Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska pobraniowa) już od 299,00 zł.

Czym jest szynkowar?

Nie wdając się zbytnio w szczegóły, jest to naczynie kuchenne, które służy do parzenia różnego rodzaju szynek, mielonek i innych podobnych produktów. Wykonany jest zazwyczaj ze specjalnego plastiku lub metalu. Oba te materiały są przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz są obojętne na zmiany temperatury. Szynkowar może mieć owalny kształt lub być zbliżony do sześcianu, który ma lekko zaokrąglone rogi.

 

Wyróżnia się szynkowary małe, do użytku domowego, które mają niewielką pojemność. Natomiast są również modele o wiele większe, przeznaczone do niewielkiej lub średniej gastronomii. 

 

Jak szybko przyrządzisz szynkę w szynkowarze?

Można to przeliczyć w prosty sposób. Przyjmijmy minimalny plan działania, w którym wykluczamy takie elementy jak marynowanie mięsa oraz nastrzykiwanie. Jedyne co robisz przed samym włożeniem mięsa do szynkowaru, to nacierasz je mieszanką przypraw z dodatkami, które je peklują.

 

W takim razie, ile czasu zajęłaby ci każda z czynności, które wchodzą w skład tego planu?

  • Przygotowanie mieszkanki przypraw, peklowanie i natarcie mięsa oraz włożenie go do szynkowaru – około 15 minut
  • Przechowywanie mięsa w lodówce oraz marynowanie w szynkowarze – od 24 do 48 godzin
  • Parzenie szynki – do 3 godzin
  • Studzenie szynki – do 2 godzin
  • Chłodzenie mięsa po parzeniu w lodówce – około 24 godzin

Tak więc minimalny plan zajmie ci mniej więcej od 3 do 4 dni. Każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie jest to krótki czas. Warto jednak wziąć pod uwagę to, ile pracy cię to kosztuje.

 

Tak naprawdę wszystkie czynności zamykają się w około 30 minut do 1 godziny. Licząc przygotowanie mięsa, włożenie i wyciąganie go z lodówki, czy szybkowaru. Od czasu do czasu warto też spojrzeć, czy w garnku nie wrze woda.

 

Podsumowując, można pokusić się o stwierdzenie, że wystarczy jedynie 1 godzina twojej pracy, a pyszna gotowa szynka z szynkowaru będzie gotowa!

 

Mięso z szynkowaru, a mięso pieczone. Czym się od siebie różnią?

Okazuje się, że obróbka termiczna mięsa jest bardzo ważna, ponieważ oddziałuje bezpośrednio na jego późniejszą strukturę. Szynka z szynkowaru jest soczysta, krucha, ale również zwarta.

 

Natomiast w pieczeni widać pojedyncze włókna danego mięsa i częściej rozsypuje się podczas krojenia.

 

Wybór obróbki termicznej jest kwestią indywidualną. Jeśli jednak zależy ci na soczystej, kruchej i wyjątkowo dobrej jakościowo domowej szynce, wybierz szynkowar. Dzięki niemu nie tylko szybko ugotujesz dane mięso, ale również łatwiej będzie ci kontrolować cały proces tworzenia od początku do końca.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium