- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 11174 odwiedzin
Domowe burgery - jak samemu zrobić hamburgera?
Nie ma nic lepszego niż burgery domowej roboty. Możemy je stworzyć samemu, z ulubionymi składnikami w domowym zaciszu. Domowe burgery są znakomitym pomysłem, aby oczarować znajomych podczas wizyty w naszym domu. Dzieci również przepadają za hamburgerami, gdzie zwykłego kotleta zastąpić możemy kotletem np. z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Dla tradycjonalistów i miłośników klasycznych burgerów z solidną porcja mięsa - poniżej przedstawiamy fajne i łatwe przepisy na domowe burgery wołowe, wieprzowe i drobiowe.
Serwujemy tu sprawdzone porady - jak samemu zrobić smaczne i soczyste burgery w domu.
Przepis na burgera z mięsem wieprzowym:
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki musztardy klasycznej
- olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
- tradycyjne bułki do hamburgerów z sezamem
- 6 plastrów sera żółtego (może być gouda lub morski)
- sałata
- bazylia (opcjonalnie)
- ogórek świeży lub konserwowy
- pomidor
- sos do burgerów (może być paprykowy, czosnkowy lub klasyczny)
Mięso wieprzowe przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, ząbki czosnku i jajka. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na 20 minut. Następnie formujemy kotlety. Smażymy je na oleju - najlepiej na patelni grillowej lub na patelni granitowej z nieprzywierającą powłoką. Kotlety smażymy lekko z obu stron, aby się przyrumieniły. Kolejno odkładamy je na talerz. Bułki przecinamy i wkładamy do nich po jednym plastrze sera żółtego. Następnie podgrzewamy je w opiekaczu. Na końcu układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórka, na to kładziemy naszego domowego kotleta. Całość polewamy wybranym sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. I to wszystko - domowe hamburgery wieprzowe gotowe!
Przepis na hamburgera wołowego domowej roboty:
SKŁADNIKI:
- Bułki do hamburgerów
- 500 g mięsa wołowego (może być antrykot)
- sól, pieprz
- łyżeczka pietruszki
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka kolendry
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki majonezu lub sosu do burgerów
- 3 ogórki konserwowe
- sałata
- pomidor
- ser cheddar
- ogórki konserwowe
- olej
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Patelnia do smażenia mięsa i cebulki powinna być dobrze rozgrzana. Najlepiej korzystać z profesjonalnej patelni teflonowej do smażenia i grillowania. Dusimy cebulę na maśle około 15 minut. W trakcie duszenia możemy dodać trochę wody, tak aby cebula się nie przypiekała. Później, gdy cebula zmięknie, dodajemy cukier. Smażmy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wołowe mielimy, dodajemy pieprz oraz pikantną musztardę, posiekaną drobno kolendrę i pietruszkę. Następnie formujemy cienkie kotlety. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Dajemy na nią niewielką ilość oleju. Burgery smażymy z każdej strony po 3 minuty. Pod koniec kotlety posypujemy solą i układamy na nich po plasterku sera cheddar.
Bułki przekrojone na pól podpiekamy lekko na patelni grillowej, po czym smarujemy je wewnątrz niewielką ilością sosu, układamy liść sałaty, burgera z serem, pomidora w plastrach, ogórka i skarmelizowaną czerwoną cebulę. Wszystko to polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Pamiętajmy o tym że mięso do burgerów powinno być świeże i ze sprawdzonego źródła. Aby domowe hamburgery były pyszne i wyjątkowe - można dodać do nich swój własny składnik, który niekoniecznie znajduje się w przepisie. Może to być np. gruszka lub ser feta. Ważne, aby podczas przygotowywania domowych hamburgerów wybrać także odpowiednią patelnie - doskonale sprawdzi się tu np. patelnia do grillowania, ewentualnie patelnia do smażenia.
W domowym zaciszu mogą powstawać nowe kulinarne receptury na domowe hamburgery, jakich świat jeszcze nie widział. Wszystko jest kwestią gustu i naszego wysublimowanego smaku.
A jak zrobić domowe hamburgery z mięsem drobiowym?
SKŁADNIKI:
- 3/4 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli pieprzu
- bułki do hamburgerów
- sałata liściasta
- pomidor
- cebula
- sos pomidorowy albo ketchup
- majonez lub sos czosnkowy
Pietruszkę trzeba najpierw drobno posiekać. Cebulę obierz i również posiekaj. Później rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, posól i smaż do momentu zeszklenia. Mięso połącz z cebulą, jajkiem, pietruszką, papryką oraz musztardą. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj niewielkie kotlety. Usmaż je na patelni grillowej (po 3 minuty z każdej strony). Przekrojone bułki podpiecz w opiekaczu albo w piekarniku. Zrobione burgery drobiowe włóż do bułek, dodaj do środka majonezu i keczupu lub sosu pomidorowego. Na końcu dodaj sałatę, cebulkę i pomidorki pokrojone w cieniutkie plastry. Tak przyrządzone hamburgery najlepiej podawać ciepłe.
Lekko nagrzana patelnia do grillowania albo piekarnik mogą ewentualnie posłużyć Ci do podtrzymywania ciepłej temperatury hamburgerów, podczas gdy mąż lub dzieci spóźniają się na obiad. Takie danie z pewnością zachwyci każdego i żaden inny fastfood nie będzie miał z nim szans.