Jak dbać o patelnie?

Jak dbać o patelnie?

Patelnia jest jednym z tych artykułów wyposażenia domowego, które używamy stosunkowo często. Co za tym idzie, nietrudno o to, by na jej powierzchni powstały zarysowania, przypalenia, czy innego rodzaju drobne usterki. Można jednak uniknąć tego w bardzo prosty sposób - wystarczy skorzystać z wskazówek z naszego poradnika!

Codzienne pielęgnowanie i czyszczenie patelni

Warto wiedzieć, że nie każda patelnia nadaje się do mycia w zmywarce. Jest to stosunkowo często popełniany błąd, a tymczasem nieprawidłowe mycie patelni może znacząco skrócić jej żywot. Aby upewnić się, czy nasza patelnia nadaje się do mycia za pomocą zmywarki, zapoznajmy się z dołączoną do niej instrukcją obsługi, lub informacjami na pudełku.

Każdą patelnię, niezależnie od tego, w jaki sposób ją umyliśmy, powinniśmy dokładnie wytrzeć po zakończeniu czyszczenia. Pozostawienie na powierzchni patelni nadmiarowej wody może doprowadzić do powstania kamienia - szczególnie w zarysowaniach. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku patelni wykorzystujących powłoki nieprzywierające. Może to bowiem doprowadzić do ich uszkodzenia, a co za tym idzie - nie będą one spełniać swojego zadania. 

Pamiętać należy również o tym, że dania z dużą ilością soli mogą uszkodzić powierzchnię patelni - zwłaszcza w przypadku powierzchni ceramicznych. Jeśli więc przygotowywaliśmy danie na dwa dni - warto pozostałą część przełożyć do jakiegoś pojemnika. 

Warto także wiedzieć, iż kiedy smażymy na patelni z powłoką nieprzywierającą, również powinniśmy rozprowadzić po jej powierzchni niewielką ilość tłuszczu. Mowa o symbolicznych wręcz ilościach, lecz nie dodając tłuszczu w ogóle, ryzykujemy łatwiejszym przegrzaniem patelni. To z kolei może doprowadzić do uszkodzenia powłoki nieprzywierającej.

Przypalona patelnia - jak postępować?

Podczas korzystania z patelni dość często zdarza się, że jej powierzchnia ulega przypaleniu. Jak postępować w takim przypadku? Wszystko zależy od tego, jak mocno przypalona została patelnia.

W przypadku mocnych przypaleń, należy najpierw zeskrobać z powierzchni patelni tyle spalenizny, ile tylko możemy. Najlepiej wykorzystać do tego poliuretanową warstwę ścierną zmywaka. Następnie, gdy już pozbędziemy się większości spalenizny, powinniśmy wysypać na powierzchnię patelni odpowiednią ilość sody oczyszczonej. Zalewamy ją octem i po chwili wlewamy gorącą wodę. Patelnię zostawiamy na kilka minut, a po chwili oczyszczamy ją z resztek spalenizny.

W przypadku niewielkich, ale mimo wszystko widocznych przypaleń, najlepszym rozwiązaniem będzie zalanie powierzchni patelni roztworem wody i soli. Tak przygotowaną patelnię zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej - na całą noc. Po upływie tego czasu możemy przechodzić do czyszczenia. Roztwór wody i soli możemy również podgrzać, razem z płynem do naczyń. 

Natomiast w przypadku niewielkich przypaleń, wystarczy jedynie nasączyć chropowatą gąbkę niewielką ilością płynu do naczyń. Na patelnię wlewamy niedużą ilość letniej wody i po prostu czyścimy spaleniznę.

Pielęgnacja konkretnych rodzajów patelni - na co warto uważać?

Na koniec przedstawiamy kilka porad dotyczących konkretnych rodzajów patelni.

Wykonując smażenie na patelni wykonanej z granitu zawsze wykorzystujmy tłuszcz. Może to być olej, oliwa, margaryna czy masło - ważne jest to, że powierzchnia patelni musi być nim pokryta. Dlaczego? Otóż dlatego, że patelnie takie nie dają możliwości smażenia bez wykorzystania tłuszczu - dania tak przygotowywane będą przypalać się i przywierać do ich powierzchni. To z kolei może nie tylko zmienić smak potrawy, ale i niekorzystnie wpłynąć na jakość patelni.

Powłoka patelni teflonowej może w dość łatwy sposób ulec zarysowaniu. Aby do tego nie dopuścić,  powinniśmy korzystać z drewnianych narzędzi podczas przygotowywania na niej potraw. Niestety, popularne akcesoria metalowe szczególnie łatwo mogą uszkodzić powierzchnię patelni.

Osoby poszukujące patelni szczególnie trwałej i odpornej na uderzenia czy zadrapania powinny zwrócić uwagę na stalowe propozycje. Cechują się one bowiem bardzo dużą odpornością na uszkodzenia. Korzystając z nich możemy wykorzystywać do smażenia bardzo różnego rodzaju narzędzia i akcesoria - w tym także metalowe.

Korzystać z patelni miedzianej powinniśmy bardzo ostrożnie, stale jej pilnując. Nagrzewa się ona bowiem w bardzo szybki sposób, a chwila nieuwagi może doprowadzić do powstania na jej powierzchni przypaleń i zadrapań.

Wreszcie - osoby korzystające na co dzień z patelni żeliwnej powinny zwrócić uwagę na to, że wymaga ona dogłębnego czyszczenia. W niektóre zakamarki powierzchni dość trudno się dostać, jednak to tam ma największe szanse pojawić się rdza, jeśli w porę nie usuniemy wilgoci.

ładuję....