- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 260 odwiedzin
Jak i w czym piec mięso w piekarniku?
Na pewno nie raz zdarzyło Wam się upiec mięso w piekarniku, ale efekt Was nie zadowalał. Mięso było suche, twarde i nie nadawało się do jedzenia. W jaki sposób i w czym piec mięso, żeby było smaczne i soczyste?
W pierwszym kroku wybieramy odpowiedni kawałek mięsa, który chcemy upiec. Następnie marynujemy go oraz krótko obsmażamy z każdej strony. Potem wkładamy mięso do piekarnika. Należy pamiętaj, że im większy jest kawałek tym więcej czasu będzie potrzebował na upieczenie. Największym sekretem jest to, że mięso należy piec w dość niskiej temperaturze, ale za to przez kilka godzin.
- 1 kg mięsa należy piec ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180oC,
- Należy także pamiętać, że im większy kawałek mięsa tym należy piec go w niższej temperaturze i przez dłuższy czas.
Dużo zależy także od naczynia w jakim chcemy upiec pieczeń. Do wyboru mamy kilka rodzajów naczyń przeznaczonych do piekarnika. Ten krótki poradnik pomoże Ci wybrać to najlepsze dla Ciebie.
1. Brytfanna marmurowa.
Brytfanna jest tradycyjnym naczyniem do piekarnika. Występuje ona w wielu wariantach. Te tradycyjne, głębokie brytfanki zwane są gęsiarkami. Najlepiej nadają się do pieczenia drobiu w całości. Nowoczesne brytfanny wykonane są z aluminium, ale pokryte specjalną powłoką marmurową, która zapobiega przypalaniu i przywieraniu. Aluminium szybko się nagrzewa i doskonale rozprowadza ciepło, przez co wewnątrz naczynia panuje równomierna temperatura. Ostatnio bardzo popularne są brytfanny ze specjalną pokrywką wyposażoną we wlew czy aromatyzer. Wyjątkowa konstrukcja umożliwia podlewanie pieczonego mięsa bulionem, winem czy tłuszczem bez otwierania piekarnika. Po prostu wcześniej nalewamy przyprawy do pojemnika w pokrywce, a z niej małymi kropelkami ścieka do wnętrza naczynia w czasie pieczenia. Dodatkowo przezroczysta pokrywka pozwala cały czas kontrolować proces pieczenia, bez konieczności jej podnoszenia i niepotrzebnego wychładzania wnętrza naczynia.
2. Brytfanny i garnki żeliwne.
Żeliwo od wielu lat jest obecne w kuchni. Brytfanny i garnki nie są tak nowoczesne jak współczesne brytfanny, ale dla kogoś kto woli tradycję nadadzą się doskonale. Żeliwo nie wydziela żadnych toksycznych substancji podczas pieczenia, ale może niestety powodować przypalenie się pieczeni. Garnki żeliwne są mniejszymi odpowiednikami brytfanek. Dzięki nim możesz przyrządzić mniejszą porcję pieczeni. Możesz także zacząć przygotowywać pieczeń na kuchence, a następnie włożyć do piekarnika. Doskonale nadają się do przygotowywania dań jednogarnkowych, np. gulaszy czy potrawek. Ale także mniejszych porcji mięs zapiekanych takich jak szynka, karkówka czy schab w sosie. Aby zabezpieczyć mięso przed przypaleniem warto na dnie takie garnka i na wierzchu mięsa kilka liści kapusty, które zapobiegną przypaleniu się mięsa.
Upieczenie dobrej pieczeni nie jest łatwe. Warto spróbować wiele sposobów, aby wypracować sobie swoją własną metodę na soczyste i pełne aromatu pieczenie. Mam nadzieję, że poradnik chodź trochę Ci w tym pomógł. W naszej ofercie mamy wiele brytfanek do pieczenia mięsa. Zajrzyj i sprawdź, na pewno znajdziesz coś dla siebie.