- today
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 894 odwiedzin

Jaki chlebak wybrać? Który najzdrowszy?
Podstawowym i niemalże niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni jest chlebak - czyli pojemnik służący do przechowywania pieczywa. Jego zadanie jest bardzo ważne - chroni bowiem żywność przed wysuszeniem, psuciem oraz powstawaniem pleśni. Ponadto pomaga w utrzymaniu czystości i porządku. Zakup nowego chlebaka nierzadko przysparza kłopotów kupującemu. Jaki chlebak wybrać zatem do swojej kuchni i na co zwracać uwagę?
Chlebak - jaki wybrać?
Chlebaki różnią się od siebie przede wszystkim kształtem, wielkością, kolorem oraz materiałem z którego zostały wykonane. Zazwyczaj składają się one z dna - czyli części nieruchomej oraz ruchomej pokrywy, choć na rynku dostępne są również inne modele pojemników. Producenci oferują chlebaki wykonane z różnych tworzyw, zarówno naturalnych jak i sztucznych. Przy wyborze chlebaka dobrze jest wziąć pod uwagę wszystkie aspekty związane z estetyką, wytrzymałością oraz ze zdrowiem. Warto dobrać również model chlebaka odpowiednio do stylu w jakim urządzona została nasza kuchnia. Na rynku można spotkać bardzo zróżnicowane formy chlebaków. Dostępne są zarówno te w wersji tradycyjnej oraz bardziej unowocześnione, pasujące do modnych obecnie wystrojów nowej generacji.
Jaki chlebak najzdrowszy - który model wybrać?
Jaki chlebak najzdrowszy? Na co zwrócić uwagę wybierając produkt? Przede wszystkim na tworzywo z jakiego został on wykonany. Dobry chlebak zapewnia właściwą cyrkulację powietrza oraz zapobiega przedostawaniu się wilgoci, dzięki czemu pieczywo nie pleśnieje i nie ulega zepsuciu. Jakie modele chlebaków są najczęściej spotykane?
- Chlebaki drewniane - ze względu na ogólnodostępność oraz niską cenę, chlebaki drewniane cieszą się sporą popularnością. Niemałą zaletą jest ich estetyczny wygląd, który pasuje do większości wnętrz. Kolejnym plusem jest duża odporność na uszkodzenia mechaniczne, co jednocześnie wpływa na trwałość i wytrzymałość produktu, który pełni swoją funkcję przez lata. Pieczywo przechowywane w drewnianym chlebaku długo zachowuje świeżość i nie ulega wysuszeniu. Wadą produktu może być trudność utrzymania go w czystości, należy pamiętać, że drewna nie należy czyścić detergentami. Drewno posiada również inną cechę jaką jest zdolność do pochłania wilgoci i zapachów z otoczenia.
- Chlebaki metalowe - dostępne są w wielu kolorach, w wersji matowej lub błyszczącej oraz w różnych, ciekawych kształtach. Metal nie pochłania aromatów z kuchni oraz chroni przed przedostawaniem się światła. Ich ogromną zaletą jest duża odporność na uszkodzenia i stłuczenia oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Metalowy chlebak bez problemu można dokładnie wymyć, jednak zbyt duża ilość środków dezynfekujących i wody może przyczynić się do powstawania rdzy na pojemniku. Ponadto często na powierzchni takiego chlebaka pozostają odciski palców.
- Chlebaki ceramiczne - materiał ten zapewnia utrzymanie właściwej temperatury wewnątrz chlebaka, dlatego gwarantuje długą świeżość przechowywanego pieczywa oraz zapobiega jej zepsuciu. Jest ciekawym rozwiązaniem dla kuchni nowoczesnych, które charakteryzują się nietuzinkowym stylem i wystrojem. Wadą ceramiki jest jednak słaba odporność na uszkodzenia mechaniczne, dlatego produkt warto czyścić ostrożnie.
- Chlebaki bambusowe - to kolejny chlebak wykony z naturalnego surowca. Oprócz niebanalnego designu oraz całej gamy zróżnicowanych i ciekawych modeli, chlebaki bambusowe posiadają szereg zalet. Pierwszą z nich jest fakt nieprzepuszczania wilgoci, przez co chlebak nie pochłania zapachów z otoczenia i zapachu pieczywa. Bambus jest odporny na odkształcenia i urazy mechaniczne, dzięki czemu trudno o usterki bądź zarysowanie chlebaka. Pieczywo przechowywane w bambusowym pojemniku długo zachowuje świeżość i nie ulega wysuszeniu. Dodatkowo chlebak łatwo utrzymać w czystości. Wadą może być koszt produktu, który ze względu na ekologiczne tworzywo, jest dość wysoki.
- Chlebaki plastikowe - są lekkie, nie pochłaniają wilgoci ani zapachów oraz nie reagują z substancjami z otoczenia, dlatego łatwo je utrzymać w czystości. Atutem może być również zróżnicowanie pod względem barw oraz kształtów pośród modeli. Ponadto ich ogromną zaletę stanowi niska cena i łatwa dostępność na rynku. Niestety plastik nie zapewnia odpowiedniej cyrkulacji powietrza, w skutek czego pieczywo może pleśnieć.
Który chlebak jest najbardziej higieniczny?
Jaki chlebak będzie najzdrowszy i czym kierować się przy jego wyborze? Jak podjąć decyzję odnośnie zakupu? Wybierając chlebak warto zwrócić uwagę na materiał z jakiego został on wykonany. Naturalne surowce cieszą dużą popularnością, ze względu na estetyczną i stylową prezentację oraz elegancję. Nie bez znaczenia jest również kwestia higieny. Dobrze więc zwrócić uwagę na stopień łatwości czyszczenia produktu. W chlebaku przechowywana jest żywność, należy więc dość często dezynfekować jego powierzchnię. Właściwa higiena zapobiega namnażaniu się bakterii, rozwojowi pleśni, drożdżaków oraz roztoczy, a także usuwa nagromadzony kurz. Przy wyborze chlebaka warto więc upewnić się o możliwości łatwego czyszczenia i dezynfekowania pojemnika.
Chlebak, jak sama nazwa wskazuje jest pojemnikiem do przechowywania pieczywa. Na rynku dostępnych jest ich bardzo wiele rodzajów różniących się wielkością , materiałem z jakiego są wykonane oraz stylistyką. Chlebak jest niezbędny w każdej kuchni, ponieważ pomaga utrzymać porządek, a dzięki niemu chleb jest dłużej świeży i nie wysycha. Jaki chlebak wybrać? Poniższy poradnik na pewno pomoże podjąć Ci właściwą decyzję.
1. Chlebaki drewniane.
Chlebaki wykonane z drewna są bardzo eleganckie i estetyczne. Przechowywane w nich pieczywo na długo zachowuje świeżość. Drewno jest materiałem niezwykle trwałym i odpornym na uszkodzenia. Niestety chlebaki drewniane nie są pozbawione wad. Jedną z najważniejszych jest to, że trudno je utrzymać w czystości, ponieważ nie zaleca się myć ich pod bieżącą wodą, ponieważ pochłaniają one wilgoć i z czasem mogą się odbarwiać i odkształcać.
2. Chlebaki metalowe.
Chlebaki metalowe są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia a przy tym łatwe do utrzymania w czystości. Stal nie odbarwia się oraz nie chłonie zapachów pieczywa. Pieczywo na długo zachowuje świeżość. Ponadto chlebaki metalowe wyróżniają się ciekawym designem. Bardzo dobrze prezentują się w nowoczesnej kuchni. Są także stosunkowo tanie. Nie są wolne jednak od wad. Myte pod bieżącą wodą z silnymi detergentami, mogę zardzewieć. Szybko się nagrzewają wpływając na temperaturę pieczywa wewnątrz, nie można ich stawiać w pobliżu źródeł ciepła.
3. Chlebaki bambusowe.
Chlebaki wykonane z drewna bambusowego są odporne na uszkodzenia, są łatwe w utrzymaniu w czystości. Pieczywo w nich przechowywane nie wysycha i na długo zachowuje świeżość. Niestety chlebaki te nie należą do najtańszych.
4. Chlebaki plastikowe.
Chlebaki plastikowe są tanie, lekkie i łatwe do utrzymania w czystości. Nie chłoną zapachów pieczywa oraz nie odbarwiają się. Nie wyglądają jednak już tak dobrze w kuchni niż chlebaki wykonane w innych materiałów. Nie zapewniają też odpowiedniej cyrkulacji powietrza, dlatego wymagają dodatkowych otworów w celu zapewnienia przepływu powietrza.
5. Chlebaki spełniające dodatkowe funkcje.
Wybierając chlebak trzeba zwrócić uwagę także na jego wielkość, im większy tym większą część blatu roboczego będzie trzeba na niego poświęcić. Warto zastanowić się także nad chlebakami spełniającymi dodatkowe funkcje, np. chlebak połączony z deską do krojenia.
6. Chlebaki sprzedawane w zestawach z pojemnikami.
W sprzedaży dostępne są także chlebaki w zestawie do przechowywania kawy, herbaty oraz cukru. Prezentują się one niezwykle elegancko i stylowo.