Domowe przetwory - co łatwo zrobić na zimę? 10 propozycji

Domowe przetwory - co łatwo zrobić na zimę? 10 propozycji

Wprawdzie przetwory w dzisiejszych czasach dostępne są w niemal każdym sklepie, jednak warto przed zakupem zapoznać się z ich składem. Najczęściej okazuje się, że zawierają mnóstwo konserwantów, cukrów i chemicznych dodatków. Wątpliwe jest więc w takim przypadku czy są one w stanie zapewnić pełnię wartości odżywczych. Przetwory domowej roboty są dla nich doskonałą, zdrowszą alternatywą. W sezonie, kiedy warzywa są najsmaczniejsze a przy tym najtańsze warto zrobić ich zapasy w postaci przetworów na zimę. Przetwory pozwolą Ci cieszyć się darami natury poza sezonem ich naturalnego występowania. Wiele osób rezygnuje z robienia przetworów na zimę, niesłusznie sądząc, że jest to proces żmudny i skomplikowany. To całkowita nieprawda. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak łatwo i szybko zrobić przetwory, by cieszyć się nimi zimą, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Poznasz w nim niezwykłe i proste przepisy, które z pewnością rozpieszczą Twoje kubki smakowe.

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa jest prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo uniwersalna. Możesz wykorzystać ją do sosów, jako dodatek do obiadu czy nawet do kanapek.

Składniki:

  • 1 kilogram papryki
  • ¼ szklanki octu
  • 25 dkg cebuli
  • ¼ szklanki oleju
  • Pieprz
  • Sól
  • Cukier (może być trzcinowy)

Sposób przygotowania:

  • Umytą paprykę pozbawioną nasion zmiel w maszynce lub dokładnie zmiksuj blenderem
  • Gotuj aż zgęstnieje wyparowując nadmiar wody - około pół godziny na średnim ogniu
  • Dodaj olej i ocet, dopraw do smaku. Pasta powinna smakować lekko słodkawo
  • Przełóż pastę do słoiczków. Kiedy będzie jeszcze gorąca nie musisz ich pasteryzować, ponieważ pozamykają się same.

Pikle z cukinii

W sezonie na cukinię jest ona stosunkowo tania i warto to wykorzystać robiąc z niej przetwory. Pikle z cukinii smakują wyśmienicie i są doskonałym dodatkiem np. do obiadu.

Składniki:

  • 8 małych cukinii
  • 2 białe cebule
  • Żółta papryka
  • Łyżeczka kurkumy
  • 2 i ¼ szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • Świeże zioła – według preferencji – rozmaryn, oregano, estragon, tymianek
  • 2 szklanki octu

Sposób przygotowania:

  • Umytą ale nieobraną cukinię pozbaw gniazd nasiennych i pokroić w plastry
  • Cebulę pokój w krążki a paprykę w paseczki
  • Wymieszaj wszystkie warzywa w jednym garnku z dodatkiem soli i odstaw a 2 godziny
  • W oddzielnym garnku zagotuj ocet z cukrem i kurkumą
  • Odlej z warzyw sok i zalej przygotowaną wcześniej zalewą
  • Odstaw na około 2 godziny do nabrania smaku a następnie zagotuj razem przez 5 minut
  • Warzywa ułóż w słoiczkach i zalej gorącą zalewą

Antonówki do ciasta

Antonówki są idealnymi jabłkami do szarlotki. Dzięki zamknięciu ich w słoikach na zimę możesz w zimowe popołudnie cieszyć się pachnącym ciastem z kruszonką. Przetwory można jeść również jako dodatek do deserów, słodkich pierogów czy jako samodzielną przekąskę!

Składniki:

  • 5 kg antonówek
  • 1,75 kg cukru (może być trzcinowy)

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na 4 kawałki
  • Posypane cukrem jabłka odstaw przykryte na 24 godziny
  • Po upływie tego czasu razem z wodą, która wypłynęła z jabłek smaż na wolnym ogniu przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając
  • Jeszcze gorące przełóż do słoików

Konfitura pomarańczowo – marchewkowa z imbirem

Pomarańcze i marchewki tworzą doskonałe połączenie! Szczególnie w formie konfitury.

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ kilograma marchewek
  • 200 ml wody
  • 200 gram cukru

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie obierz pomarańcze a z jednej z nich zetrzyj skórce na tarce o małych oczkach
  • 1 pomarańczę wyciśnij na sok do miseczki
  • Na patelni bez dodatku tłuszczy karmelizuj cukier na złoty kolor
  • Na patelnię dorzuć ząbki pomarańczy i smaż do czasu aż się rozpadną
  • Dodaj startą wcześniej skórkę pomarańczy oraz imbir
  • Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki
  • W garnku zagotuj cukier z wodą a następnie dorzuć startą marchewkę
  • Po około 15 minutach gotowania dolej wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i gotuj aż woda odparuje
  • Dodajemy pomarańczę z patelni i całość miksujemy a następnie jeszcze gorące przekładamy do słoiczków

Sałatka ogórkowa z curry

Sałatka ogórkowa to prawdziwy klasyk w dziedzinie dodatku do obiadów. W tym przepisie poznasz jednak jego wersję z curry, która dodaje mu nietypowego smaku.

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 3 kilogramy ogórków
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 3 szklanki wody
  • Po 1 łyżeczce przypraw – pieprz ziołowy, curry, gorczyca, słodka papryka mielona

Sposób przygotowania:

  • Umyte ze skórką ogórki pokrój w plasterki
  • Dodaj do nich cebulę uprzednio pokrojoną w plastry
  • Dodaj 3 łyżeczki soli
  • Odstaw do nabrania smaku na około godzinę od czasu do czasu mieszając
  • Po upływie czasu odsącz wytworzony sok z ogórków i zalej 3 szklankami gorącej wody
  • Gorące przełóż do słoików wraz z wodą

Fasolka szparagowa

Warto wykorzystać czas, gdy w sezonie jest stosunkowo tanie, ponieważ w takiej formie stanowi pyszny dodatek do obiadów.

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki octu

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj i odkrój końcówki fasoli a następnie zalej wrzącą wodą z solą i octem
  • Gotuj około 5 minut
  • Ułóż fasolkę ciasno w słoikach i zalej jeszcze gorącą wodą z jej gotowania

Kiszone buraki z goździkami i anyżem

Kiszone buraki z rozgrzewającymi dodatkami to doskonały dodatek do obiadu w zimowe popołudnia.

Składniki:

  • 750 g buraków
  • 1 sztuka anyżu
  • 20 g korzenia imbiru
  • 5 goździków
  • 10 g i 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  • Obierz imbir i buraki a następnie zetrzyj na tarce o niezbyt drobnych oczkach
  • Dodaj 1 łyżeczkę soli i ugniataj do momentu wyciśnięcia soku. Odstaw na 2 godziny.
  • W podgrzanym 0,5 litra wody rozpuść 10 gram soli. Po ostudzeniu dodaj do niej przyprawy
  • Buraki przekładamy do czystego słoika i ugniatamy, by były ciasno
  • Zalewamy wrzącą wodą z solą i przyprawami

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią jest prawdziwą bombom witaminową, która sprawdzi się w okresie jesienno–zimowym, w którym zapotrzebowanie na witaminy wzrasta. Leczo z pewnością korzystnie wpłynie na odporność organizmu w tym czasie.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 kg papryki
  • 1 kg białej cebuli
  • 2 kg pomidorów
  • 100 ml oleju
  • 150 ml koncentratu z pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy – 1 łyżeczka ostrej papryki, po 2 papryki słodkiej, soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

  • Czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w kostkę i razem na oleju podsmaż w garnku
  • Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem a następnie duś razem przed około 10 minut
  • Cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami
  • Dodaj do całości przyprawy, koncentrat pomidorowy i cukier
  • Gotuj razem około 30 minut a następnie jeszcze gorące przełóż do słoików

Gruszki w syropie

Gruszki w syropie są idealnym dodatkiem do ciast, deserów i lodów. Są pozycją obowiązkową w każdej domowej spiżarni.

Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,75 litra wody
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukry

Sposób przygotowania:

  • Obierz, wydrąż gruszki a następnie pokrój n połówki
  • Syrop przygotuj z cukru waniliowego, cukru i wody. Zagotuj go
  • Cytrynę pokrój w plastry
  • Plastry cytryny ułóż na dno słoika a na nich ułóż gruszki. Na wierz ponownie połóż plasterki cytryny
  • Zalej gorącym wcześniej przygotowanym syropem.

Warzywa w zalewie gyros

Sałatka warzywna z przyprawą gyros to strzał w dziesiątkę jeśli chcesz by dodatek do obiadu był oryginalny i zarazem miał unikatowy smak

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 kilogramy ogórków
  • 3 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu
  • 2,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 25 gram przyprawy gyros

Sposób przygotowania:

  • Umyte ogórki bez obierania pokrój w plastry a następnie przełóż do miski i dodaj soli
  • Obraną marchewkę pokrój w krążki
  • Cebulę i papryki pokrój w kostkę
  • Obrany czosnek pokrój w cieniutkie plasterki a następnie wszystkie warzywa wymieszaj razem w misce
  • Dodaj do miski z warzywami ocet, olej, cukier oraz przyprawę gyros
  • Tak przygotowane warzywa odstaw na około 6 godzin
  • Po upływie tego czasu przełóż do słoiczków razem z zalewą i pasteryzuj
ładuję....