Gotowanie na parze - metoda na zdrowe dania

Gotowanie na parze - metoda na zdrowe dania

Przygotowywanie potraw na parze z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nie ma, w tym nic dziwnego gdyż gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania rożnego rodzaju posiłków. Co więcej taka metoda jest prosta i pozwala na zachowanie wartości odżywczych oraz witamin zawartych w gotowanych produktach. Natomiast podczas tradycyjnego gotowania produkty oddają część swoich wartości do wody, w której są gotowane. Na parze można przygotować niemal wszystko m. in. ryby i owoce morza, warzywa, mięso, kaszę, ryż, a nawet makaron. Posiłki gotowane na parze doskonale sprawdzają się w trakcie diety oraz wspomogą prowadzenie zdrowego trybu życia. Dziś do gotowania na parze dostępne są proste w użyciu i wielowarstwowe parowany. Umożliwiają one przyrządzenie kilkuskładnikowego dania w jednym naczyniu i co najważniejsze jednocześnie. Oczywiście parowar nie jest urządzeniem niezbędnym do gotowania na parze. Do potrawy robionych na parze używać również sitka, nakładanego na garnek, w którym gotuje się woda.

Zalety gotowania w garnkach na parę

Niewątpliwie gotowanie na parze ma ogrom zalet. Należą do nich m. in.:

  1. prostota i prędkość przygotowywania dań: gotowanie na parze jest bardzo proste i nie wymaga dużych nakładów pracy. Co więcej gotowanie na parze jest dość szybkie gdyż przygotowywane poszczególnych elementów potrawy może odbywać się jednocześnie.
  2. dania na parze nie są rozgotowane i nie nasiąkają wodą lub olejem: dzięki temu posiłki prezentuję się bardzo apetycznie i zachowują swój naturalny koloryt.
  3. na parze można ugotować praktycznie wszystko,
  4. potrawy zachowają wartości odżywcze oraz witaminy,
  5. potrawy nie tracą swoich walorów smakowych,
  6. gotując na parze nie można przypalić potrawy: do gotowania nie ma konieczności używania oleju i innych tłuszczy, a co za tym idzie jedzenie nie ma bezpośredniej styczności z rozgranym garnkiem lub patelnią,
  7. gotowanie bez tłuszczu: posiłki są bardzo zdrowe i o wiele mniej kaloryczne niż dania przyrządzane tradycyjnie.

Łosoś gotowany na parze w warzywach

Składniki:

  • 2 sztyki dzwonków lub filetów z łososia,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli oraz zmielonego pieprzu,
  • 2 sztyki marchewki,
  • jeden cały por,
  • jeden posiekany ząbek czosnku,
  • odrobina masła.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy obrać łososia ze skórki, a następnie lekko go posolić i popieprzyć. Przyprawionego łososia należy posypać połową posiekanej natki pietruszki i można zabrać się za przygotowanie warzyw. Warzywa należy kolejno umyć, osuszyć obrać, a na koniec zetrzeć na tarce. Następnie starte warzywa trzeba dokładnie wymieszać z drugą częścią posiekanej natki pietruszki i posiekanym ząbkiem czosnku. Następnie na płaskie powierzchni należy rozłożyć folię aluminiową. Na foli ułóż połowę warzyw, a następnie połóż na nich rybę. Na łososia nałóż niewielką ilość masła i całość przykryj resztą warzyw. Następnie zwiń filię aluminiową, tak aby cała potrawa znalazła się w jej środku. Potrawę gotuj na parze w fioli przez około 20 minut. Po ugotowaniu danie jest gotowe do podania. Wedle uznania możne je dodatkowo doprawić.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym

Składniki: 

  • Jeden pęczek zielonych szparag,
  • dwie lub trzy małe łyżeczki czosnku granulowego,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki stołowe oliwy,
  • jeden cały pęczek świeżego kopru,
  • jedna cała cytryna.

Przygotowanie:

Na początku kolejno należy umyć, oczyścić i osuszyć szparagi. Następnie szparagi należy umieścić w naczyniu do gotowania na parze i delikatnie skropić oliwą. Sok z cytryny należy wycisnąć do niewielkiego rondelka i dodać do niego dwie łyżki wody. Zawartość rondelka należy zagotować nad gotującą się wodą i dodać do niego kolejno posiekany koperek, rozdrobnione w mniejsze kawałki masło. Następnie całość należy lekko podgrzać ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do rondla należy dodać czosnek i dokładnie wymieszać. Następnie zawartość rondla należy odstawić do zastygnięcia. Szparagi należy gotować na parze przez około 10 minut. Gdy te będą gotowe należy przełożyć je na talerz i podawać z masłem czosnkowo-cytrynowym oraz koperkiem.

Sojowe pulpety

Przepis na około 10 porcji dania.

Składniki:

  • 500 g soi,
  • jedna cała cebula średniej wielkości,
  • kilka sztyk suszonych pomidorów najlepiej w zalewy z oliwy,
  • 1-2 jajka,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu oraz szczypta soli 
  • jedna mała łyżeczka suszonej mielonej ostrej papryki,
  • jedna mała łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków posiekanej świeżej bazylii.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności soję należy namoczyć i pozostawić w wodzie przez około 12h. Następnie soję należy odcedzić i ugotować w garnku do gotowania na parze. Należy ją gotować aż do momentu miękkości. Następnie ugotowaną soję należy ostudzić i zmielić do średniej wielkości miski. Soję w misce należy doprawić wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie cebulę i suszone pomidory należy pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojone warzywa należy wsypać do miski z przyprawioną soją. Całość dokładnie wymieszać i wbić dwa jajka po czym ponownie całość wymieszać. Z powstałej mieszanki należy uformować kulki i ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze. Całość należy gotować na parze przez około 15 minut. Po upływie czasu danie jest gotowe do jedzenia.

ładuję....