- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 428 odwiedzin
Gotowanie na parze - metoda na zdrowe dania
Przygotowywanie potraw na parze z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nie ma, w tym nic dziwnego gdyż gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania rożnego rodzaju posiłków. Co więcej taka metoda jest prosta i pozwala na zachowanie wartości odżywczych oraz witamin zawartych w gotowanych produktach. Natomiast podczas tradycyjnego gotowania produkty oddają część swoich wartości do wody, w której są gotowane. Na parze można przygotować niemal wszystko m. in. ryby i owoce morza, warzywa, mięso, kaszę, ryż, a nawet makaron. Posiłki gotowane na parze doskonale sprawdzają się w trakcie diety oraz wspomogą prowadzenie zdrowego trybu życia. Dziś do gotowania na parze dostępne są proste w użyciu i wielowarstwowe parowany. Umożliwiają one przyrządzenie kilkuskładnikowego dania w jednym naczyniu i co najważniejsze jednocześnie. Oczywiście parowar nie jest urządzeniem niezbędnym do gotowania na parze. Do potrawy robionych na parze używać również sitka, nakładanego na garnek, w którym gotuje się woda.
Zalety gotowania w garnkach na parę
Niewątpliwie gotowanie na parze ma ogrom zalet. Należą do nich m. in.:
- prostota i prędkość przygotowywania dań: gotowanie na parze jest bardzo proste i nie wymaga dużych nakładów pracy. Co więcej gotowanie na parze jest dość szybkie gdyż przygotowywane poszczególnych elementów potrawy może odbywać się jednocześnie.
- dania na parze nie są rozgotowane i nie nasiąkają wodą lub olejem: dzięki temu posiłki prezentuję się bardzo apetycznie i zachowują swój naturalny koloryt.
- na parze można ugotować praktycznie wszystko,
- potrawy zachowają wartości odżywcze oraz witaminy,
- potrawy nie tracą swoich walorów smakowych,
- gotując na parze nie można przypalić potrawy: do gotowania nie ma konieczności używania oleju i innych tłuszczy, a co za tym idzie jedzenie nie ma bezpośredniej styczności z rozgranym garnkiem lub patelnią,
- gotowanie bez tłuszczu: posiłki są bardzo zdrowe i o wiele mniej kaloryczne niż dania przyrządzane tradycyjnie.
Łosoś gotowany na parze w warzywach
Składniki:
- 2 sztyki dzwonków lub filetów z łososia,
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli oraz zmielonego pieprzu,
- 2 sztyki marchewki,
- jeden cały por,
- jeden posiekany ząbek czosnku,
- odrobina masła.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy obrać łososia ze skórki, a następnie lekko go posolić i popieprzyć. Przyprawionego łososia należy posypać połową posiekanej natki pietruszki i można zabrać się za przygotowanie warzyw. Warzywa należy kolejno umyć, osuszyć obrać, a na koniec zetrzeć na tarce. Następnie starte warzywa trzeba dokładnie wymieszać z drugą częścią posiekanej natki pietruszki i posiekanym ząbkiem czosnku. Następnie na płaskie powierzchni należy rozłożyć folię aluminiową. Na foli ułóż połowę warzyw, a następnie połóż na nich rybę. Na łososia nałóż niewielką ilość masła i całość przykryj resztą warzyw. Następnie zwiń filię aluminiową, tak aby cała potrawa znalazła się w jej środku. Potrawę gotuj na parze w fioli przez około 20 minut. Po ugotowaniu danie jest gotowe do podania. Wedle uznania możne je dodatkowo doprawić.
Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym
Składniki:
- Jeden pęczek zielonych szparag,
- dwie lub trzy małe łyżeczki czosnku granulowego,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki stołowe oliwy,
- jeden cały pęczek świeżego kopru,
- jedna cała cytryna.
Przygotowanie:
Na początku kolejno należy umyć, oczyścić i osuszyć szparagi. Następnie szparagi należy umieścić w naczyniu do gotowania na parze i delikatnie skropić oliwą. Sok z cytryny należy wycisnąć do niewielkiego rondelka i dodać do niego dwie łyżki wody. Zawartość rondelka należy zagotować nad gotującą się wodą i dodać do niego kolejno posiekany koperek, rozdrobnione w mniejsze kawałki masło. Następnie całość należy lekko podgrzać ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do rondla należy dodać czosnek i dokładnie wymieszać. Następnie zawartość rondla należy odstawić do zastygnięcia. Szparagi należy gotować na parze przez około 10 minut. Gdy te będą gotowe należy przełożyć je na talerz i podawać z masłem czosnkowo-cytrynowym oraz koperkiem.
Sojowe pulpety
Przepis na około 10 porcji dania.
Składniki:
- 500 g soi,
- jedna cała cebula średniej wielkości,
- kilka sztyk suszonych pomidorów najlepiej w zalewy z oliwy,
- 1-2 jajka,
- szczypta mielonego czarnego pieprzu oraz szczypta soli
- jedna mała łyżeczka suszonej mielonej ostrej papryki,
- jedna mała łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków posiekanej świeżej bazylii.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności soję należy namoczyć i pozostawić w wodzie przez około 12h. Następnie soję należy odcedzić i ugotować w garnku do gotowania na parze. Należy ją gotować aż do momentu miękkości. Następnie ugotowaną soję należy ostudzić i zmielić do średniej wielkości miski. Soję w misce należy doprawić wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie cebulę i suszone pomidory należy pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojone warzywa należy wsypać do miski z przyprawioną soją. Całość dokładnie wymieszać i wbić dwa jajka po czym ponownie całość wymieszać. Z powstałej mieszanki należy uformować kulki i ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze. Całość należy gotować na parze przez około 15 minut. Po upływie czasu danie jest gotowe do jedzenia.