Domowa kiełbasa prosto z Twojego piekarnika

Domowa kiełbasa pieczona prosto z Twojego piekarnika

Od wielu lat moda na domowe wyroby stale zyskuje na popularności a własne przetwory nie kojarzą się już wyłącznie z babciną gospodarnością, lecz stały się symbolem odpowiedzialnego stylu życia i zdrowego odżywiania. Powszechnie wiadomo, że przetworzone jedzenie nie służy ani naszemu ciału ani samopoczuciu. Jeżeli więc uprawiamy własne warzywniaki, pieczemy chleb, pasteryzujemy dżemy czy kisimy ogórki, to dlaczego by nie spróbować wyprodukować kiełbasy ?

Czy domowa kiełbasa bez własnej wędzarni jest w ogóle osiągalna? Oczywiście, że tak! Wykonanie pysznej wędliny w warunkach domowych jest jak najbardziej możliwe a do tego zapewnia wspaniały smak i wartości odżywcze, ponieważ sami wybieramy do niej składniki najwyższej jakości. Do przygotowania domowej kiełbasy nie potrzebujemy eksperckich sprzętów – wystarczy piekarnik, maszynka do mielenia mięsa oraz nadziewarka

Zaczynamy!

Do wykonania własnej kiełbasy z piekarnika będziemy potrzebowali farszu mięsnego. Proporcje mięsne dobieramy według własnego smaku i preferencji. Możemy użyć w dowolnych proporcjach wieprzowiny, wołowiny, baraniny, mięsa z kurczaka lub z indyka itd. Głównym atutem własnych wędlin jest to, że możemy dowolnie dobierać składniki tworząc różne smakowe kombinacje. Jedyną, prostą zasadą jest równowaga. To znaczy, żeby w przepisie znalazło się zarówno mięso chude jak i tłuste. Dodając do farszu boczek, słoninę, podgardle lub karczek, zapewnimy odpowiednią konsystencję i kruchość kiełbasy.

Wybrane kawałki mięsa należy oczywiście zmielić. W tym celu warto zaopatrzyć się w maszynkę do mięsa, która na dłuższą metę ułatwi nam wiele kuchennych prac.

Dzięki niej wzbogacimy nasze rodzinne menu o mielone kotlety, klopsiki, pyszne spaghetti i wiele innych potraw. Gotowe, mielone mięso dostępne w sklepach to mieszanki garmażeryjne o różnym składzie i różnej zawartości mięsa. Posiadając własną maszynkę sami zdecydujemy o składzie naszego farszu.

Przygotowane mięso najlepiej pokroić w mniejsze kawałki i zmielić do oddzielnej miski. Tak przygotowaną masę należy doprawić a przy wyborze przypraw znowu możemy polegać na własnej fantazji.

Dla przykładu poniżej przedstawiam moje ulubione proporcje na kiełbasę z piekarnika:

  • ok 70 dag mięsa z piersi kurczaka,
  • ok 60 dag szynki wieprzowej lub łopatki,
  • ok 30 dag słoniny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek.

Doprawioną masę mięsną musimy teraz dokładnie wyrobić, najlepiej za pomocą własnych rąk aż do uzyskania jednolitej masy (może to zając nawet do pół godziny, aż do momentu gdy mięso zacznie odchodzić od ręki). Tak przygotowany farsz odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Aby z naszego farszu uzyskać kształtne wędliny musimy skorzystać z jelit kiełbasianych. Jelita kupione w sklepie należy w pierwszej kolejności wypłukać z soli, najlepiej poprzez zamoczenie je na około pół godziny w ciepłej wodzie. Jelita najszybciej wypełnimy za pomocą nadziewarki do kiełbas, która bardzo ułatwia cały proces nadziewania i pozwala utrzymać nad nim stałą kontrolę.

Różny przekrój jelit pozwoli nam na otrzymanie różnej grubości kiełbasy.

Wypłukane jelito należy nasunąć na końcówkę nadziewarki a z drugiej strony zrobić mocny supeł. Wolno i systematycznie zaczynamy nabijać jelita naszym farszem a na końcu każdego mocno nabitego jelita wiążemy kolejny węzeł. Jeżeli nie wykorzystamy wszystkich jelit, możemy zasypać je grubą warstwą soli i przechowywać w lodówce.

Tak przygotowane kiełbasy są gotowe do pieczenia. W tym celu możemy użyć gotowy rożen do kurczaka lub po prostu umieścić w piekarniku drewniany kijek, na którym należy przewiesić gotowe kiełbaski. Piekarnik rozgrzewamy do 60 stopni i pieczemy wędliny przez 3 godziny. Po tym czasie domowa kiełbasa z piekarnika jest gotowa!

Zalety produkowania własnej żywności można wymieniać bez końca a jej sklepowi odpowiednicy pozostają daleko w tyle. Decydując się na przygotowywanie wędlin w warunkach domowych zapewnimy naszej rodzinie niepowtarzalny smak (dopasujemy proporcje mięsa i przypraw zgodnie z naszymi preferencjami) oraz zdrowie (nie dodajemy do farszu szkodliwych konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku). Dodatkowo taka kiełbasa home – made może być świetnym pomysłem na podarunek dla rodziny lub znajomych.

ładuję....