- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 175 odwiedzin
Miękki, wilgotny oraz smaczny makowiec to nieodłączny element Świąt w wielu domach. Jest to popularny wypiek świąteczny, który zachwyci swoim smakiem wszystkich Twoich gości. Co więcej mak ma ma znaczenie symboliczne i jest podstawą tradycyjnej, polskiej kuchni. Owiany pozytywną sławą sprawdza się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na co dzień. Jednak to w okresie Bożego Narodzenia to ciasto smakuje najlepiej. Aromat mielonego maku, skórka z pomarańczy, siekane bakalie, olejek migdałowy - te dodatki sprawiają, że zapach ciasta rozprzestrzenia się po całym domu i przypominają o tym wyjątkowym czasie. Jak przygotować makowiec, który zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach?
Makowiec przekładany ze świątecznymi dekoracjami
Makowiec przekładany robi niesamowity efekt na świątecznym stole. Dodatkowo przyozdobiony dekoracjami wygląda niezwykle smakowicie.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 250g margaryny
- 2 żółtka
- 2 całe jaja
- 70g drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 100g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 500g maku
- 125g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 30g drożdży
- 3 łyżki mąki
- olejek migdałowy
- ulubione bakalie
Dekoracje:
- szklanka cukru pudru
- sok z jednej małej cytryny
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Świeże drożdże rozpuszczamy w trzech łyżkach śmietany oraz szczypcie cukru - odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
- Po wymieszaniu zagniatamy suche składniki z margaryną. W momencie kiedy margaryna będzie już rozdrobniona dodajemy do niej stopniowo jaja, żółtka, a także rozczyn z drożdży oraz śmietany. Zarobione ciasto należy podzielić na trzy równe części i odstawić na czas przygotowywania masy makowej.
- Do zrobienia masy potrzebny jest dobrze przygotowany mak. Przepłucz mak na sitku pod bieżącą zimną wodą, a następnie przesyp do garnka i zalej wodą. Na sparzenie maku wystarczy 30 min.
- Kiedy mak będzie już gotowy należy zmielić go w maszynce do mięsa. Do uzyskania pożądanej masy makowej mielenie powinno się powtórzyć 3 razy.
- W momencie kiedy mak będzie już dobrze odpowiednio zmielony, na parze ubij jajka z cukrem.
- W osobnej misce zrób zaczyn z drożdży oraz łyżeczki cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
- Do miski przełóż mak, ubite na parze jaja, mąkę, pozostały cukier, olejek migdałowy oraz bakalie. Do tak przygotowanej masy wlej zaczyn i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Po wymieszaniu masy przygotuj formę do pieczenia ciasta. Wysmaruj ją lekko tłuszczem np. margaryną, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód formy nałóż jedną część ciasta. Na to nałóż połowę masy makowej. Powtórz czynności, aż nałożysz trzecią część ciasta.
- Tak przygotowany placek przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 3 godziny.
- Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta włącz piekarnik na 180 stopni w trybie góra-dół.
- Makowiec pieczemy około 40-50 minut. W momencie kiedy wierzch ciasta się zarumieni, a czas pieczenia nie będzie bliski końca - połóż na wierzchu luźno folię aluminiową.
- Kiedy ciasto się upiecze, wyciągnij je z formy i odstaw do wystygnięcia. Do dekoracji przystąp kiedy będzie już całkowicie zimne, najlepiej następnego dnia.
- Do przygotowania dekoracji użyj cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny. Aby lukier zrobił się szybko i dokładnie wymieszaj go przy pomocy miksera. W momencie kiedy lukier będzie już gładki wylej go na ostudzone ciasto i posyp obficie skórką z pomarańczy. Kiedy lukier zastygnie, można przystąpić do krojenia ciasta oraz degustacji.