- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 119 odwiedzin
Czym jest i jak działa szynkowar?
Coraz więcej osób zajmuje się gotowaniem własnych wędlin, pieczeniem chleba, czy nawet robieniem masła. Wierzysz, że to co naprawdę naturalne jest zdrowe. Kontrolując proces produkcji wędlin, czy kiełbas, samodzielnie dopieszczając każdy szczegół, masz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystko to co najlepsze. W realizacji tego celu pomoże ci profesjonalny sprzęt, a w przypadku własnych wyrobów mięsnych, chodzi o szynkowar. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj jego wszystkie zalety.
Szynkowar, czyli… ?
Bardzo proste w obsłudze urządzenie, które pozwala na w pełni profesjonalne przygotowywanie wędlin w warunkach domowych. Warto również wiedzieć, że jego cena nie jest wygórowana.
Konkretniej rzecz ujmując, szynkowar służy do parzenia mięs. Najczęściej przybiera owalny kształt, a wykonuje się go z tworzywa sztucznego lub z metalu. Możesz kupić taki w odpowiednim dla ciebie rozmiarze. Wyróżnia się szynkowary całkiem małe oraz większe, w zależności od tego, jak duże kawałki mięsa się w nich przygotowuje. Większość modeli, które znajdziesz w sklepach przystosowanych jest do gotowania 1 kilograma mięsa za jednym zamachem.
W szynkowarze umieszczasz zamarynowane mięso, a następnie dociskasz je do spodu przy pomocy specjalnej spirali. Sprzęt wkłada się do garnka z wodą, a ten natomiast podgrzewa na kuchence.
Co przygotujesz w szynkowarze?
Masz naprawdę wiele możliwości. Rozpoczynając od kiełbas, golonek, kończąc na szynkach i roladach. Tylko od ciebie zależy, jakiego rodzaju mięsa użyjesz.
Najważniejszą zaletą samodzielnego przygotowywania mięs jest fakt, że tworzysz oraz kontrolujesz cały proces. Przyprawiasz i marynujesz tak jak chcesz. Poza tym masz pewność, że w twojej szynce nie ma substancji konserwujących ani sztucznych barwników, które bardzo często dodawane są do gotowych wyrobów wystawionych do sprzedaży w sklepach spożywczych.
Nie obawiaj się tego, że przepis dotyczący przygotowania szynki będzie zbyt trudny. Okazuje się, że jest wprost przeciwnie. Jedyne co musisz zrobić to przestać wierzyć stereotypom. W Internecie nie brakuje takich przepisów, które krok po kroku przeprowadzą cię przez cały proces przygotowania własnej, smacznej i zdrowej szynki.
Podsumowując, co możesz przygotować w szynkowarze?
- Szynkę.
- Mielonkę.
- Golonkę.
- Kiełbasę.
- Roladę.
Pamiętaj jednak, że przygotowanie własnej szynki zajmie odrobinę dłużej, aniżeli kupienie jej w sklepie mięsnym. Nawet wtedy, gdy kolejka do kasy jest długa ?.
Uwzględnij czas na właściwe przygotowanie mięsa, czyli marynowanie, a następnie na jego obróbkę, a więc parzenie i studzenie.
Nie zapominaj o tym, że nic jednak nie zastąpi uczucia satysfakcji oraz spełnienia, kiedy twoja własna szynka będzie robić prawdziwą furorę na rodzinnym stole!
Jak należy używać szynkowaru?
Wcześniej przygotowane mięso wkłada się do szynkowaru. Warto do tego użyć specjalnych woreczków, ale nie jest to konieczne. Kawałek mięsa dociska się spiralą dołączoną do całego zestawu, aby podczas gotowania nie stracił swojej zwartej struktury. W taki sposób przygotowany szynkowar zamyka się za pomocą przykrywki.
Później wstawia się go do garnka napełnionego wodą. Pamiętaj, aby poziom płynu sięgał do 4/5 wysokości szynkowaru. Bardzo ważna jest również temperatura wody. Grzej ją, a nie gotuj. Jest to istotne, ze względu na odpowiednie tempo przyrządzania mięsa. Aby jego struktura była odpowiednia, należy utrzymywać w szynkowarze stałą temperaturę. Właśnie dlatego, producenci do zestawu dołączają termometr. Pozwala on na precyzyjny pomiar temperatury mięsa, która powinna wynosić 65-90 stopni Celsjusza podczas całego procesu. Pamiętaj jednak, że poszczególne wartości zależą od rodzaju mięsa. Przykładowo: dla wieprzowiny potrzebujesz 85 stopni Celsjusza.
Szynkowar powinno trzymać się w wodzie przez około 2 godziny. Jak więc utrzymać taką samą temperaturę wody, aby nie doprowadzić jej do wrzenia? Na to są różne sposoby. Można wyróżnić dwa sprawdzone i najskuteczniejsze:
- Już od samego początku pilnuj tego, aby moc palnika, na którym stawiasz garnek, była niska.
- Od czasu do czasu zaglądaj do garnka, a w razie potrzeby, dolej odrobinę lodowatej wody.
Krótkie podsumowanie: co zyskujesz dzięki szynkowarowi?
Co najmniej kilka rzeczy. Najważniejszą z nich jest jednak świadomość, że to, co jesz jest zdrowe oraz pozbawione szkodliwych substancji konserwujących. Nie powinieneś się więc dziwić, że szynkowar, ale również maszynki do mielenia mięsa, czy nadziewarki do kiełbas zyskują na popularności, a coraz więcej osób decyduje się rozpoczęcie domowej produkcji pysznych wędlin. Kto wie, może przyszła pora na ciebie?