- today
- favorite 1 polubień
- remove_red_eye 191 odwiedzin

Jakie garnki kupić, aby cieszyć się nimi latami
Wyposażając naszą nową kuchnię, czy też dokupując potrzebne naczynia, często zastanawiamy się, jakie garnki są najlepsze. Do dyspozycji mamy garnki ze stali nierdzewnej, granitowe, marmurowe, czy też emaliowane. Każde z nich mają swoje zalety, a także pewne wady. Warto je poznać, aby móc świadomie podjąć decyzję oraz właściwie je użytkować. Garnki odpowiednio dobrane do naszych potrzeb, będą służyły nam latami – pod warunkiem, że będziemy o nie właściwie dbać.
Garnki ze stali nierdzewnej (stalowe)
Garnki stalowe są obecnie najczęściej stosowane w naszych kuchnią. Są to bardzo praktyczne, trwałe naczynia odporne na korozję. Doskonale wpasowują się one do każdego wnętrza. Mogą nadać mu nieco przemysłowego charakteru. Ze względu na wytrzymałość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne są one bardzo często stosowane w gastronomii. Możemy je zmywać w zmywarce. Po zmywaniu należy je przetrzeć suchą ściereczką. W ten sposób zapobiegniemy powstawaniu plam na ich powierzchni. Gotując w nich potrawy powinniśmy zwracać uwagę, aby wodę solić dopiero po ugotowaniu. Zapobiegnie to powstawaniu białych plam wewnątrz naczynia. Plamy te można łatwo usunąć mleczkiem do czyszczenia naczyń, ale lepiej zapobiegać ich powstawaniu, niż przysparzać sobie dodatkowej pracy. Garnki ze stali nierdzewnej zawierają chrom i nikiel. Metale te uwalniają się podczas gotowania kwaśnych potraw. Używanie garnków ze stali nierdzewnej nie jest wskazane dla osób cierpiących na alergię na nikiel. W garnkach tych nie powinno przechowywać się także potraw przez dłuższy czas. Jeśli zostały nam resztki z obiadu, powinniśmy przełożyć je do innego naczynia. Przenikanie niklu do potrawy stabilizuje się po kilkukrotnym użyciu. Stal nierdzewna jest stosowana przy produkcji garnków do gotowania na parze oraz garnków do gotowania szparagów. To bardzo praktyczne naczynia. Łatwe w pielęgnacji. Odporne na wysoką temperaturę – do 180 stopni. Możemy więc używać je także w piekarniku.
Garnki granitowe
Garnki granitowe to nowoczesne garnki wykonane z wysokiej jakości stali lub aluminium. Są one pokryte kilkuwarstwową powłoką granitową mającą właściwości antyadhezyjne – jest ona odporna na zarysowania, wysoką temperaturę, a także na niektóre substancje chemiczne. Nie wchodzi ona także w reakcję chemiczną z gotowanymi potrawami. Powłoka zapobiega przywieraniu potraw do naczynia. W garnkach granitowych możemy gotować nawet bez użycia tłuszczu. Nie musimy obawiać się, że posiłek nam się przypali, pozostawiając na kilka dni nieprzyjemny zapach w kuchni. Gotowanie w garnkach granitowych jest niezwykle wygodne oraz zdrowe. Są one lekkie oraz poręczne. Możemy używać je w piekarniku. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj uchwytów. Ze względu na nieprzywierającą powłokę bardzo łatwo się je zmywa. Potrawy gotowane w garnkach granitowych zachowują swój naturalny smak oraz wartości odżywcze. To doskonałe wyposażenie kuchni dla osób, które przywiązują ogromną wagę do jakości przygotowywanych potraw.
Garnki marmurowe
Garnki marmurowe istnieją na rynku od niedawna. Naczynia są pokryte wewnątrz powłoką przypominającą prawdziwy marmur. Może ona być gładka lub bardziej chropowata – zależy to od producenta. Same garnki zrobione są najczęściej z aluminium. Wyglądają one bardzo oryginalnie, ale i profesjonalnie. Powłoka marmurowa jest odporna na zarysowania oraz uszkodzenia. Garnki marmurowe są nierdzewne. Nadają się one na wszystkie rodzaje kuchenek – w tym także na kuchenki indukcyjne. Zmieniając kuchenkę nie będziemy zmuszeni do wymiany całego zestawu garnków. Największe zalety garnków marmurowych to:
- lekkość;
- grube dno;
- nieprzywierająca powłoka;
- szybko się nagrzewają;
- przewodzą ciepło;
- długo utrzymują ciepło;
- odporne na wysoką temperaturę – nadają się do zapiekania w piekarniku;
- łatwe w zmywaniu;
- wolne od szkodliwych substancji tj. PFOA;
- możemy je używać na wszystkich kuchenkach.
Garnki marmurowe świetnie nadają się do smażenia mięs oraz gotowania potraw. Składniki nie przywierają do dna naczynia. Gotowane w nich dania mają niepowtarzalny smak oraz są zdrowe. Podczas smażenia wystarczy bowiem niewielka ilość tłuszczu. Potrawy są więc małokaloryczne. Aluminium doskonale przewodzi ciepło. W związku z tym potrawy szybciej się gotują oraz dłużej pozostają ciepłe. Gotując w garnkach marmurowych zaoszczędzamy nie tylko czas, ale i energię. Naczynia bardzo ładnie się prezentują. Są one nie tylko użyteczne. To piękna ozdoba każdej nowoczesnej kuchni, w której często przygotowuje się posiłki. Na co należy zwracać uwagę gotując w garnkach marmurowych? Pomimo że powłoka marmurowa jest odporna na zarysowania, warto sięgnąć po drewniane lub silikonowe łyżki. Pozwoli nam to na wieloletnie użytkowanie naczyń bez szkody dla naszego zdrowia. W momencie, gdy zauważymy, że powłoka naczyń została uszkodzona, niestety garnek należy wymienić. Kupując garnki dobrej jakości oraz użytkując je we właściwy sposób możemy być pewni, że nie nastąpi to w przeciągu kilku, a nawet kilkunastu lat. Naczyń nie należy zmywać w zmywarce. Najlepiej myć je zaraz po gotowaniu. Powłoka marmurowa może się lekko zabarwić np. podczas gotowania potraw tj. czerwone buraczki. Naczynia należy myć delikatnym płynem oraz miękką stroną gąbki – aby uniknąć powstawania zadrapań. W razie powstania przebarwień, powinny one zniknąć w trakcie ponownego użytkowania. Podczas gotowania nie dochodzi do reakcji chemicznych z gotowanymi produktami.
Garnki emaliowane
Garnki emaliowane to naczynia, w których gotowały już nasze babcie. Odznaczają je nie tylko różne kolory, ale i bardzo oryginalne wzory. To wspaniała ozdoba kuchni wprowadzająca ciepły, rodzinny nastrój. Gotując w kolorowych garnkach z różnymi wzorami tj. warzywa, owoce, kwiaty, wiejskie zwierzęta, czy też zwykłe figury geometryczne, czujemy, że jesteśmy w domu. W wielu z nas budzą się wspomnienia. Mamy uczucie, że dajemy członkom naszej rodziny to, co najlepsze – tak samo, jak robili to nasi rodzice. Gotowanie w garnkach emaliowanych jest bowiem bardzo zdrowe. To idealne naczynia dla alergików. Nie zawierają one alergenów. Ich gładka powierzchnia zapobiega gromadzeniu się bakterii oraz mikroorganizmów. Ich powłoka jest kwasoodporna – nie zachodzi w reakcję z gotowanymi potrawami. Nie pochłania ona zapachów oraz smaków. Świetnie nadaje się do przechowania potraw w lodówce. Danie długo pozostaje w nich ciepłe. Garnki są łatwe w utrzymaniu w czystości. Ponieważ emalia jest odporna na promienie UV, możemy cieszyć się pięknymi kolorami oraz wzorami naczyń przez długie lata. Naczynia są stosunkowo ciężkie. Możemy je zmywać w zmywarce. Podczas użytkowania należy jednak zwrócić uwagę na to, aby nie mieszać potrawy ostrymi narzędziami np. widelcem, czy metalową łyżką. Nie powinno się ich także kłaść na mocno rozgrzaną kuchenkę – powinny one nagrzewać się stopniowo.
Wybierając garnki do kuchni powinniśmy być świadomi zarówno wad, jak i zalet poszczególnych garnków. Pomoże nam to wybrać garnki odpowiednie do naszych potrzeb. Inne garnki sprawdzą się dla osób, które gotują sporadycznie, a inne dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny. Osoby, które niechętnie zmywają ręcznie, powinny zwrócić uwagę na to, aby wyposażyć swoją kuchnię w naczynia, które bez obaw mogą włożyć do zmywarki. Podczas używania garnków oraz ich pielęgnacji, powinniśmy stosować się do zaleceń producenta. Nowe garnki należy starannie umyć oraz ugotować w nich wodę przed pierwszym użyciem. Jest to szczególnie wskazane przy garnkach ze stali nierdzewnej. Przy wyborze garnków powinniśmy kierować się także naszym stylem oraz wystrojem kuchni. Wśród garnków znajdziemy wiele naczyń, które sprawdzą się w każdym wnętrzu. Możemy jednak sięgnąć po garnki, które nadadzą naszej kuchni duszy. Powinny one stanowić spójny obraz wraz z resztą wyposażenia kuchni. Ich widok powinien sprawiać nam radość - tak samo, jak gotowanie w nich.