- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 179 odwiedzin
Wiosenne inspiracje kulinarne 2022
Początki wiosny to czas, w którym niemalże każdy z nas ma ochotę na zmiany. Robimy porządki, odświeżamy nasze wnętrza, garderoby, a co z…kuchnią? Zdecydowanie nie powinniśmy jej zaniedbywać. Jeśli Twoje postanowienia noworoczne o utrzymaniu zdrowej diety dotychczas się nie powiodły, wiosna jest doskonałym czasem, by do nich powrócić. To właśnie wtedy dni zaczynają się wydłużać, a wraz z nimi rośnie ilość dostępnych warzyw i owoców oraz naszej energii życiowej.
Wiosna — bogactwo warzyw i owoców
Od wiosny regularnie zwiększa się dostępność lokalnych warzyw i owoców. Mimo że piramida żywienia jest znana przez większość Polaków, niewielu z nas się do niej stosuje. Żyjemy w stresie, jemy szybko i byle jak. Czas najwyższy to zmienić. Zainspiruj się i odmień swoją dietę, jedząc nie tylko zdrowiej, ale przede wszystkim smaczniej.
Śniadania mistrzów — jak je przyrządzić?
Jedzenie śniadań to jeden z najważniejszych nawyków żywieniowych, jakie warto sobie wyrobić. Dzięki niemu mamy więcej energii w dzień i nie podjadamy wieczorem. Jakie powinno być idealne śniadanie? Zdrowe, smaczne, a co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Owsianka nocna — dla wiecznie spóźnionych
Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubiłby klasycznej owsianki. Często największym problemem w jej porannych przygotowaniu jest niedostateczna ilość czasu na jej przygotowanie. Gdyby tak zrobić to wieczorem i rano jedynie cieszyć się smakiem? Do dzieła.
- 50 gramów płatków owsianych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka melasy karobowej
- garść ulubionych orzechów
Do salaterki wsyp płatki, następnie zalej je mlekiem. Dodaj łyżkę melasy karobowej i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj ulubionymi orzechami. Gotowe!
Smoothie bowl — misa słodyczy
Wszyscy uwielbiamy świeże owoce. Wiosną, gdy zaczyna być ich coraz więcej szkoda z tego nie skorzystać.
- 3 brzoskwinie
- garść szpinaku
- 2 łyżki nasion chia
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- dodatki: liście mięty
Do blendera kielichowego wrzuć pokrojone brzoskwinie, szpinak i nasiona chia. Wszystko dokładnie zblenduj, następnie dodaj do koktajlu wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji. Przelej smoothie do salaterek i udekoruj listkami mięty.
Zdrowe obiady są łatwiejsze w przygotowaniu niż Ci się wydaje
Do ugotowania zdrowego obiadu nie potrzebujesz specjalnych urządzeń. Wystarczą podstawowe garnki, chociaż pomocne będą ostre noże. Koniec z wymówkami, czas działać. Gotowi?
Pomidorowa w zdrowszej odsłonie
- 1 kg pomidorów
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 por
- 1 cebula
- 1 litr wody
- 300 gramów pełnoziarnistego makaronu
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Zacznij od opalenia cebuli nad palnikiem. Sparz i obierz pomidory. Dalej przydadzą się dobre, ostre noże. Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę. Zalej litrem wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj przez godzinę. W oddzielnym garnku zagotuj makaron. Podawaj razem gorące.
Fistaszkowe curry z dynią i szpinakiem
Curry to danie, w którym możesz umieścić niemalże wszystkie ulubione warzywa. Jednak w tym wariancie stawiamy na zdrowy, zielony szpinak i dynię. Do dzieła.
- 1 kg dyni piżmowej
- 300 gramów szpinaku
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- ryż pełnoziarnisty
Na patelni podgrzej olej, po czym podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj dynię, szpinak i pastę curry, dokładnie wymieszaj. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. W oddzielnym garnku ugotuj ryż. Gdy dynia zmięknie, dodaj do dania masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Podawaj razem na ciepło.
Zdrowa kolacja — by dobrze zakończyć dzień
Wielu z nas nie ma ochoty na przyrządzanie wykwintnych kolacji. Po 8 godzinach pracy i 2 godzinach dojazdów chcemy jedynie odpocząć. Jednak to wcale nie znaczy, że musimy jeść niezdrowo. Poznaj najlepsze sposoby na odżywcze kolacje.
Toskańskie sandwiche z bazylią
- 1 pełnoziarnista ciabatta
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor
- garść czarnych oliwek
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka oliwy
Przekrój ciabattę i rozsmaruj oliwę w jej wnętrzu. Dodaj pokrojoną mozzarellę i pomidora. Dorzuć garść czarnych oliwek i garść świeżej bazylii. Gotowe!
Tofucznica — zdrowsza wersja jajecznicy
Niestety codzienne spożywanie jajek nie jest dobre dla naszego zdrowia. Za to tofu nawet zajadane każdego dnia będzie świetnym zamiennikiem.
- kostka tofu
- kilka łyżek oleju roślinnego
- pół szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- dodatki: świeże warzywa, np. ogórki lub pomidory
Tofu dokładnie rozdrobnij i dodaj do rozgrzanego oleju na patelni. Podsmażaj przez 2-3 minut i wlej wodę na patelnię. Podduś tofu przez kilka minut, aż do wyparowania nadmiaru wody. Tofucznicę dopraw do smaku, a półmiski wypełnij ulubionymi dodatkami.
Wiosna — porządki w ciele i głowie
Sam widzisz, jak łatwo można zmienić swoją dietę na niezwykle zdrową. Nie musisz od razu wprowadzać wszystkich zmian naraz, metoda małych kroków zawsze sprawdza się najlepiej. Dbaj o funkcjonalność kuchni i nastrój w jadalni. Nowa zastawa stołowa, małe miseczki i zestaw noży na pewno sprawią, że gotowanie będzie nie tylko łatwe, ale też przyjemne.