Makowiec przekładany ze świątecznymi dekoracjami

Miękki, wilgotny oraz smaczny makowiec to nieodłączny element Świąt w wielu domach. Jest to popularny wypiek świąteczny, który zachwyci swoim smakiem wszystkich Twoich gości. Co więcej mak ma ma znaczenie symboliczne i jest podstawą tradycyjnej, polskiej kuchni. Owiany pozytywną sławą sprawdza się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na co dzień. Jednak to w okresie Bożego Narodzenia to ciasto smakuje najlepiej. Aromat mielonego maku, skórka z pomarańczy, siekane bakalie, olejek migdałowy - te dodatki sprawiają, że zapach ciasta rozprzestrzenia się po całym domu i przypominają o tym wyjątkowym czasie. Jak przygotować makowiec, który zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach?

Makowiec przekładany ze świątecznymi dekoracjami

Makowiec przekładany robi niesamowity efekt na świątecznym stole. Dodatkowo przyozdobiony dekoracjami wygląda niezwykle smakowicie.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 70g drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 100g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 500g maku
  • 125g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 30g drożdży
  • 3 łyżki mąki
  • olejek migdałowy
  • ulubione bakalie

Dekoracje:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z jednej małej cytryny
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczy

Sposób przygotowania:

  • Świeże drożdże rozpuszczamy w trzech łyżkach śmietany oraz szczypcie cukru - odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
  • Po wymieszaniu zagniatamy suche składniki z margaryną. W momencie kiedy margaryna będzie już rozdrobniona dodajemy do niej stopniowo jaja, żółtka, a także rozczyn z drożdży oraz śmietany. Zarobione ciasto należy podzielić na trzy równe części i odstawić na czas przygotowywania masy makowej.
  • Do zrobienia masy potrzebny jest dobrze przygotowany mak. Przepłucz mak na sitku pod bieżącą zimną wodą, a następnie przesyp do garnka i zalej wodą. Na sparzenie maku wystarczy 30 min.
  • Kiedy mak będzie już gotowy należy zmielić go w maszynce do mięsa. Do uzyskania pożądanej masy makowej mielenie powinno się powtórzyć 3 razy.
  • W momencie kiedy mak będzie już dobrze odpowiednio zmielony, na parze ubij jajka z cukrem.
  • W osobnej misce zrób zaczyn z drożdży oraz łyżeczki cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Do miski przełóż mak, ubite na parze jaja, mąkę, pozostały cukier, olejek migdałowy oraz bakalie. Do tak przygotowanej masy wlej zaczyn i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Po wymieszaniu masy przygotuj formę do pieczenia ciasta. Wysmaruj ją lekko tłuszczem np. margaryną, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód formy nałóż jedną część ciasta. Na to nałóż połowę masy makowej. Powtórz czynności, aż nałożysz trzecią część ciasta.
  • Tak przygotowany placek przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 3 godziny.
  • Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta włącz piekarnik na 180 stopni w trybie góra-dół.
  • Makowiec pieczemy około 40-50 minut. W momencie kiedy wierzch ciasta się zarumieni, a czas pieczenia nie będzie bliski końca - połóż na wierzchu luźno folię aluminiową.
  • Kiedy ciasto się upiecze, wyciągnij je z formy i odstaw do wystygnięcia. Do dekoracji przystąp kiedy będzie już całkowicie zimne, najlepiej następnego dnia.
  • Do przygotowania dekoracji użyj cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny. Aby lukier zrobił się szybko i dokładnie wymieszaj go przy pomocy miksera. W momencie kiedy lukier będzie już gładki wylej go na ostudzone ciasto i posyp obficie skórką z pomarańczy. Kiedy lukier zastygnie, można przystąpić do krojenia ciasta oraz degustacji.
ładuję....