Karkówka na grilla w trzech osłonach

Karkówka na grilla w trzech osłonach

Karkówka to doskonały pomysł na przygotowanie wspaniałego dania na niedzielny obiad, ale nie tylko. Spotkania ze znajomymi w towarzystwie kruchego a jednocześnie soczystego mięsa umilą razem spędzony czas. Wersji na przyrządzenie dania jest wiele. Jednocześnie dodaję, iż jest to klasyka jedyna w swoim rodzaju. Odpowiednie przygotowanie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Kompozycja odpowiednio wyselekcjonowanych składników doskonale podkreśla smak mięsa i decyduje o jego miękkości i kruchości. Najlepiej jest przygotować marynatę samemu, aby mieć pewność użycia naturalnych ziół i przypraw bez dodatku szkodliwych substancji konserwujących. Warto poświęcić trochę czasu i zrealizować przepis samemu. Poniżej podaję trzy sposoby na przygotowanie upieczonej karkówki na grillu.

Karkówka  w marynacie musztardowej z dodatkiem aromatycznych ziół

Marynata do karkówki jest bardzo istotną kwestią. Decyduje o kruchości, soczystości i doskonałym smaku mięsa. Przygotowanie zaczynamy od umycia i osuszenia mięsa ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na cienkie plastry około 1 cm. Później przechodzimy do przygotowania marynaty, która decyduje o walorach smakowych potrawy. Wszystkie składniki na pewno posiadasz w swoim domu, więc nie ma potrzeby biegania po sklepie w celu ich poszukiwania. Proste i szybkie dania każdy lubi. Zacznij od przygotowania produktów na marynatę.

Składniki na marynatę:

  • łyżeczka soli, pieprzu oraz słodkiej i ostrej papryki;
  • łyżka siekanego tymianku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • łyżka oleju;
  • łyżka ketchupu;
  • łyżka musztardy delikatesowej.

Przygotowanie

Do naczynia, na przykład miski wsypujemy łyżkę siekanego tymianku, płaską łyżeczkę soli i pieprzu oraz ostrej i słodkiej papryki. Ilość przypraw przypada na kilogram mięsa. Dodatkowo dodajemy przeciśnięte 3 ząbki czosnku, łyżkę oleju oraz po pełnej łyżce ketchupu i musztardy delikatesowej. Wszystko razem mieszamy i obtaczamy karkówkę w przygotowanej marynacie. Kawałki mięsa przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Następnego dnia karkówka jest gotowa do grillowania. Wyjmij ją wcześniej z lodówki aby osiągnęła temperaturę pomieszczenia. Układaj kawałki na dobrze rozgrzanym ruszcie, grilluj krótko. Już po kilku minutach możesz przewrócić je na drugą stronę. Karkówka pieczona w odpowiedniej temperaturze będzie soczysta i idealnie wypieczona. W sam raz na rodzinne spotkania. Doskonałym dodatkiem będzie surówka ze świeżych warzyw. Pieczone ziemniaki i marchewka też się sprawdzą.

Karkówka z grilla z dodatkiem imbiru

Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Przede wszystkim powinno być świeże. Pokrojone w cienkie plastry przejdzie przyprawami i szybko się upiecze. Można je dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem. Czas na przygotowanie marynaty, która jest podstawą udanego przepisu.

Składniki na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 papryczka chilli;
  • kawałek imbiru, około 1 cm;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1/3 szklanki oleju i sosu sojowego;
  • łyżeczka rozmarynu;
  • łyżeczka oregano oraz tymianku;
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w naczyniu szklanym lub salaterce i obtaczamy w niej kawałki cienko pokrojonego mięsa. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Karkówka w tym czasie przejdzie przyprawami, dzięki czemu jej smak będzie idealny. Soczyste a jednocześnie kruche mięso to podstawa udanego przepisu. Oczywiście można marynować je dłużej, nawet do 24 godzin. Po tym czasie pieczemy karkówkę na odpowiednio rozgrzanym grillu. Około 10 minut na jednej stronie. Jest to optymalny czas dla osiągnięcia idealnego smaku. Danie idealnie smakuje z pieczonymi szaszłykami warzywnymi. Czyli ziemniakami, marchewką, cukinią, papryką oraz pieczarami. Zestaw surówek z sałat jest również bardzo wskazany.

Karkówka z grilla w piwie

Karkówka z grilla w piwie to bardzo prosty a zarazem ciekawy sposób przygotowania. Alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie. Należy zacząć od przygotowania marynaty. Z poniższych składników bez problemu ją przygotujesz.

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:

  • 0,5 l piwa,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • po łyżeczce solo, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki w proszku,
  • 2 średnie liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania

Z około kilograma karkówki przygotowujemy danie dnia. Płuczemy i osuszamy mięso a następnie kroimy je na cienkie plastry. Przygotowujemy marynatę z powyżej podanych składników. Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki a następnie dodaj te mokre. Czyli czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej. Wszystko razem mieszamy w jednym naczyniu. Kawałki karkówki wkładamy do miski i obtaczamy w niej kawałki mięsa. Zawijamy wszystko folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około 12 godzin. W tym czasie mięso powinno dostatecznie przejść przyprawami. Tak przygotowane układamy na dobrze nagrzanym ruszcie i grillujmy. Z każdej strony pieczemy około 10 do 15 minut. Podajemy z pieczywem lub z surówką z ulubionych warzyw.

Karkówka z grilla to idealne danie na szybki obiad oraz kolację

Doskonały pomysł na letnie obiady oraz kolacje. Sposób przygotowania jest prosty oraz nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zakupić kawałek świeżego mięsa i przygotować marynatę. Składniki można dowolnie modyfikować według swoich upodobań. Wszystkie trzy propozycje są sprawdzone i na pewno będą dobrze smakować, dzięki czemu pozostaną w twojej książce kucharskiej na dłużej. Okres letni jest jedynym w roku, kiedy to możemy pokusić się o aromatyczne dania z grilla. Więc korzystajmy z letniej aury i cieszmy się doskonałym i soczystym smakiem mięsa. Zachwyć swoją rodzinę i znajomych i przygotuj dla nich karkówkę z grilla w letniej odsłonie. Kruchy kawałek grillowanej karkówki w towarzystwie sezonowych warzyw to idealne zestawienie na niedzielny obiad. Niezwykle proste i zdrowe oraz satysfakcjonujące.

ładuję....