- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 355 odwiedzin
Domowe przetwory - co łatwo zrobić na zimę? 10 propozycji
Wprawdzie przetwory w dzisiejszych czasach dostępne są w niemal każdym sklepie, jednak warto przed zakupem zapoznać się z ich składem. Najczęściej okazuje się, że zawierają mnóstwo konserwantów, cukrów i chemicznych dodatków. Wątpliwe jest więc w takim przypadku czy są one w stanie zapewnić pełnię wartości odżywczych. Przetwory domowej roboty są dla nich doskonałą, zdrowszą alternatywą. W sezonie, kiedy warzywa są najsmaczniejsze a przy tym najtańsze warto zrobić ich zapasy w postaci przetworów na zimę. Przetwory pozwolą Ci cieszyć się darami natury poza sezonem ich naturalnego występowania. Wiele osób rezygnuje z robienia przetworów na zimę, niesłusznie sądząc, że jest to proces żmudny i skomplikowany. To całkowita nieprawda. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak łatwo i szybko zrobić przetwory, by cieszyć się nimi zimą, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Poznasz w nim niezwykłe i proste przepisy, które z pewnością rozpieszczą Twoje kubki smakowe.
Pasta paprykowa
Pasta paprykowa jest prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo uniwersalna. Możesz wykorzystać ją do sosów, jako dodatek do obiadu czy nawet do kanapek.
Składniki:
- 1 kilogram papryki
- ¼ szklanki octu
- 25 dkg cebuli
- ¼ szklanki oleju
- Pieprz
- Sól
- Cukier (może być trzcinowy)
Sposób przygotowania:
- Umytą paprykę pozbawioną nasion zmiel w maszynce lub dokładnie zmiksuj blenderem
- Gotuj aż zgęstnieje wyparowując nadmiar wody - około pół godziny na średnim ogniu
- Dodaj olej i ocet, dopraw do smaku. Pasta powinna smakować lekko słodkawo
- Przełóż pastę do słoiczków. Kiedy będzie jeszcze gorąca nie musisz ich pasteryzować, ponieważ pozamykają się same.
Pikle z cukinii
W sezonie na cukinię jest ona stosunkowo tania i warto to wykorzystać robiąc z niej przetwory. Pikle z cukinii smakują wyśmienicie i są doskonałym dodatkiem np. do obiadu.
Składniki:
- 8 małych cukinii
- 2 białe cebule
- Żółta papryka
- Łyżeczka kurkumy
- 2 i ¼ szklanki cukru (może być trzcinowy)
- Świeże zioła – według preferencji – rozmaryn, oregano, estragon, tymianek
- 2 szklanki octu
Sposób przygotowania:
- Umytą ale nieobraną cukinię pozbaw gniazd nasiennych i pokroić w plastry
- Cebulę pokój w krążki a paprykę w paseczki
- Wymieszaj wszystkie warzywa w jednym garnku z dodatkiem soli i odstaw a 2 godziny
- W oddzielnym garnku zagotuj ocet z cukrem i kurkumą
- Odlej z warzyw sok i zalej przygotowaną wcześniej zalewą
- Odstaw na około 2 godziny do nabrania smaku a następnie zagotuj razem przez 5 minut
- Warzywa ułóż w słoiczkach i zalej gorącą zalewą
Antonówki do ciasta
Antonówki są idealnymi jabłkami do szarlotki. Dzięki zamknięciu ich w słoikach na zimę możesz w zimowe popołudnie cieszyć się pachnącym ciastem z kruszonką. Przetwory można jeść również jako dodatek do deserów, słodkich pierogów czy jako samodzielną przekąskę!
Składniki:
- 5 kg antonówek
- 1,75 kg cukru (może być trzcinowy)
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na 4 kawałki
- Posypane cukrem jabłka odstaw przykryte na 24 godziny
- Po upływie tego czasu razem z wodą, która wypłynęła z jabłek smaż na wolnym ogniu przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając
- Jeszcze gorące przełóż do słoików
Konfitura pomarańczowo – marchewkowa z imbirem
Pomarańcze i marchewki tworzą doskonałe połączenie! Szczególnie w formie konfitury.
Składniki:
- 5 pomarańczy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ kilograma marchewek
- 200 ml wody
- 200 gram cukru
Sposób przygotowania:
- Dokładnie obierz pomarańcze a z jednej z nich zetrzyj skórce na tarce o małych oczkach
- 1 pomarańczę wyciśnij na sok do miseczki
- Na patelni bez dodatku tłuszczy karmelizuj cukier na złoty kolor
- Na patelnię dorzuć ząbki pomarańczy i smaż do czasu aż się rozpadną
- Dodaj startą wcześniej skórkę pomarańczy oraz imbir
- Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki
- W garnku zagotuj cukier z wodą a następnie dorzuć startą marchewkę
- Po około 15 minutach gotowania dolej wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i gotuj aż woda odparuje
- Dodajemy pomarańczę z patelni i całość miksujemy a następnie jeszcze gorące przekładamy do słoiczków
Sałatka ogórkowa z curry
Sałatka ogórkowa to prawdziwy klasyk w dziedzinie dodatku do obiadów. W tym przepisie poznasz jednak jego wersję z curry, która dodaje mu nietypowego smaku.
Składniki:
- 3 duże cebule
- 3 kilogramy ogórków
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)
- 3 szklanki wody
- Po 1 łyżeczce przypraw – pieprz ziołowy, curry, gorczyca, słodka papryka mielona
Sposób przygotowania:
- Umyte ze skórką ogórki pokrój w plasterki
- Dodaj do nich cebulę uprzednio pokrojoną w plastry
- Dodaj 3 łyżeczki soli
- Odstaw do nabrania smaku na około godzinę od czasu do czasu mieszając
- Po upływie czasu odsącz wytworzony sok z ogórków i zalej 3 szklankami gorącej wody
- Gorące przełóż do słoików wraz z wodą
Fasolka szparagowa
Warto wykorzystać czas, gdy w sezonie jest stosunkowo tanie, ponieważ w takiej formie stanowi pyszny dodatek do obiadów.
Składniki:
- 2 kg fasolki szparagowej
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki octu
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i odkrój końcówki fasoli a następnie zalej wrzącą wodą z solą i octem
- Gotuj około 5 minut
- Ułóż fasolkę ciasno w słoikach i zalej jeszcze gorącą wodą z jej gotowania
Kiszone buraki z goździkami i anyżem
Kiszone buraki z rozgrzewającymi dodatkami to doskonały dodatek do obiadu w zimowe popołudnia.
Składniki:
- 750 g buraków
- 1 sztuka anyżu
- 20 g korzenia imbiru
- 5 goździków
- 10 g i 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Obierz imbir i buraki a następnie zetrzyj na tarce o niezbyt drobnych oczkach
- Dodaj 1 łyżeczkę soli i ugniataj do momentu wyciśnięcia soku. Odstaw na 2 godziny.
- W podgrzanym 0,5 litra wody rozpuść 10 gram soli. Po ostudzeniu dodaj do niej przyprawy
- Buraki przekładamy do czystego słoika i ugniatamy, by były ciasno
- Zalewamy wrzącą wodą z solą i przyprawami
Leczo z cukinią
Leczo z cukinią jest prawdziwą bombom witaminową, która sprawdzi się w okresie jesienno–zimowym, w którym zapotrzebowanie na witaminy wzrasta. Leczo z pewnością korzystnie wpłynie na odporność organizmu w tym czasie.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 kg papryki
- 1 kg białej cebuli
- 2 kg pomidorów
- 100 ml oleju
- 150 ml koncentratu z pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy – 1 łyżeczka ostrej papryki, po 2 papryki słodkiej, soli i czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
Sposób przygotowania:
- Czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w kostkę i razem na oleju podsmaż w garnku
- Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem a następnie duś razem przed około 10 minut
- Cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami
- Dodaj do całości przyprawy, koncentrat pomidorowy i cukier
- Gotuj razem około 30 minut a następnie jeszcze gorące przełóż do słoików
Gruszki w syropie
Gruszki w syropie są idealnym dodatkiem do ciast, deserów i lodów. Są pozycją obowiązkową w każdej domowej spiżarni.
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,75 litra wody
- 1 cytryna
- 0,5 kg cukry
Sposób przygotowania:
- Obierz, wydrąż gruszki a następnie pokrój n połówki
- Syrop przygotuj z cukru waniliowego, cukru i wody. Zagotuj go
- Cytrynę pokrój w plastry
- Plastry cytryny ułóż na dno słoika a na nich ułóż gruszki. Na wierz ponownie połóż plasterki cytryny
- Zalej gorącym wcześniej przygotowanym syropem.
Warzywa w zalewie gyros
Sałatka warzywna z przyprawą gyros to strzał w dziesiątkę jeśli chcesz by dodatek do obiadu był oryginalny i zarazem miał unikatowy smak
Składniki
- 3 marchewki
- 2 kilogramy ogórków
- 3 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 2,5 szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 25 gram przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
- Umyte ogórki bez obierania pokrój w plastry a następnie przełóż do miski i dodaj soli
- Obraną marchewkę pokrój w krążki
- Cebulę i papryki pokrój w kostkę
- Obrany czosnek pokrój w cieniutkie plasterki a następnie wszystkie warzywa wymieszaj razem w misce
- Dodaj do miski z warzywami ocet, olej, cukier oraz przyprawę gyros
- Tak przygotowane warzywa odstaw na około 6 godzin
- Po upływie tego czasu przełóż do słoiczków razem z zalewą i pasteryzuj