- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 336 odwiedzin

Dieta wolumetryczna - czym jest?
Dieta wolumetryczna, znana powszechnie także jako objętościowa dieta, umożliwia chudnięcie bez wiecznego odczuwania głodu. Stworzono ją dla tych osób, które nie lubią ograniczeń co do ilości spożywanego pożywienia i nie mogą z tego powodu, wytrwać na innych rodzajach diet. Jeżeli zastanawiamy się, co powinniśmy jeść na diecie, aby schudnąć, ale nie czuć się cały czas głodnym - jest to bardzo dobre rozwiązanie dla nas. Dieta ta opiera się na zdrowych produktach, między innymi tych przygotowywanych na parze. W takim przypadku niezbędne stają się Garnki na parę, albo specjalne wkłady do gotowania na parze do już posiadanych naczyń.
W czasie korzystania z diety wolumetrycznej, je się lekkostrawne posiłki, co pozwala na osiągnięcie wymarzonej sylwetki - bez konieczności liczenia kalorii. W poniższym artykule, zostaną opisane ogólne zasady wymienionej diety mówiące na temat tego, co można jeść, a czego należy unikać, żeby skutecznie oraz zdrowo chudnąć.
Dozwolone oraz zabronione produkty na wolumetrycznej diecie
Klucz do sukcesu w przypadku diety wolumetrycznej, stanowią posiłki opierające się na bogatych w wodę oraz niskokalorycznych produktach. Żeby ułatwiać pacjentom samodzielne układanie jadłospisu, osoba będąca autorem omawianej diety, podzieliła produkty żywnościowe na cztery różne grupy:
- grupa I - są to zalecane w nieograniczonych ilościach produkty, czyli zawierające niewiele kalorii owoce oraz warzywa (cytrusy, jabłka, truskawki, maliny, pomidory, papryka, ogródki oraz sałata), beztłuszczowe jogurty i mleko, zupy powstałe na warzywnym bulionie,
- grupa II - do niej zaliczają się dozwolone produkty, takie jak: pieczywo pełnoziarniste, owoce oraz warzywa bogatsze w cukry (między innymi banany, kukurydza, rośliny strączkowe oraz ziemniaki), chude mięso, przykładowo oliwa, olej, ryby, drób,
- grupa III - to produkty, które wymagają ograniczenia (najlepiej będzie je spożywać w roli dodatku) - tłuste oraz półtłuste sery, wieprzowina, białe pieczywo, mięso z gęsi oraz kaczki,
- grupa IV - są to produkty, które należy wyeliminować całkowicie, czyli krakersy, paluszki, chipsy, masło, słodycze.
Zasady wolumetrycznej diety, są bardzo łatwe. Mniej więcej co trzy godziny, należy spożywać obfite posiłki - im niższa będzie ich kaloryczność i większa zawartość wody, tym będzie lepiej. Istotną kwestię, stanowi tak zwana energetyczna gęstość. Im niższa ona będzie, tym lepiej. Mało gęste pod względem energetycznym dania, dostarczają mniejsze ilości kalorii, chociaż posiadają sporą objętość. Warto spożywać warzywa na surowo, sałatki, zupy, jak również pić koktajle i soki bez ich słodzenia.
Wady i zalety diety objętościowej
Wśród zalet diety wolumetrycznej, należy wymienić:
- produkty bogate w wodę oraz błonnik, potrafią przyspieszać tempo metabolizmu i usprawniać trawienie,
- spore posiłki pozwalają na zachowanie komfortu psychicznego i eliminują głód,
- nie jest to zbyt kosztowna dieta i nie wymaga zbytnich kulinarnych zdolności,
- tempo odchudzania jest zdrowe,
- ograniczanie węglowodanów prostych, przyczynia się do stabilizacji poziomu glukozy w krwiobiegu.
Wady diety wolumetrycznej, to:
- ograniczenie wysokokalorycznych produktów, przyczynia się do zmniejszenia liczby dostarczanych do naszego organizmu nasyconych tłuszczów.
Dieta wolumetryczna - przykładowy dzienny jadłospis
Śniadanie
Szakszuka wraz z pomidorami i kaparami
Składniki: cebula dymka, 2 jajka, łyżka kaparów, łyżeczka rzepakowego oleju, łyżeczka pokrojonej natki pietruszki, 2 niewielkie pomidory, połowa czerwonej papryki, połowa ząbka czosnku, pieprz i sól.
Przygotowanie: cebulę należy zeszklić na oleju, dodać pomidory oraz paprykę. Dusimy składnik z czosnkiem, aż otrzymamy gęstą masę. Wbijamy jajka, zaś po ścięciu białek, dodajemy kapary. Przed podaniem, posypujemy pieprzem, solą i natką pietruszki.
II śniadanie
Sałatka warzywna
Składniki: połowa kalafiora, 2 kiszone ogórki, szalotka, łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz, łyżeczka pokrojonego szczypiorku.
Przygotowanie: pokrojone warzywa, należy pokropić sokiem z cytryny, przyprawić i posypać szczypiorkiem.
Obiad
Mintaj w posypce jabłkowej
Składniki: 2 garści szparagowej fasolki, 150 g mintaja, 4 łyżeczki chudego, naturalnego jogurtu, jabłko, łyżeczka rzepakowego oleju, curry, łyżeczka koperku, 3 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie: rybę należy natrzeć curry, sokiem oraz olejem. Następnie obłożyć skrojonym w kosteczkę jabłkiem i piec do miękkości. Ogórka należy obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z koperkiem oraz jogurtem. Wszystko należy podawać z ugotowaną wcześniej fasolką.
Podwieczorek
Pieczone marchewki na sałacie oraz szpinakowy koktajl
Składniki: 1/8 kostki sera feta, 3 marchewki, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka oliwy, garść szpinaku, 5 liści masłowej sałaty, 1/4 melona oraz szklarniowy ogórek.
Przygotowanie: Należy upiec marchewki z rozmarynem oraz oliwą, dodać ser feta, ułożyć wszystko na sałacie. Składniki na koktajl, trzeba zmiksować z 1/3 szklanki mineralnej wody.
Kolacja
Zupa-krem z pasternaku
Składniki: 1/2 korzenia selera, pasternak, łyżka oliwy, mała cebula, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki ugotowanej jaglanej kaszy, pieprz, sól, łyżka szczypiorku, łyżka soku z cytryny, 1/8 kostki sera feta.
Przygotowanie: warzywa należy pokroić w plastry, udusić na połowie oliwy z niewielką ilością wody, doprawić. Kiedy już będą miękkie, wystarczy je zmiksować na krem i zagęścić kaszą. Na koniec dodajemy ser feta, jogurt oraz sok z cytryny i posypujemy szczypiorkiem.