Garnki do piekarnika - jakie garnki do gotowania i pieczenia?

Garnki do piekarnika - jakie garnki do gotowania i pieczenia?

Nie trzeba być kucharzem z wykształcenia, żeby wiedzieć, że gotowanie i pieczenie to dwie zupełnie różne metody przygotowywania potraw. Nic więc dziwnego, że wymagają one również dwóch zupełnie różnych garnków, które okażą odporne na działanie temperatury. A gdyby tak połączyć je w jedno naczynie do gotowania i pieczenia? Okazuje się, że jest to możliwe! Od niedawna coraz większą popularnością cieszą się garnki dwa w jednym, które umożliwiają przygotowanie potraw w piekarniku oraz ich gotowanie, smażenie itp. Takie naczynia do pieczenia i gotowania są wykonywane z materiałów takich jak: stal nierdzewna, żeliwo, szkło itp. Poniżej prezentujemy popularne garnki 2 w 1!

Żeliwne garnki do gotowania i pieczenia

Tego typu produkty charakteryzują się dużą solidnością oraz wytrzymałością na wysokie temperatury w piekarniku. Są jednak tak zaprojektowane, że z powodzeniem mogą być również wykorzystywane do gotowania na kuchence. Garnki z żeliwa często są również dodatkowo wzmacniane powłoką emaliowaną. Korzystnie wpływa ona na zwiększenie odporności naczynia na uszkodzenia mechaniczne, rdzewienie itp. Ich nowoczesny design sprawia, że stają się eleganckim gadżetem do gotowania — zarówno w piekarniku, jak i na kilku rodzajach kuchenki. Garnki z żeliwa 2 w 1 mogą być wykorzystywane do gotowania na kuchence gazowej, elektrycznej oraz na płycie indukcyjnej. W roli brytfanki sprawdzą się za to do pieczenia dań w piekarniku.

Garnki ze stali nierdzewnej do pieczenia i gotowania

Bardzo dużym powodzeniem cieszą się również garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Charakteryzują się one wysoką odpornością na uszkodzenia oraz działanie wysokich temperatury. Doskonałe do gotowania ba płycie indukcyjnej, kuchence gazowej oraz w piekarniku. Wśród dostępnych na rynku modelu nie brakuje klasycznych garnków z pokrywami, rondli itp. Ich profilowane brzegi pomagają w przelewaniu sosów, zup, przecierów itp. Dostępne w zestawach z pokrywami (np. wykonanymi ze szkła żaroodpornego), umożliwiają duszenie oraz zapiekanie potraw. Można w nich również podpiec wcześniej ugotowane składniki. Wiele nowoczesnych modeli garnków że stali nierdzewnej posiada również wewnętrzną miarkę litrażową. Pokrywki ze szkła hartowanego posiadają stalowe uchwyty oraz są wyposażone w odpowietrznik pary wodnej.

Szklane garnki żaroodporne do gotowania i pieczenia

Stylowym i wygodnym rozwiązaniem, które umożliwi gotowania i pieczenia potraw w piekarniku, są naczynia ze szkła żaroodpornego. Dawniej dostępne głównie jako brytfanny do pieczenia, dziś są produkowane również w formie szklanego garnka żaroodpornego. Solidne oraz w całości wykonane z przezroczystego szkła, stają się bardzo efektownym gadżetem, który odmieni codzienne gotowanie. W dodatku jest to również materiał wysoce higieniczny. Szkło żaroodporne jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z artykułami spożywczymi. Garnki wykonane ze szkła żaroodpornego można znaleźć w wielu różnych pojemnościach. Najczęściej również modele te są wyposażone w szklane pokrywki, które przydają się zarówno w trakcie gotowania, jak i pieczenia. Ich uchwyty, podobnie jak i w przypadku garnków żeliwnych — nie wchodzą w reakcje i nie odbarwiają się w trakcie pieczenia. Mogą być one stosowane również do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce.

Garnki 2w1 — najważniejsze uchwyty

Nie da się ukryć, że w przypadku garnków do pieczenia i gotowania najważniejszą rolę odgrywają uchwyty naczynia. Wykonanych z drewna lub tworzywa sztucznego — pod żadnym pozorem nie należy wkładać do piekarnika. Drewniane uchwyty garnków doskonale sprawdzają się do gotowania na kuchence indukcyjnej, gazowej itp. Jednak w piekarniku grozi im zbyt szybkie przegrzanie się. Pod wpływem wysokiej temperatury uchwyty z drewna mogą pęknąć. Z kolei te wykonane z plastiku najprawdopodobniej zaczną się stapiać, przez co będą również wydzielać charakterystyczny zapach. Najlepiej używać więc garnków z uchwytami, które nie zaczną palić się w piekarniku. Tak jak w przypadku garnków żaroodpornych poleca się m.in. szkło żaroodporne, żeliwo lub stal nierdzewną.

Garnki do gotowania i pieczenia — dlaczego warto?

Naczynia 2w1 to udana inwestycja, która umożliwia wykorzystywania na kilka różnych sposobów. Za pomocą jednego tylko naczynia można wykonać wiele potraw, które wymagają pieczenia, smażenia, gotowania, a nawet i wszystkiego na raz! Świetna jakość wykonania sprawia, że można ich używać przez wiele lat. W dodatku zdaniem wielu ekspertów służą one do przygotowywania potraw w jeden z najzdrowszych sposobów. Dlaczego?

Żeliwne garnki do gotowania i pieczenia — zalety

Produkowane z wysokiej jakości stopów żelaza i węgla potrafią przysłużyć się w kuchni na wiele długich lat. Są one również wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne. Wielu użytkowników ceni sobie ich dobry stosunek ceny do jakości. Zdaniem ekspertów to także naczynia, które pozwalają na zdrowe przyrządzanie potraw. Ich wybór poleca się zwłaszcza anemikom. Można w nich przygotowywać różnego rodzaju potrawy. Doskonale zachowują aromat i smak produktów.

Garnki do gotowania i pieczenia ze szkła żaroodpornego — zalety

Zdecydowanie są one niezwykle pomocne w przypadku zwolenników gotowania zdrowych posiłków. Zdaniem wielu ekspertów są to garnki idealne dla alergików. Nie zawierają one substancji takich jak chrom, które mogą uczulać. Szkło jest także bardzo łatwe w czyszczeniu oraz ma właściwości antybakteryjne. Garnki ze szkła żaroodpornego nie pochłaniają tłuszczu ani zapachów. Przygotowane w nich potrawy zachowują swój aromat, zapach i walory smakowe na dłużej. W dodatku można ich również używać do podgrzewania w mikrofalówce. W dodatku również bardzo estetycznie prezentują się w trakcie gotowania. Przezroczyste szkło, z którego są wykonane, pozwala na ocenienie czy potrwa jest już gotowa — i to bez konieczności otwierania pokrywki.

Smaczne potrawy jednogarnkowe z piekarnika

W piekarniku można przygotować wiele smacznych potraw. Najczęściej są to wszelkiego rodzaju zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Bardzo często przygotowuje się w nich również jednogarnkowe dania mięsne. Więc kiedy ma się już garnek — nadchodzi pora na to, by go wykorzystać! Świetnie sprawdzą się do tego potrawy, które wymagają zarówno pieczenia, jak i gotowania. W ten sposób można przygotować niezwykle smakowite potrawy. Znakomitym przykładem takiego dania jest zupa gołąbkowa. Oto lista potrzebnych produktów.

Zupa gołąbkowa — składniki

  • 1/2 średniej wielkość białej kapusty;
  • 200 g mięsa mielonego wołowego;
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego;
  • 2 l rosołu;
  • 100 g ryżu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 150 g boczku;
  • 350 g pomidorów z puszki;
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Dodatkowo również przydadzą się przyprawy takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.

Zupa gołąbkowa — przepis

  1. Wysmaż boczek, a następnie na tłuszczu z boczku usmaż cebulę. W trakcie smażenia dodaj mięso mielone — wołowe i wieprzowe. Podsmaż wszystko;
  2. Dodaj kilka łyżek przecieru pomidorowego do smażonego mięsa i podsmaż. Dodaj pokrojona kapustę, ryż, pomidory z puszki i przypraw;
  3. Zalej rosołem, przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika — nagrzanego na 150oC na 4 godziny, aż potrawa się udusi. W połowie tego czasu należy sprawdzić, czy potrawa w naczyniu za bardzo nie zgęstniała. W takim przypadku należy dolać do niej pół szklanki wody, przemieszać i wstawić do piekarnika na kolejne 2 godziny.

Przygotowaną w taki sposób zupę gołąbkową należy serwować z wcześniej usmażonym boczkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Zestawy garnków do pieczenia i gotowania

Wielofunkcyjne garnki do gotowania i pieczenia bardzo często można zakupić w komplecie. Mogą być one wykonane z materiałów, które są przystosowane do różnego typu kuchenek. Tych żeliwnych i ze szkła żaroodpornego można wykorzystać zarówno w kuchenkach indukcyjnych, gazowych i w piekarniku. Taki zestaw często można dostać w atrakcyjnych cenach. Ich zakup to również wspaniała inwestycja na wiele lat.

ładuję....