- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 207 odwiedzin

Jak przechowywać warzywa?
Ze starannością wybierasz jędrne i soczyste warzywa, aby dostarczyć swojej rodzinie tego co najlepsze. W kilka dni później w lodówce zastajesz skapcaniałe i pożółkłe coś, co miało być Waszym posiłkiem. Takie jarzyny, nie tylko nie zachwycą już swoim smakiem i wyglądem, ale również mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Takiego scenariusza można jednak uniknąć. Wystarczy poznać zasady prawidłowego przechowywania warzyw i jak najszybciej wprowadzić je w życie.
W lodówce czy nie? Gdzie przechowywać warzywa?
Jedni trzymają jarzyny w lodówce, inni są przekonani, że nie jest to dobre dla nich miejsce. Gdzie więc powinno się przechowywać warzywa? Odpowiedź jest bardziej złożona. Znaczna większość warzyw najlepiej czułaby się w chłodniej piwniczce lub spiżarni. Takie pomieszczenie niestety nie każdy z nas posiada w swoim domu. Alternatywą dla nich może być lodówka, jednak z zachowaniem kilku zasad, które szerzej omówimy w dalszej części artykułu. Na początek warto jednak zaznaczyć, że wśród najpopularniejszych warzyw jest parę wyjątków, którym zbyt niskie temperatury mogą szybko zaszkodzić. Są nimi:
- pomidory,
- ogórki,
- czosnek,
- cebula,
- ziemniaki.
Cztery pierwsze pozycje z tej listy najlepiej czują się w ciemnym i przewiewnym miejscu. Praktycznym i estetycznym rozwiązaniem będą koszyki wiklinowe z pokrywą, lub przykrywane ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Dobrze w tej roli sprawdzą się również torby papierowe z dziurkami. Ziemniaki natomiast najdłużej pozostaną świeże w miejscu przyciemnionym, lekko chłodniejszym niż temperatura pokojowa i o dobrej cyrkulacji powietrza. Pojemnikiem na to warzywo może być drewniana skrzynka lub płócienna torba. Do lodówki nie warto również wkładać dyni. Zajmuje ona bardzo dużo miejsca, a przechowywana w całości, bez uszkodzenia skórki, może wytrzymać na zacienionej kuchennej półce nawet kilka tygodni.
Jak przechowywać warzywa w lodówce? Podstawowe zasady
Warzywa korzeniowe oraz zielone, czyli sałaty i kapusty najlepiej będą czuły się w lodówce. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych aspektach, zanim je tam umieścimy.
- Po pierwsze, jarzyny powinny być przechowywane na jak najniższej półce lodówki. Nowsze modele chłodziarek posiadają nawet specjalne komory, w których, dzięki utrzymywaniu odpowiedniej wilgotności, warzywa dłużej zachowują świeżość.
- Dobrym pomysłem jest wyłożenie dna lodówki ręcznikiem papierowym, lub bawełnianą ściereczką, które pochłoną nadmiar wilgoci.
- Nigdy nie pozostawiaj warzyw w foliowych torebkach. Warzywa nie tylko mogą w nich szybko spleśnieć, ale również mogą wchłonąć uwalniane prze folię substancje rakotwórcze.
- Nieodpowiednie do przechowywania jarzyn są także szczelnie zamykane plastikowe pudełka. Zamiast nich można użyć specjalnych pojemników z odpowietrznikami, lub przykrywać miseczki ręcznikami papierowymi.
Przechowywanie warzyw zielonych, czyli sałat i kapustnych
Najważniejszą zasadą w przechowywaniu warzyw zielonych jest zapewnienie im stałego dostępu powietrza. Zamknięte szczelnie wytwarzają bowiem rakotwórcze azotyny. W przypadku główek sałat i kapusty, dobrą praktyką jest umieszczenie ich w miseczkach wyłożonych ręcznikiem papierowym i przykrycie z góry kolejnym jego arkuszem. Uchroni je to przed nadmiarem wilgoci. Przeciwnie sytuacja ma się, gdy przechowywać chcemy pojedyncze liście sałat, rukoli, szpinaku, roszponki czy jarmużu. Listki takie przed włożeniem do lodówki najlepiej jest umyć, a następnie delikatnie i niezbyt dokładnie osuszyć. Można również przykryć pojemnik wilgotnym ręcznikiem papierowym. Taka odrobina wody zapobiegnie ich przedwczesnemu zwiędnięciu.
Przechowywanie warzyw korzeniowych
Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, seler, rzodkiewka czy buraki, nie powinny być myte ani obierane przed umieszczeniem w lodówce. Należy jednak odciąć ich nać i przechowywać ją osobno. Warto dodatkowo owinąć je wilgotnym ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką. Przechowywane w ten sposób są w stanie wytrzymać około tygodnia. Przed ich spożyciem zawsze należy dokładnie sprawdzać je pod kątem wystąpienia pleśni. Jeśli zauważymy jej choć trochę, warzywo należy bezwzględnie wyrzucić.
Uwaga na paprykę
Papryka dość dobrze znosi przechowywanie w lodówce, jednak jej bliskość może szkodzić innym warzywom. Podobnie jak banany i jabłka, wytwarza ona etylen, który przyspiesza proces dojrzewania jarzyn i owoców. Szczególnie uważać należy na warzywa zielone, takie jak na przykład brokuły, które w kontakcie z papryką szybko zżółkną i stracą wiele ze swoich wartości odżywczych.
Jak przechowywać seler naciowy?
Seler naciowy, przechowywany w nieodpowiedni sposób szybko staje się zwiędły i nieapetyczny. Niewiele osób wie, że najlepszym sposobem na przechowywanie tego uwielbianego przez odchudzających się warzywa, jest owinięcie go w folię aluminiową i umieszczenie go w lodówce. Warto również oddzielać jego łodyżki na bieżąco, gdyż trzymanie pojedynczych, szybko skończy się utratą jędrności i cennych witamin.
Jakie akcesoria mogą pomóc w dłuższym utrzymaniu warzyw w świeżości?
Najlepszym sposobem na dłuższą świeżość warzyw jest przechowywanie ich w osobnych pojemnikach, dlatego warto zakupić komplet plastikowych miseczek, który pasował będzie do wymiarów szuflad naszej lodówki. Jak już wspomniano, nie mogą być one szczelnie zamknięte. Na rynku dostępne są bardzo ciekawe pojemniki ze specjalnym koszykiem w środku. Dodatkowo wyposażone są one w filtr węglowy, który neutralizuje wydzielany etylen oraz specjalny odpowietrznik, dzięki któremu możliwa jest regulacja wilgotności, odpowiednia dla danego gatunku warzyw.
Świeżość i piękny wygląd warzyw to nie tylko kwestia estetyczna. Nawet niewielkie oznaki zepsucia, mogą wskazywać na utratę cennych witamin i minerałów oraz zawartość substancji szkodliwych dla zdrowia, jak na przykład zarodniki pleśni. Warto zadbać o odpowiednie przechowywanie jarzyn, tak by móc zawsze zjadać je z apetytem i tym samym dostarczać swojemu organizmowi tylko tego co najlepsze.