Opis skrócony:
- Kolor: Wybór koloru
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 6
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 7
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 3
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Drewno
- Ilość Elementów: 6
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 7
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 8
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 7
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerwieni
- Ilość Elementów: 8
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Stalowy
- Ilość Elementów: 7
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Biały
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 7
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 6
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Opis skrócony:
- Kolor: Stalowy
- Ilość Elementów: 6
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 05.06 - wt. 06.06
Noże kuchenne
Dobre noże kuchenne. Z czego się składają?
Jak wygląda nóż każdy widzi. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, jak ważna jest znajomość jego części składowych. Dzięki tej wiedzy jesteś w stanie poprawnie używać noża kuchennego, a przy tym nie zniszczyć jego newralgicznych elementów. Dodatkowo, będziesz w stanie wybrać dokładnie taki nóż, który będzie odpowiadał wszystkim twoim potrzebom. Zatem, z czego składa się każdy z nich?
#1 Głownia to podstawowy element, którym kroisz wszystkie produkty. W jej skład wchodzi w pół zaokrąglona część, zlokalizowana na samym przodzie noża oraz cała reszta wraz z ostrzem. Głownia kończy się na rękojeści, a ta wykonana jest już z innego materiału. Głownię natomiast najczęściej produkuje się ze stali nierdzewnej lub węglowej, ale zdarzają się również ceramiczne produkty.
#2 Ostrze jest jedną z części głowni. Warto zadbać o to, aby zawsze pozostało w doskonałej kondycji i od czasu do czasu użyć ostrzałki do noży.
#3 Trzpień jest niewidoczną częścią głowni. Stanowi jej przedłużenie, a do niego przytwierdza się rękojeść.
#4 Rękojeść, popularnie nazywana rączką, to część noża, dzięki której możesz pewnie trzymać całość w dłoni. Do jej produkcji używa się różnego rodzaju materiałów, między innymi metalu, gumy, czy drewna.
Zapamiętaj!
Istotną kwestią podczas wybierania nowego noża jest kształt i długość rączki. Powinieneś tak je dopasować, aby praca w kuchni sprawiała przyjemność, a akcesoria pewnie trzymały się dłoni.
Cenna porada
Dobrym rozwiązaniem jest zakup całego zestawu noży kuchennych, które pozwolą ci na codzienną pracę, której nie powstydziłaby się sama Magda Gessler! Możesz wybrać produkty różnych producentów: Edenberga, KingHoffa, czy Berlinger Haus. Jakie jednak noże będą naprawdę przydatne w domowej kuchni?
Nóż kuchenny niejedno ma imię. Poznaj jego wszystkie rodzaje
Nie od dziś wiadomo, że oprócz jednego uniwersalnego noża, możesz kupić również te specjalnie wyprofilowane, dzięki którym pokroisz wybrane produkty spożywcze. Jak więc odnaleźć się wśród tak dużego wyboru? Przeczytaj poniższy poradnik.
- Nóż kuchenny jest najbardziej popularnym, ale również uniwersalnym gadżetem tego typu. Mierzy najczęściej 16 centymetrów. Możesz nim kroić warzywa i owoce oraz różnego rodzaju mięso.
- Tasak jest tak samo długi jak i szeroki. Kroi się nim mięso otaczające kości.
- Nóż szefa kuchni. Pod tą nazwą kryje się bardzo łatwy do rozpoznania przyrząd. Jest bowiem bardzo długi, mierzy od 20 do 25 cm. Jest równie wszechstronnym nożem do krojenia co klasyczny nóż kuchenny. Możesz nim również rozgniatać, szatkować, siekać, czy przenosić jedzenie z deski na patelnię lub do garnka.
- Nóż do pieczywa jest zbudowany z długiego ostrza, które nie jest gładkie, ale za to posiada charakterystyczne ząbki. To właśnie one ułatwiają przecięcie twardej skórki chleba, czy bułki.
- Nóż do smarowania nie jest zbyt ostry. Dzięki niemu równomiernie rozprowadzisz masło lub dżem na kromce chleba.
- Nóż do mięsa charakteryzuje się przede wszystkim bardzo szerokim ostrzem, a sam nóż jest ciężki oraz masywny.
- Nóż do wędlin jest długi i wąski, a więc pozwala na precyzyjne i równe krojenie delikatnych szynek.
- Nóż do sera jest zazwyczaj średniej wielkości. Warto jednak zwrócić uwagę na jego ostrze. Zostało specjalnie zwężone, a jego końcówka podzielona na dwie małe, rozchodzące się w przeciwnych kierunkach, części. Dzięki takiej konstrukcji jesteś w stanie pokroić nawet najbardziej delikatny ser pleśniowy i nie postrzępić jego skórki lub wnętrza.
- Nóż do jarzyn i owoców jest bardzo mały, ponieważ nie przekracza nawet 10 cm. Charakteryzuje go głownia zakończona szpicem. Pomimo swojej niewielkiej głowni, precyzyjnie kroi nawet spore warzywa, takie jak kalafior, czy brokuł.
Zobacz również:
Noże stalowe | Stojaki i bloki do noży | Zestawy noży
Proszę zalogować się.
Zaloguj sięAby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.
Zaloguj się