Jak przygotować nowy czajnik? Jak wyparzyć?

Jak przygotować nowy czajnik? Jak wyparzyć?

Kiedy starannie wybieramy nowy czajnik, oczekujemy od niego długiej żywotności. Czytamy uważnie instrukcje, słuchamy zaleceń doradców i po krótkim czasie zapominamy jak go używać i konserwować. Trwałość czajnika zależy od prawidłowego użytkowania, w którym liczy się każdy szczegół. A zanim zaprosimy rodzinę i przyjaciół na herbatę, urządzenie musi być przygotowane do pracy.

Radzenie sobie z czajnikami elektrycznymi

W domu bardzo popularne są modele zasilane sieciowo, wygodne i praktyczne. Oferta czajników elektrycznych jest imponująca pod względem wzornictwa i funkcjonalności. Niezależnie od tego, czy jest to stal nierdzewna, plastik czy szkło, przed pierwszym użyciem czajnik powinien zostać dokładnie wyczyszczony.

Ponadto przestrzegane są liczne zasady:

  • Stosować tylko do podgrzewania wody;
  • Podczas gotowania urządzenie musi stać stabilnie na poziomej powierzchni;
  • Nie przesuwaj urządzenia podczas pracy;
  • Podczas odłączania z gniazdka należy chwytać za wtyczkę, a nie za przewód.
  • Obudowa podczas gotowania bardzo się nagrzewa i dlatego nie wolno jej dotykać, urządzenie można przenosić z jednego miejsca na drugie tylko poprzez chwycenie za uchwyt.

Aby przygotować nowy czajnik do użytku, należy zapoznać się z instrukcją obsługi i zrozumieć budowę urządzenia.

Wszyscy producenci zalecają najpierw dobrze wypłukać wnętrze obudowy. Następnie napełnić wodą, zawsze do znaku maksimum (nie wyżej), szczelnie zamknąć pokrywę. Umieść urządzenie na stojaku i podłącz je do prądu. Naciśnij przycisk i poczekaj, aż woda się zagotuje.

Wrzątek należy spuścić, urządzenie lekko ostudzić, a następnie ponownie napełnić. Pierwsze użycie czajnika elektrycznego jest standardowe: 2-3 zagotowania (zgodnie z instrukcją) z obowiązkowym odcedzeniem wody.

Osobliwości przygotowania czajników elektrycznych wykonanych z różnych materiałów:

  • Modele szklane płucze się wodą, dodając odrobinę dowolnego płynu do mycia naczyń. Wypłukać, a następnie zagotować czystą wodą w taki sam sposób, jak opisano powyżej;
  • Do urządzeń z obudową ze stali nierdzewnej dodaje się łyżeczkę kwasku cytrynowego. Wystarczy sok z 1-2 owoców cytrusowych;
  • Jednostki z plastikową obudową gotuje się z sodą oczyszczoną (jedna łyżka stołowa na 1,5 litra wody), octem (w proporcji 1:1) lub kwaskiem cytrynowym.

Po gotowaniu z dodatkami pojemniki są dokładnie płukane, gotowane w czystej wodzie i odsączane.

Do gotowania na kuchenkach (gazowych, elektrycznych) kupuj modele emaliowane, a także naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. Te ostatnie są niezawodne, wygodne, utrzymują ciepło przez długi czas.

Czajniki z emaliowanego żelaza to klasyka gatunku. Przyciągają hostessy swoim oryginalnym wyglądem, ale wymagają szczególnej uwagi w użytkowaniu.

Co należy zrobić:

  • Dla stali nierdzewnej schemat jest prosty - zalać wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego, zagotować. Następnie ostrożnie odcedź zawartość, opłucz naczynie i doprowadź je do wrzenia jeszcze kilka razy, ale już z czystą wodą. Po ostatnim zabiegu ciało jest schładzane i wycierane do sucha, usuwając wszelkie plamy i zacieki. Po tych czynnościach czajnik jest gotowy do użycia;
  • Również modele emaliowane należy polać wodą. Czajnik jest zagotowywany, płyn jest chłodzony, a następnie odcedzany. Do utwardzania można użyć roztworu soli. Wlać na górę czajnika, wsypać sól (2 łyżki na litr), zagotować.

Czajniki emaliowane są wrażliwe na zmiany temperatury. Po zdjęciu z płyty grzewczej postaw je na ciepłym, suchym podłożu. Średnica podstawy musi odpowiadać wielkości płyty elektrycznej, w przeciwnym razie łatwo jest uszkodzić emalię.

Warto wiedzieć! Nie wlewać wody do rozgrzanego emaliowanego czajnika. Kolejność czynności jest następująca: najpierw nalewamy wodę, stawiamy czajnik na palniku i dopiero wtedy włączamy ogień.

Przygotowanie czajniczków

Miłośnicy napoju z tonikiem używają specjalnych małych czajniczków. Nowe czajniki przed "uruchomieniem" muszą być przygotowane do użytku:

  • Szkło, porcelanę, stal nierdzewną należy umyć wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, spłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem;
  • Czajniczek gliniany należy najpierw opłukać ciepłą wodą (4-5 razy). Następnie przełożyć do dużej miski, powoli napełnić ją gorącą (70-80 stopni) wodą i zalać z zewnątrz. Pozostawić na krótki czas i opróżnić. Jeszcze trzykrotnie napełnia się go wodą - najpierw sparzoną, potem przelaną ciepłą (50 stopni) wodą i ponownie zalaną wrzątkiem. Pusty kociołek pozostawia się do wyschnięcia.

Wiele osób napotyka ten problem z nowymi naczyniami kuchennymi. Najczęstsza usterka występuje w czajnikach elektrycznych z obudową z tworzywa sztucznego. Mogą one na długo zachować specyficzny, plastikowy zapach.

W przypadku stali nierdzewnej i szkła tak nie jest, a nawet jeśli "aromat" jest wyczuwalny, to znika po 2-3 gotowaniach. Modele szklane i stalowe zazwyczaj mają nieprzyjemny zapach, ponieważ pokrywa jest zbyt szczelna (była zbyt długo zamknięta).

Jak usunąć zapach plastiku:

  • Nowy czajnik należy dokładnie umyć. Wypełnić wodą do kreski, dodać 50-60 gramów kwasku cytrynowego. Doprowadzić do wrzenia i odcedzić;
  • Zamiast kwasku cytrynowego można użyć 9% octu stołowego (100 ml na 2 litry) lub sody oczyszczonej (50 gramów na 2 litry).

Doprowadzić wodę do wrzenia, ostudzić i odcedzić. Po spłukaniu pod bieżącą chłodną wodą. W razie potrzeby procedurę można powtórzyć.

Oprócz powyższych środków, węgiel aktywny może pomóc w pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu. Do miski wsypujemy 8-10 tabletek, przykrywamy szczelnie pokrywką i przykrywamy ręcznikiem. Po 20-24 godzinach wyjmij węgiel drzewny, dodaj czystą wodę i doprowadź do wrzenia. Ostudzić, odcedzić zawartość i wypłukać.

Sposób usuwania "plastikowego" zapachu opisaliśmy bardziej szczegółowo. Jeśli jednak przeprowadzone zabiegi nie przynoszą rezultatów, jest powód, aby zastanowić się nad jakością materiałów, z których wykonano obudowę.

Najczęstszy nieprzyjemny zapach pochodzi z plastiku lub farby wewnętrznej w tanich modelach.

Pozostaje jedynie odesłać zakup do sklepu i wybrać dla siebie inny, wyższej jakości model zaufanej marki.

Zdrowie jest droższe, a nie zapominajmy o mądrym powiedzeniu o skąpcu, który płaci dwa razy. Po zakupie nowego czajnika nie zapomnijcie o naszych zaleceniach. Życzę miłej herbaty!

ładuję....