Sprawdzony sposób na kolację z okazji Walentynek

Sprawdzony sposób na kolację z okazji Walentynek

Japończycy, Brazylijczycy...a nawet Estończycy. Kilka narodowości – jedno święto. Walentynki! 14 lutego - w tym roku przypada w niedzielę, dlatego jest to świetna okazja, aby przygotować coś samemu i zaskoczyć swoją sympatię. Jak udekorować stół podczas spotkania w ten wyjątkowy czas? Jakie dania ugotować? No i oczywiście ciekawostka: jak obchodzone są walentynki w trzech wymienionych narodowościach. Tego wszystkiego i paru innych rzeczy dowiedzą się Państwo z poniższego artykułu.

Zacznijmy od ciekawostki.

W Japonii walentynki to święto mężczyzn! Tego dnia panie rozpieszczają swoich partnerów. Najczęściej są na ten dzień przygotowywane domowej roboty czekoladki jako szczególny wyraz dla swoich sympatii.

Brazylijskie święto zakochanych przypomina nasze Andrzejki. Tego dnia single wrzucają do kapelusza kartki z imionami, losują i wyciągają jedną z nich. Brazylijczycy wierzą, że imię, które wyciągną, będzie nosił ich przyszły małżonek.

W Estonii 14 lutego to święto poświęcone przyjaźni, a nie miłości. Estończycy wierzą, że miłość jest chwilowa, a prawdziwa przyjaźń trwa wiecznie. Dlatego tego dnia obdarowuje się w tym kraju swoich przyjaciół.

Standardowo: przez żołądek do serca...i nie tylko.

Poniżej prezentuję Państwu kilka wypróbowanych przeze mnie przepisów. Sprawdzą się one nie tylko jako dania na ten szczególny dzień ale również jako afrodyzjak na wieczór.

Tiramisu:

Krem

  • Żółtka 9szt
  • Cukier 250g
  • Serek mascarpone 750g
  • Woda 1/2 szklanki

Poncz kawowy

  • Espresso lub dowolna mocna kawa 250ml
  • Amaretto 60ml – podana ilość jest opcjonalna. Można zwiększyć lub zmniejszyć ilość alkoholu według własnych upodobań.

Dodatkowo:

  • Podłużne biszkopty 1 opakowanie
  • Kakao – do dekoracji
  • Naczynie żaroodporne lub jakiekolwiek foremne naczynie do układania ciasta. Najlepiej, aby naczynie nie było metalowe. Plastikowe pojemniki świetnie nadają się od razu do przechowywania w lodówce.
  • Sitko o drobnych oczkach. Będzie pomocne przy dekorowaniu ciasta – jeśli nie posiadają ich Państwo, zalecam kupić co najmniej 3 różnej wielkości. Będą one pomocne w zależności od ilości przygotowanego ciasta. Większość sklepów oferuje zestawy takie jak tutaj.

Przepis:

  • Krem:

Wodę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. Jak już nabierze temperatury, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie zwiększamy ogień i zagotowujemy całość, ciągle mieszając aż powstanie syrop. Powinno to trwać około 1-1,5 minuty.

UWAGA! Syrop będzie bardzo gorący. Do mieszania używać szpatuł bądź innych mieszadeł odpornych na wysoką temperaturę.

Ubijamy żółtka, aż potroją swoją objętość. Następnie stopniowo dolewamy ciepły syrop (nie może on być zupełnie gorący, inaczej zważy nam jajka i rozpuści serek mascarpone). Dodajemy mascarpone. Mieszamy całość.

  • Poncz kawowy:

Espresso bądź inną mocną kawę zagotowujemy z dodatkiem cukru aż powstanie syrop. Studzimy. Jeśli zdecydowaliśmy nie używać cukru, należy pominąć etap podgrzewania.

Dodajemy amaretto. Mieszamy.

  • Przygotowanie:

Wszystkie biszkopty nasączamy ponczem i układamy jedną warstwę na dnie. Na biszkoptach rozsmarowujemy część kremu, a na nim ponownie układamy warstwę biszkoptów. Powtarzamy taki ciąg czynności, aż skończy nam się krem. Najlepiej, aby był on ostatnią (górną) warstwa ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie dekorujemy ciasto kakaem bezpośrednio przesiewając je przez małe sitko. Zapobiegnie to powstawaniu bruzd i grud.

Ostrygi, kilka wariantów:

Wariant I:

Zapiekane z parmezanem.

 Składniki:

  • Ostrygi 6 sztuk
  • Cytryny 1 sztuka
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Posiekana natki pietruszki 1 łyżka
  • Pół papryczki chili
  • Szalotka 1 sztuka
  • Parmezan 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

    • Ostry nóż – noże Kinghoff są często polecane przez profesjonalnych kucharzy. Są porządnie wykonane i zapewniają długą żywotność ostrza.
    • Tarka do parmezanu lub zwykła do sera.
    • Piekarnik – rozgrzać do temperatury 200°C.
    • Sól kamienna.
    • Blaszka do pieczenia – ze względu na użycie soli kamiennej, która będzie miała bezpośredni kontakt z blachą, zaleca się użycie blachy marmurowej Klausberg. Jest ona odporna na ścieranie, przywieranie i uszkodzenia mechaniczne.

Przygotowanie:

Szalotkę, natkę pietruszki i papryczkę chili drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku rozpuścić masło i dodać to, co wcześniej przygotowaliśmy. Dodać sok z połowy cytryny, oprawić solą i pieprzem. Podgrzewać całość na małym ogniu aż szalotka zmięknie. Zdjąć z ognia. Ostrygi otworzyć nożem Klausberg i odciąć ostryga od muszli, ale nie wyciągać go. Przelać znajdujący się w ostrygach płyn, do przygotowanego wcześniej masełka i wymieszać. Mięso ostrygi skropić sokiem z cytryny, polać masełkiem obsypać startym parmezanem. Blaszkę Klausberg wysypać solą kamienną – zapobiegnie ona przewracaniu się ostryg. Ułożyć na niej ostrygi i piec w rozgrzanym piekarniku około 10 min.

Wariant II

Ostrygi a la Rockefeller

Składniki:

      • Świeże ostrygi 12 sztuk
      • Świeży, drobno posiekany szpinak 1 szklanka
      • Masło 2 łyżki
      • Czosnek 1 ząbek
      • Bułka tarta 25 g
      • Szalotka 1 sztuka
      • Likier anyżkowy 1/2 łyżki
      • Sól i pieprz do smaku
      • Oliwa 1 łyżka
      • Starty parmezan 25 g
      • Posiekana natka pietruszki 1 łyżka
      • Kilka kawałków cytryny do ozdoby

Dodatkowo:

      • Patelnia – najlepiej ceramiczna Berlinger Haus lub indukcyjna firmy Edenberg

      • Piekarnik – rozgrzać do 220°C
      • Brytfanna – najlepiej granitowa Edenberg. Jest łatwa w czyszczeniu i przystosowana do wszystkich typów kuchenek.
      • Sól kamienna

Przygotowanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę, szpinak i pietruszkę posiekać, odstawić. Bułkę tarta przesypać do miski. Rozpuścić masło na patelni Berlinger Haus, dodać czosnek i podsmażać aż się zeszkli. Połowę masła dodać do przygotowanej bułki tartej a do drugiej połowy dać szalotkę i szpinak. Gotować całość około 3 minuty aż szpinak zacznie tracić swoją objętość. Następnie podlać to wszystko likierem anyżkowym, wymieszać, dodać sól i pieprz, odstawić do wystudzenia. Do bułki tartej dodać oliwę, parmezan i natkę pietruszki, wymieszać. Ostrygi otworzyć, uważając, aby nie wylać z nich wody. Na każdej z nich układać warstwę szpinaku i warstwę bułki tartej. Marmurową brytfannę Edenberg wysypać solą kamienną – zapobiegnie ona przewracaniu się ostryg. Na wierzchu ułożyć ostrygi piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć z pieca, udekorować kawałkami cytryny. Podawać.

Sklep internetowy europ24.pl posiada szeroką gamę produktów, które mogą okazać się pomocne podczas przyrządzania ostryg. Profesjonalne nożepatelnie i garnki to podstawa naprawdę dobrej kuchni.

*Rada ode mnie: przy zakupie noży warto kupić od razu ostrzałkę. 

Dekoracje stołu.

Walentynki to jedyny taki dzień w roku. Jest to czas, gdy chcemy powiedzieć naszej drugiej połówce, co czujemy i wyrazić wdzięczność za okazywaną miłość i czułość. Jeśli planujemy ten dzień spędzić w zaciszu naszego domu, dobrze jest zadbać o odpowiednią atmosferę. Nowe naczynia takie jak Lubiana Celebration, zestaw sztućców Amefa Chopin na tle odświętnego obrusu, prezentują się bardzo gustownie. Dopełnią one dekoracji naszego stołu i przydadzą elegancji całej okazji.

ładuję....