Sałatka na grilla w 3 odsłonach

Sałatka na grilla w 3 odsłonach

Szybka do przygotowania sałatka na grilla stanowi niezbędną część udanego spotkania ze znajomymi przy ruszcie. W sklepach nie brak jest gotowych sałatek i mieszanek z makaronem, mięsem czy też ryżem. Niemniej jednak, zdecydowanie taniej i zdrowiej będzie, jeżeli przygotujemy tego typu połączenie zupełnie samodzielnie. Wbrew temu, co może się wydawać nie zajmuje to zbyt dużo czasu i sałatka na grilla uda się nawet największym amatorom w kuchni.

Sałatki na grilla - składniki sezonowe

Zanim zaczniemy obierać i kroić składniki na sałatkę na grilla, warto zaopatrzyć się w produkty aktualne w danym sezonie. Tak będzie zdrowiej, smaczniej, a poza tym w przystępnej cenie. Nie warto przepłacać na przykład za paprykę, jeżeli właśnie jest sezon na rzodkiewki czy też szparagi. Nowalijki są jednymi spośród bardzo wdzięcznych warzyw, które warto będzie podawać z daniami z grilla. Sałatka wiosenna do grilla zajmie nam piętnaście minut, zaś porcję wielu witamin mamy w niej zagwarantowaną. Sałatka przygotowana z młodych ziemniaków zasmakuje na pewno osobom będącym fanami pierwszych kartofli, zaś surówka zrobiona z młodej kapusty i z dodatkiem koperku chrupkością będzie wzbogacać talerz wraz z przypieczoną karkówką albo kiełbaską z grilla. Dania na grilla podane wraz z wartościowymi sałatkami, są świetnym sposobem na pełen obiad. 

Sałatki na grilla - dressing doda im smaku

Nawet najlepsze produkty użyte do przygotowania sałatki, wymagać będą wykończenia odpowiednim dressingiem. Popularnym połączeniem do polania sałatki na grilla to sok z cytryny albo ocet, miód i oliwa z oliwek - wszystko to we właściwych proporcjach, na przykład w takich jak na surówkę na grilla. Ciekawą opcją będzie zastosowanie mniej znanego nam oleju - sałatka grillowa przygotowana z dressingiem wykonanym z lnianego oleju, będzie prawdziwą bombą witaminową. Z kolei zaś sałatka z dodatkiem dressingu pietruszkowego przypadnie na pewno do gustu fanom mieszanek ziołowych. Za każdym razem sprawdzi się łatwy w przygotowaniu sos vinegret albo też sos z dodatkiem musztardy. Dla osób, które lubią jeść sałatki mające większą kaloryczność, poleca się zmieszanie ze sobą niewielkiej ilości ketchupu i majonezu. Świetnie sprawdzi się także dodatek greckiego jogurtu.

Sałatka na grilla z makaronem

Celem przygotowania sałatki makaronowej wraz z różnorodnymi warzywami, możemy tak naprawdę wybrać taki typ makaronu, jaki tylko zechcemy. Dobrze pod względem wizualnym, będą się prezentowały kokardki albo gwizdki, penne, świderki czy też tak zwany wesoły makaron mający różne kształty.

Składniki: 

  • czerwona papryka,
  • drobniutki makaron (kokardki, kolanka albo gwiazdki),
  • pieprz i sól,
  • zioła prowansalskie,
  • jogurt naturalny,
  • szczypiorek,
  • żółty ser,
  • por,
  • kukurydza konserwowa z puszki,
  • groszek konserwowy z puszki. 

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie sałatki powinniśmy zacząć od ugotowania w garnku wybranego wcześniej makaronu (razowego albo białego) w posolonej wodzie tak, aby później zdążył on wystygnąć. Do gotującej się wody, warto dodać także łyżkę oleju, która zabezpieczy makaron przed ewentualnym sklejaniem. Kolejną czynnością powinno być dokładne umycie warzyw i odpowiednie ich pokrojenie - por kroimy w plasterki, zaś paprykę w kostkę. Następnie trzeba odsączyć groszek i kukurydzę z zalewy i dodać do reszty składników sałatki. Szczypiorek siekamy bardzo drobno i także dodajemy do miski. Ser należy zetrzeć na tarce mającej duże oczka. Starty w ten sposób ser nada sałatce ciekawych walorów smakowych. Przygotujmy także sos na bazie gęstego naturalnego jogurtu, jak i prowansalskich ziół. Jeżeli chcemy, możemy także dodać do niego łyżkę majonezu. Doprawmy całość pieprzem i solą, dokładnie wymieszajmy i wstawmy do lodówki.

Wielokolorowa sałatka na grilla z kapusty pekińskiej

Sałatka na grilla przygotowana na podstawie kapusty pekińskiej, będzie uczta dla podniebienia, jak i dla naszych oczu. Wielokolorowe warzywa pięknie się prezentują, są smaczne, zdrowe i łatwe do strawienia. To idealne połączenie, które warto będzie podawać podczas każdego grilla. 

Składniki:  

  • ocet winny,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek koperku,
  • ser feta,
  • kukurydza konserwowa z puszki, 
  • zielony ogórek,
  • zielona i czerwona papryka,
  • kapusta pekińska. 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa trzeba bardzo dokładnie wymyć i delikatnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Główkę kapusty pekińskiej, jak i koperek siekamy, kroimy paprykę w małą kostkę, zaś ogórka w półplasterki. Ser feta najlepiej jest pokroić w kostkę. Wszystkie składniki następnie przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną z zalewy konserwową kukurydzę i mieszamy. Z paru łyżeczek oliwy z oliwek, niewielkiej ilości octu winnego i wody warto stworzyć sos, który będzie stanowił zwieńczenie całości tej kompozycji warzywnej. Polejmy nim wszystkie składniki i dodajmy soli. 

Koperkowa sałatka z ziemniakami na grilla

Koperkowa sałatka ziemniakami na grilla

Surówka jarzynowa z gotowanymi ziemniakami, jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna. Śmietana i koperek sprawią, iż sałatka do grilla z ziemniaków, wyróżnia się przede wszystkim walorami smakowymi, które bardzo dobrze łączą się z daniami mięsnymi wzrost z grilla. 

Składniki:

  • zielone, długie ogórki,
  • ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • pieprz i sól,
  • musztarda,
  • majonez,
  • śmietana 18%. 

Sposób przygotowania:

Najpierw należy umyć ziemniaki, niemniej jednak nie obierać ich ze skórki. Trzeba je ugotować w mundurkach, w posolonej wodzie. Jeżeli zechcemy dodawać ziemniaki bez skórki, warto obrać je dopiero po uprzednim wystudzeniu. Ugotowane oraz wystudzone ziemniaki należy pokroić w większą kostkę albo w plasterki. Umyte ogórki pokrójmy nożem w cieniutkie plasterki. Wszystkie warzywa trzeba wrzucić do większej miski. Naczynie to musi być odpowiednio duże, aby można było z łatwością wymieszać zawarte w niej składniki, zaś później nałożyć sałatkę na małe talerze. Do wszystkiego dodajmy posiekany koperek, jak i przeciśnięty przez specjalną praskę ząbek czosnku. Dodajmy także nieco śmietany, musztardy oraz majonezu - tego typu dodatki sprawią, iż sałatka będzie mieć doskonały smak. Na koniec warto dodać pieprzu i soli według uznania, wymieszać sałatkę i wstawić ją do lodówki.

ładuję....