Żeberka zapiekane w brytfannie z kiszoną kapustą

Żeberka zapiekane w brytfannie z kiszoną kapustą

Nie da się ukryć, że żeberka nie są daniem dietetycznym. Dostarczają za to niezapomnianych wrażeń smakowych. Mięso jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Uzupełniająca potrawę kapusta kiszona przyjemnie wyciąga smaki i co ważniejsze dostarcza organizmowi duże ilości witaminy C.

Dzisiaj wytłumaczymy, jak przyrządzić to proste, ale jednak odświętne danie.

Składniki na żeberka zapiekane w brytfannie

Do przyrządzenie potrawy potrzebujemy następujących produktów:

  • żeberka wieprzowe - półtorej kilo (to może wydawać się dużo, ale pamiętajmy, że ważone są z kośćmi)
  • kapusta kiszona (najlepiej domowa) - jeden kilogram
  • boczek - dwieście gram
  • czosnek - dwa ząbki
  • grzyby suszone
  • śliwki suszone
  • cebula - jedna dużą główka

Dodatkowo odpowiedni smak pomogą nam uzyskać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia żeberek

  1. Oddzielamy żeberka od siebie, tak aby każdy kawałek zawierał dwie kości. Te fragmenty nacieramy z obydwóch stron solą.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy wszystkie żeberka po kolei. Smażymy aż do uzyskania złocistego koloru.
  3. Boczek kroimy w kostkę. Następnie umieszczamy go na tej samej patelni. Smażenie kontynuujemy, aż zrobi się chrupiący.
  4. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Kontynuujemy smażenie przez kolejne pięć minut.
  5. Odcedzamy kapustę. Możemy też ją pokroić lub rozdrobnić. Następnie kiszonkę dodajemy do cebuli i boczku. Na tym etapie również przyprawiamy. Do kapusty wędruje ziele angielskie, majeranek i kminek. Całość trzeba trzymać na patelni, aż kiszonka zmięknie.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni. Żeberka układamy w brytfannie, a następnie szczelnie otulamy kapustą z boczkiem i cebulą.
  7. Teraz pozostaje już tylko czekać. Danie pieczemy przez dwie godziny. Oczywiście od czasu do czasu możemy sprawdzić stan żeberek.

Z jakiej brytfanny skorzystać?

Wielu miłośników gotowania ma swoją ulubioną brytfannę, z której korzysta od lat. Jeśli jeszcze nie posiadamy tego naczynia, możemy się w nie zaopatrzyć na stronie: https://europ24.pl/brytfanny.

Podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na rozmiar. Naczynie nie powinno być zbyt małe, żeby zmieściła się w nim ilość potraw odpowiednia dla wszystkich domowników. Jednocześnie nie może być też zbyt duże, a konkretnie zbyt wysokie. Ten wymiar brytfanny najzwyczajniej na świecie musimy dostosować do odstępów pomiędzy półkami w naszym piekarniku.

Kluczowym czynnikiem są też uchwyty. Nasze ręce w kuchennych mitenkach i tak tracą znaczną część swojej sprawności. Dlatego w miarę możliwości powinniśmy postawić na brytfannę z dużymi uszami. Dzięki nim będziemy mogli wygodnie chwycić naczynie. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko, że całość pieczołowicie przygotowywanego dania wyląduje na podłodze.

Z czym podawać żeberka zapiekane w brytfannie?

Trzeba powiedzieć jasno. Ryż będzie się źle komponował z tym daniem. Jego doskonałe uzupełnienie będą za to stanowiły ziemniaki we wszelkich postaciach. Możemy postawić na tłuczone, zapiekane talarki albo pieczone w folii (skoro i tak już mamy rozgrzany piekarnik, to warto go dodatkowo wykorzystać).

Kwestię surówki na szczęście w tym wypadku mamy już z głowy. Jej rolę będzie dumnie pełniła kapusta z boczkiem.

Żeberka to danie pracochłonne, więc z dużym prawdopodobieństwem będziemy je przyrządzać od święta. Warto więc zadać pytanie, jakie wino podać do tej potrawy. Otóż z tym mięsem najlepiej będzie komponować się piwo. Możemy postawić na niemiecki marki pszeniczne albo bardziej uniwersalnego lagera.

ładuję....