- today
- favorite 3 polubień
- remove_red_eye 1152 odwiedzin

Jak przechowywać chleb?
Świeże pieczywo to podstawa smacznego, pożywnego śniadania. Nie każdy ma jednak czas i możliwości, aby wypiekać chleb i bułki samodzielnie we własnym domu. Zakup pieczywa każdego dnia rano często również nie wchodzi w grę, stąd wypieki kupowane są z reguły "na zapas". Aby mimo wszystko móc cieszyć się ich chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem przez kilka dni, należy zadbać o odpowiednie warunki przechowywania pieczywa. Poznaj najważniejsze zasady!
Jak przechować chleb - chlebak, lodówka, a może szafka lub szuflada?
Na początku warto zaznaczyć, że świeży chleb podobnie jak niektóre owoce i warzywa, "nie lubi" niskich temperatur, panujących w lodówce. Co prawda, jest w niej chroniony przed szybkim pleśnieniem, jednak jednocześnie znacznie szybciej czerstwieje i staje się niesmaczny. Jedyny rodzaj pieczywa, który warto trzymać w lodówce zarówno przed, jak i po otwarciu, to miękki chleb tostowy sprzedawany z reguły w foliowych workach.
Pieczywo można trzymać w szafce kuchennej lub w szufladzie. Nie powinno leżeć w nich jednak bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia. Konieczne jest owinięcie chleba w papier lub czystą ściereczkę. Nie każda szafka będzie również odpowiednia do przechowywania pieczywa, bowiem te zlokalizowane w bliskiej odległości od piekarnika ze względu na wysoką temperaturę mogą sprzyjać zsychaniu się chleba.
Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa każdego rodzaju jest dedykowany chlebak, który można ustawić swobodnie na blacie lub kuchennym stole, najlepiej z daleka od kuchenki oraz zlewu. Wyposażenie tego typu produkowane jest z różnych materiałów, a właściwości każdego z nich decydują o tym, który chlebak jest najlepszy.
Przechowywanie pieczywa w chlebaku - jaki wariant wybrać?
Współczesny chlebak potrafi być naprawdę efektowną ozdobą każdej kuchni. Produkty tego typu wykonywane są w wielu stylach, co pozwala dobrać je odpowiednio do aranżacji. Chlebak może być rozsuwany lub zakryty zdejmowaną pokrywą. Najważniejszy jest jednak materiał, z jakiego został on wyprodukowany. Wyróżniamy więc:
- chlebaki bambusowe - ekologiczne i w pełni naturalne, z reguły lżejsze niż modele drewniane. Dzięki swoim właściwościom zapewniają najlepsze warunki do przechowywania pieczywa, zapobiegając rozwojowi pleśni i umożliwiając cyrkulację powietrza.
- chlebaki drewniane - nieco masywniejsze i cięższe niż te wykonane z włókien bambusowych, jednak równie doskonałe do przechowywania pieczywa. Zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność, zapobiegając rozwojowi pleśni i czerstwieniu.
- chlebaki metalowe (stalowe) - są odporne na uszkodzenia mechaniczne, łatwe w czyszczeniu i nie wchłaniające wilgoci. Nie mogą jednak stać blisko piekarnika lub kuchenki, ponieważ szybko nagrzewają się, co może skutkować przyspieszeniem czerstwienia i pleśnienia pieczywa.
- chlebaki ceramiczne - solidne i łatwe w czyszczeniu, nie pochłaniające zapachów i nie wchodzące w reakcję z żywnością. Są jednak również dosyć ciężkie. Często występują w połączeniu z drewnianą pokrywą, pełniącą rolę deski do krojenia.
- chlebaki plastikowe - tanie i dobrze dostępne, lecz nie zapewniające odpowiedniej cyrkulacji powietrza, co przekłada się na szybsze pleśnienie pieczywa.
- chlebaki gliniane - najmniej popularne, masywne chlebaki wykonane z gliny, które nadają się również do zapiekania potraw. Posiadają otwory, które umożliwiają przepływ powietrza, co zapobiega pleśnieniu pieczywa.
Jak przechowywać chleb bez chlebaka?
Brak chlebaka nie oznacza, że nie będziemy w stanie przechowywać chleba tak, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość. Pieczywo można zapakować także w ściereczkę lub woreczek z naturalnego materiału. Należy bezwzględnie unikać w tym przypadku folii, która nie przepuszcza powietrza i sprawia, że chleb szybko pleśnieje oraz traci swoją chrupkość. Znacznie lepiej sprawdzą się tkaniny, takie jak len czy bawełna. Ich struktura zagwarantuje odpowiednie warunki do przechowywania pieczywa - przede wszystkim zadba o cyrkulację powietrza. Naturalnie antybakteryjny materiał zapewni odpowiednią wilgotność i spowolni wysychanie chleba, a także uniemożliwi rozwój pleśni. Jest to rozwiązanie ekologiczne i praktyczne, bowiem worki i ściereczki z lnu czy bawełny można zwyczajnie uprać w pralce. Ich zastosowanie okaże się korzystne także w przypadku chlebów czy bagietek, które nie mieszczą się w chlebaku oraz przy zakupie większych ilości pieczywa, na przykład ze względu na organizowane w domu przyjęcie. Wypieki można trzymać również w torbach papierowych, jednak nie pozwoli to przedłużyć ich miękkości.
Jak najlepiej przechowywać chleb w zależności od rodzaju?
Różne rodzaje pieczywa wymagają nieco innych warunków przechowywania. Najważniejsza jest nie ich forma (chleb, bułki, bagietki, itd.), lecz skład, czyli rodzaj użytej mąki, obecność drożdży lub zakwasu. Jak przechowywać pieczywo w zależności od rodzaju?
Jak przechowywać chleb na zakwasie?
Chleb na zakwasie naturalnym jest najbardziej odporny na pleśnienie. W odpowiednich warunkach utrzymuje doskonałe walory smakowe nawet do 10 dni. Warto przechowywać go w chlebaku z naturalnego materiału - drewno lub bambus. Dobrze sprawdzi się także ściereczka lub woreczek z naturalnej tkaniny - len lub bawełna. W przypadku zakupu większego bochenka, pieczywo na naturalnym zakwasie można podzielić na części i zamrozić.
Jak przechowywać chleb pieczony w domu?
Wypiekane w domu pieczywo to prawdziwy rarytas. Świeży zapach, chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i świadomie dobrane składniki sprawiają, że chleb - razowy, pszenny lub mieszany - przygotowany samodzielnie od początku do końca smakuje najlepiej. Pieczywo wyjęte prosto "z pieca" wymaga jednak nieco innych warunków niż to zakupione w sklepie. Jak przechowywać chleb po upieczeniu? Najważniejsze jest trzymanie świeżego pieczywa w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Chlebak będzie tutaj odpowiednim rozwiązaniem, ponieważ nie dopuści do chleba wilgoci. Warto zdecydować się także na ściereczkę lub lniany woreczek, dzięki którym gorący chleb nie zaparuje, a jego skórka nabierze pożądanej chrupkości.
Jak przechowywać chleb żeby był świeży, czyli mrożenie pieczywa
Zamrożenie pieczywa to dobry sposób na długie przechowywanie chlebów czy bułek. Warto wiedzieć jednak, że nie każdy rodzaj pieczywa równie dobrze znosi zamrażanie. Najlepsze walory smakowe ma rozmrożony chleb na naturalnym zakwasie lub z niewielką ilością drożdży. Po wyjęciu z zamrażalnika nadal ma wilgotne, miękkie wnętrze i chrupką skórkę. Pieczywo z dużą ilością drożdży po rozmrożeniu może kruszyć się lub stracić swój smak. Mimo wszystko, nadal można je wykorzystać, dlatego kupując zbyt duże ilości chleba lepiej zamrozić je niż wyrzucić, kiedy przestaną nadawać się do spożycia.
W czym trzymać chleb w zamrażalniku? W przypadku mrożenia dobrym wyborem będzie worek foliowy lub papierowa torba. Należy dopilnować jednak, by były one szczelnie zamknięte. Zamrożonego pieczywa nie można przechowywać również w nieskończoność - trzeba spożyć je maksymalnie do 3 miesięcy. Rozmrożony chleb będzie smaczniejszy, jeśli włożymy go do zamrażalnika bezpośrednio po zakupie. Podczas rozmrażania dobrze pamiętać również o owinięciu go papierowym ręcznikiem. Procesu nie wolno też przyspieszać - najlepszy rezultat osiąga się w temperaturze pokojowej.