstwowa, pyszna i bezkompromisowa. Taka jest właśnie sałatka gyros. Królowa każdej imprezy, zwłaszcza tej sylwestrowej.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 g ogórków konserwowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ogórek.

Do przygotowania sosu czosnkowego (wystarczy dokładnie wymieszać składniki):

  • 3 łyżki majonezu majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • szczypta soli, pieprzu

Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oleju oraz przyprawą gyros. Ogórki konserwowe i świeżego pokroić w drobną kostkę, zaś cebulę w cienkie piórka. Kapustę pekińską posiekać. Do dużej, najlepiej szklanej misy ułożyć wszystko warstwami:

  • połowa podsmażonego kurczaka
  • cebula
  • świeży ogórek
  • kukurydza
  • 3/4 sosu czosnkowego
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki konserwowe
  • kapusta pekińska
  • pozostały sos czosnkowy
  • pozostały podsmażony kurczak

Nuggetsy pieczarkowe w serowym cieście.

Chrupiące pieczarki w cieście to szybka i rewelacyjna przekąska do wykonania w zaledwie 15 minut. Sprawdzi się jako osobna przekąska, ale i jako dodatek do wielu dań. Warto podawać je na świeżo, gdy są jeszcze ciepłe i bardzo chrupiące.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta oregano
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej

Wbić jajka do miski, dodać mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej wymieszać taki starty na mniejszych i większych oczkach). Całość wymieszać do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji. Pieczarki umyć, pozbyć się ogonków, zamoczyć w cieście. Następnie obtoczyć je obficie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, którego powinno być na tyle dużo, aby pieczarki w nim delikatnie pływały. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Szybkich przekąsek jest mnóstwo. Warto poszukać różnych inspiracji i pomysłów, a następnie wypróbować je w kuchni.

Pamiętaj, aby zadbać o wygodną konsumpcję - dobrym pomysłem na szybkie przekąski będą różnego rodzaju koreczki sylwestrowe, kanapeczki w wersji mini czy wytrawne ptysie na tzw. jeden gryz. Jeśli zaś przygotowujemy większe słone przekąski na imprezę, zadbajmy o praktyczne serwetki. Ciekawym pomysłem będą ekologiczne naczynia jednorazowe - drewniane sztućce, papierowe talerzyki czy jadalne talerze z otrębów. Zimne przekąski można też jak typowe fingerfood jeść rękoma.

ładuję....