Jaka brytfanna będzie najlepsza?

Jaka brytfanna będzie najlepsza?

Brytfanna to specjalne naczynie służące do pieczenia, z reguły mięsa, ale także innych rzeczy takich jak tarty czy zapiekanki, w piekarniku oraz do gotowania potraw na kuchence. Można więc powiedzieć, że łączy funkcje garnka i patelni, co sprawia że brytfanna należy do najpraktyczniejszych naczyń i z pewnością będzie przydatnym elementem w wyposażeniu każdej kuchni. Jest kompatybilna z prawie każdym rodzajem kuchenki, od gazowej po indukcyjną, a dzięki swoim z reguły dużym rozmiarom idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania posiłku dla większej grupy osób, przykładowo w dużej rodzinie bądź przy różnych specjalnych okazjach, takich jak Święta Bożego Narodzenia. Ważnym udogodnieniem jest też możliwość podania posiłku w brytfannie bezpośrednio na stół.

Brytfanna – jaka najlepsza?

Po utwierdzeniu się w przekonaniu o przydatności brytfanny pozostaje tylko wybór odpowiedniego modelu, który okazuje się być znacznie ważniejszy i trudniejszy niż wielu mogłoby się wydawać. A przecież największą i chyba najczęściej wymienianą zaletą tego naczynia jest jego praktyczność, która zostanie prawie całkowicie zniwelowana jeżeli wybierzemy sprzęt nieadekwatny do planowanego sposobu użytkowania. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów brytfann, które mogą różnić się mało znaczącymi detalami bądź też fundamentalnymi różnicami. W tym artykule przeanalizuję różne typy brytfann i różnice między nimi, aby pomóc Ci podjąć decyzję dotyczącą tego, jaka brytfanna będzie dla Ciebie najlepsza.

Z pokrywą czy bez?

Podstawowym kryterium wyboru jest obecność pokrywy w brytfannie lub jej brak. Pokrywa zapobiega ulatnianiu się pary wodnej z wnętrza naczynia, co pozwala potrawie zachować maksymalną soczystość i smak, bo nie ulatniają się żadne witaminy ani aromat. Z kolei brytfanna otwarta nie posiada pokrywy, ale umożliwia polewanie potrawy sosem, piwem bądź winem w trakcie jej pieczenia. Z powodu ulatniającej się pary wodnej potrawy przygotowane na takiej brytfannie wyróżniają się chrupiącą skórką.

Osobiście polecałbym raczej zakup brytfanny z pokrywą, ponieważ w razie co zawsze można zdjąć ją w celu podlania potrawy sosem, co jest oczywiście pewnym utrudnieniem, ale w mojej opinii niewspółmiernym do korzyści, jakie daje pokrywa. Rzecz jasna wyjątkiem jest sytuacja gdy ktoś potrzebuje brytfanny do przygotowywania tylko i wyłącznie dań dedykowanych otwartej wersji tego naczynia, takich jak ciasta, tarty zapiekanki czy lasagne.

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Wyjściem idealnym z opisywanego wyżej dylematu będzie zakup brytfanny z pokrywą wyposażoną w aromatyzer, czyli specjalny otwór umożliwiający wlewanie olejów, przypraw czy aromatów podczas pieczenia przyprawy, bez konieczności podnoszenia pokrywy. Jest to znaczące ułatwienie, pozwalające łączyć zalety brytfanny zamkniętej i otwartej. Przykładowym produktem zawierającym omawiany otwór jest brytfanna Klausberg KB 7366 wyposażona w specjalny dozownik.

Rozmiar brytfanny ma znaczenie

Kolejnym kryterium bez wątpienia wartym rozważenia przy decyzji, jaka brytfanna jest najlepsza w naszym przypadku jest jej pojemność. Tutaj warto zastanowić się, do jakich potraw zamierzamy najczęściej brytfanny używać. Inny będzie wybór, kiedy poszukujemy naczynia do serwowania gigantycznego mięsa na dużej, rodzinnej uroczystości, a inny gdy potrzebujemy praktycznego przyrządu do upieczenia lasagni czy zapiekanki. Można też, w przypadku szerokiego wachlarzu potrzeb zdecydować się na coś pomiędzy. Przykładem cenionego modelu brytfanny dedykowanej dużym pieczeniom jest Edenberg EB 4602 o pojemności 8 litrów. Mniejszą siostrą tego naczynia jest mogąca pomieścić 2,8 litrów brytfanna Hoffner HF 7738. Z kolei dla średniej wielkości dań idealnym modelem będzie 5.5-litrowy Edenberg EB 4605.

Jakie tworzywo brytfanny?

Bez wątpienia kluczową rzeczą, na którą należy zwrócić baczną uwagę będzie materiał wykonania brytfanny. Dostępne warianty potrafią znacznie różnić się jakością i zastosowaniami. Generalnie jeżeli szukamy ciężkiego, trwałego naczynia do pieczenia potraw w piekarniku powinniśmy szukać raczej wśród naczyń stalowych czy żeliwnych, a jeżeli brytfanna interesuje nas jako substytut garnka, najlepiej skierować swój wzrok na naczynia aluminiowe. Ale warto pamiętać, że wszystko zależy od charakterystyki danego modelu i dobrej jakości brytfanna spisze się na medal zarówno przy gotowaniu, jak i pieczeniu.

Brytfanna aluminiowa z powłoką marmurową

Główne zalety tego naczynia wynikają z właściwości aluminium. Metal ten jest bardzo lekki i doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu brytfanna marmurowa bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa. Jest również wyjątkowo wygodna w przenoszeniu. Naczynie to szczególnie dobrze sprawi się przy przygotowywaniu delikatnych potraw mięsnych lub rybnych, a także ciast i tart. Trzeba jednak pamiętać, że brytfanna aluminiowa wymaga specjalnej powłoki zapobiegającej przywieraniu dań do naczynia. Przykładem dobrej jakości modelu tego naczynia wykonanego z aluminium jest Edenberg EB 9170.

Brytfanna ceramiczna

Za to z pewnością nie trzeba martwić się powłoką przy wyborze brytfanny ceramicznej. Posiada ona właściwości antyadhezyjne, czyli zapobiegające przywieraniu potraw do naczynia. Ważną rzeczą jest to, że materiał ceramiczny jest ekologiczny i pod wpływem ciepła nie wydziela żadnych związków chemicznych, dzięki czemu brytfanna ceramiczna jest przyjazna dla środowiska i alergików. Podobnie jak aluminiowy odpowiednik szybko się nagrzewa. Wadą tego naczynia jest jednak jego delikatność, ponieważ uderzenie tej brytfanny, nawet niezbyt mocne, może skutkować jej pęknięciem lub rozbiciem.

Brytfanna stalowa

Jeżeli szukamy naczynia, które nie będzie się psuć to dobrym wyborem będzie brytfanna stalowa. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest odporna na wszelki kontakt z żywnością, a w przypadku stali nierdzewnej, jak sama nazwa wskazuje także na rdzę. Wartą wymienienia zaletą jest również łatwość czyszczenia tej brytfanny, którą z reguły można myć w zmywarce. Jednak trzeba pamiętać, by nie używać do kontaktu z tym naczyniem ostrych narzędzi które bardzo łatwo mogą je porysować. Brytfanny stalowe są często używane w profesjonalnych kuchniach, a przykładem sprawdzonego modelu z tego tworzywa jest Kinghoff KH 3682.

Brytfanna żeliwna

Brytfanny żeliwne są znacznie trwalsze od aluminiowych i ceramicznych, ale ustępują pod tym względem swoim odpowiednikom z żeliwa. Materiał ten jest prawie niezniszczalny, a do tego odporny na ścieranie, wilgoć i bardzo duże ciepło, dzięki czemu brytfannę żeliwną można stawiać bezpośrednio na palniku kuchenki, a nawet na otwartym ogniu. Naczynie wykonane z żeliwa rekordowo długo utrzymuje ciepło i nagrzewa się równomiernie. Pewną jego wadą może być duży ciężar utrudniający przenoszenie. Przykładowa dobrej jakości brytfanna żeliwna to Krisberg KR 7554.

Podsumowanie

Podsumowując, brytfanna to bardzo praktyczne naczynie będące znaczącym wzbogaceniem asortymentu każdej kuchni. Jednak fundamentalną kwestią będzie wybór brytfanny odpowiedni dla własnych potrzeb, kierujący się takimi kryteriami jak typ, pojemność, czy materiał wykonania. Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże Ci zdecydować, jaka brytfanna jest najlepsza dla Twojego planu jej zastosowania.

ładuję....