- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 175 odwiedzin
Pączki to już ostatkowa tradycja. Dla ich zagorzałych wielbicieli Tłusty Czwartek to wręcz najważniejsze święto w roku. Bo kiedy, jak nie pod koniec karnawału, można bez żadnych wyrzutów sumienia pałaszować te tłuste pyszności? Samodzielne wykonanie pączków w domu nie jest wcale tak trudne, jak wielu się wydaje. Z pewnością uchroni nas przed staniem na mrozie w długich kolejkach do cukierni. To także świetna zabawa dla całej rodziny, w tym dla jej najmłodszych członków. Dekorowane lukrem, cukrem pudrem i najrozmaitszymi posypkami - każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście najlepiej smakują tradycyjne pączki z nadzieniem różanym.
Składniki na około 15 pączków:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 szklanka pełnotłustego mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- 1- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 litr tłuszczu do smażenia - olej lub smalec
Na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki wody lub soku z cytryny
Dodatkowo:
- konfitura z róży
- ulubiona posypka np. kandyzowana skórka z pomarańczy, płatki migdałowe etc.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki przynajmniej na godzinę przed rozpoczęciem pracy.
- Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, w pierwszej kolejności wykonaj z nich rozczyn. Pokrusz je do niewielkiej miseczki, zalej kilkoma łyżkami ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Dodaj 3 łyżki mąki oraz łyżkę cukru, po czym całość dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aby drożdże wyrosły. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces wyrastania, miseczkę możesz wstawić do garnka z ciepłą wodą. Podczas gdy drożdże będą rosły, rozpuść masło w niewielkim rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem w dużej misce. Powinny zrobić się białe i puszyste. Możesz w tym celu użyć miksera.
- Mąkę przesiej do żółtek. Dodaj rozczyn z drożdży lub drożdże suche oraz pozostałe składniki na ciasto poza masłem i spirytusem. Wyrabiaj przez kilkanaście minut. Ciasto może się mocno kleić do rąk, więc najlepiej przy wyrabianiu skorzystać z miksera planetarnego z końcówką do ciast drożdżowych. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno z łatwością odchodzić od dłoni, wówczas dodać należy roztopione masło oraz alkohol i ponownie zagnieść. Pozostaw ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu tak, żeby podwoiło swoją objętość (1-1,5 godziny).
- Stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto, następnie wyrabiaj ponownie dłońmi przez kilka minut. Dzięki temu pozbędziesz się z niego nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm i szklanką wycinaj z niego krążki. Możesz również pominąć etap wałkowania i oddzielać ciasto ręcznie, po czym rozpłaszczać je w dłoniach. Jeśli chcesz nadziewać pączki przed ich usmażeniem, to jest to właśnie ten moment. Na każdy z placuszków nałóż porcję konfitury, zlep brzegi ciasta i uformuj kulkę.
- Rozłożone na stolnicy krążki ciasta (lub nadziane już pączki) przykryj ściereczką, aby nie wyschły i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia na około pół godziny.
- W dużym garnku powoli rozgrzej olej do temperatury 175-180 st. C. Pączki smaż partiami przez około 2 minuty z każdej strony, po czym odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj lukier z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Powinien być dość gęsty.
- Nadziej pączki konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania, polej je lukrem i udekoruj ulubioną posypką, gdy jeszcze będą ciepłe. Jeśli wolisz pączki posypane jedynie cukrem pudrem, musisz poczekać, aż całkowicie przestygną.
Tradycyjne, domowe pączki z nadzieniem różanym gotowe.
Smacznego!!!