Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Gotowanie na płycie indukcyjnej znacznie różni się od przygotowywania potraw na płycie gazowej, To dobre rozwiązanie i coraz częściej wybierana opcja w naszych domach. Gotowanie na takiej płycie ma wiele zalet, a garnki na indukcje wcale nie muszą być drogie.

Zalety gotowania na indukcji

Indukcja jest coraz częściej wybieranym elementem wyposażenia kuchni. Odchodzi się już od tradycyjnego gazu. Do gotowania w ten sposób należy oczywiście wybrać odpowiednie garnki. Jakie są zalety gotowania na indukcji?

  • krótki czas przygotowywania potraw - posiłki gotują się znacznie szybciej, a co za tym idzie to znaczna oszczędność energii i czasu;
  • łatwe czyszczenie płyty - można ją wyczyścić od razu po wyłączeniu. Płyta nie stygnie tak długo jak tradycyjne "gazówki". Ponadto indukcja jest zupełnie płaska i nie posiada żadnych szczelin, stąd łatwo wyczyścić resztki przypalonego posiłku;
  • indukcja nie parzy - ciepło wytwarzane jest tylko w momencie kontaktu garnka z płytą. Ryzyko poparzenia więc nie ma racji bytu. Po zestawieniu garnka, powierzchnia natychmiast stygnie;
  • płyta posiada dodatkowe funkcje - można dzięki temu ustawić na polu grzewczym garnki lub brytfanki o niestandardowych wymiarach;

Garnki do płyty indukcyjnej - czym się kierować przy wyborze?

Garnki do płyty indukcyjnej muszą być przystosowane do tego rodzaju gotowania. Są odpowiednio przygotowane, by indukcja współpracowała z dnem i się włączyła. Tutaj koniecznie należy zwrócić uwagę na dno garnka, które w tym przypadku jest niezwykle istotne. Garnki na płytę indukcyjną posiadają dno wykonane z tworzywa ferromagnetycznego. Polega to na przekazaniu energii z indukcji do potrawy. 

Garnki indukcyjne - grubość i średnica dna

Garnki indukcyjne to szybszy czas przygotowywania potraw. Dzieje się to za sprawą grubości dna. Im więcej warstw ułożonych na dnie, tym szybciej ciepło dociera do potrawy, a dodatkowo dłużej się ono utrzymuje. Z reguły pomiędzy warstwami stali umieszcza się wkładki aluminiowe lub miedziane, aby ułatwić przewodzenie energii i ciepła. 

Średnica garnków na indukcję jest niezwykle istotna. Dlatego należy dokładnie zapoznać się z zaleceniami producenta płyty umieszczonymi w ulotce. Obecnie jednak technologia stale się rozwija i producenci stosują ciekawe i bardzo wygodne rozwiązania. Można łączyć pola grzewcze lub wybrać płytę z funkcją inteligentnego rozpoznawania średnicy dna garnka. Dzięki temu problem z wyborem odpowiednich naczyń znika.

Garnki na indukcje - idealnie płaskie dno

Garnki na indukcje muszą posiadać idealnie płaskie dno. To podstawowa zasada, by taki garnek został wykryty przez pole grzewcze. Garnki takie są oznaczone specjalnym symbolem w postaci kółeczek lub cewki indukcyjnej na dnie oraz na opakowaniu. 

Jakie tworzywo wybrać?

Garnki do płyty indukcyjnej mogą być wykonane z najróżniejszych tworzyw. Warto zapoznać się z ich przeznaczeniem, gdyż ma to wpływ na przygotowywanie potraw i wartości odżywcze posiłków. Obecnie dość często stosuje się domieszki tworzyw, by garnki były uniwersalne.

  • stal nierdzewna - najczęściej spotykane garnki w kuchni. Aby naczynia posłużyły dłużej i były odpowiednio zabezpieczone przed korozją należy wybierać te, z domieszką chromu. Aby garnki uzyskały piękny połysk, stosuje się domieszkę niklu. Takie mieszanki sprawiają, że garnki są trwałe, odporne na działanie kwasów i zasad. Ponadto można spokojnie czyścić je środkami bez obaw o uszkodzenia. Garnki ze stali są bezpieczne dla zdrowia, nie wydzielają toksycznych związków i są łatwe do utrzymania w czystości. Wspomniane wcześniej dno w garnkach stalowych jest wielowarstwowe, stąd potrawy przygotowuje się błyskawicznie bez zbędnej straty ciepła.
  • żeliwo - stop żelaza i węgla z manganem, siarką, krzemem lub fosforem. Są niezwykle trwałe, a przewodzenie ciepła w takiej mieszance rozpoczyna się błyskawicznie po kontakcie dna z polem grzewczym. Jednak w tym przypadku należy liczyć się z dość sporym ciężarem garnków. Dodatkowo trzeba wspomnieć, że garnki nagrzewają się całe, łącznie z rączkami, stąd należy uważać na ewentualne poparzenia.
  • emalia - to warstwa chroniąca stal lub szkło. Zaletą takich garnków jest ich wygląd. Obecnie na rynku dostępna jest tak bogata oferta garnków na indukcje emaliowanych, że z pewnością każdy znajdzie dla siebie odpowiednie naczynia dostosowane do wystroju i aranżacji kuchni. Z emalią należy jednak postępować delikatnie, by jej nie zarysować. To bardzo istotne, by potrawy mieszać za pomocą drewnianych przyborów kuchennych. Uszkodzona emalia wpływa bowiem na funkcjonalność garnków i przypalenia. 
  • teflon - to częste tworzywo do wykonania garnków i patelni ze względu na sposób przygotowania potrawy. Posiłki nie przywierają, a sam teflon jest łatwy do utrzymania w czystości. Tutaj również należy uważać na zarysowania, gdyż warstwa jest niezwykle delikatna i podatna na zarysowania. 
  • ceramika - garnki takie mogą być wykonane w całości z ceramiki lub posiadające tylko jej powłokę. Takie naczynia nie wchodzą w reakcje ze składnikami gotowanych potraw, są więc polecane dla osób, które przykładają uwagę do zdrowego stylu życia. Nie każda ceramika jednak reaguje na indukcje, stąd przed zakupem garnków warto upewnić się, że są one przystosowane do gotowania na indukcji.

Garnki na indukcję - test

Jeśli przymierzamy się do zmiany płyty na indukcję i posiadamy na wyposażeniu garnki, co do których nie jesteśmy pewni, czy będą działały na indukcji, można przeprowadzić prosty test. Wystarczy do dna garnka przyłożyć magnes. Jeśli wyraźnie czuć przyciąganie, garnki takie z powodzeniem sprawdzą się na płycie indukcyjnej. Należy tu jednak dodać, że zasada ta dotyczy tylko dna garnków. Boki, pokrywa, uchwyty mogą być wykonane z innych tworzyw. Nie będzie to miało wpływu na ich funkcjonowanie.

Wybierając odpowiednie garnki na indukcję, warto zakupić cały zestaw. Posiadanie w kuchni garnków o różnorodnych rozmiarach jest przecież bardzo istotne. Warto również zwrócić uwagę na rączki i uchwyty. Dobrze, jeśli wykonane są z tworzyw, które się nie nagrzewają. Można również zdecydować się na rączki odpinane.

 

Zobacz również:

Garnki | Zestawy garnków | Zestawy garnków stalowych | Zestawy garnków marmurowych | Garnki granitowe | Garnki pojedyncze | Garnek na indukcjęKociołek myśliwskiGarnek stalowy | Garnek marmurowy | Garnek granitowyGarnek żeliwny | Garnek do makaronu - frytek | Garnek do szparagów | GęsiarkaSzybkowar | Rondel | Garnki do gotowania na parze | Garnek do gotowania mleka | Sokownik | Duży garnekWkład do gotowania na parze | Kinghoff garnki | Hoffner garnki | Edenberg garnki | Berlinger haus garnki | Klausberg garnki | Frico garnki | Edel hoff garnki

  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • promocja
Garnki BERLINGER HAUS 1111 zestaw garnków Indukcja

Garnki BERLINGER HAUS 1111 zestaw garnków Indukcja

Producent: Berlinger Haus
Cena: 548,90 zł 748,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
Garnki BERLINGER HAUS 6022 zestaw garnków Indukcja

Garnki BERLINGER HAUS 6022 zestaw garnków Indukcja

Producent: Berlinger Haus
Cena: 545,00 zł 745,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Garnki BERLINGER HAUS 6065 zestaw garnków Indukcja

Garnki BERLINGER HAUS 6065 zestaw garnków Indukcja

Producent: Berlinger Haus
Cena: 525,00 zł 725,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Garnki BERLINGER HAUS 6066 zestaw garnków Indukcja

Garnki BERLINGER HAUS 6066 zestaw garnków Indukcja

Producent: Berlinger Haus
Cena: 565,00 zł 745,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium