Kawiarka - jaką wybrać?

Kawiarka - jaką wybrać?

Chcesz napić się prawdziwej, aromatycznej kawy? Wcale nie potrzebujesz do tego drogiego ekspresu ciśnieniowego. Wystarczy Ci prosta w obsłudze kawiarka – zaparzacz ciśnieniowy, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz aromatyczną kawę. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów kafetierek. Jak jednak wybrać tę odpowiednią dla siebie?

Do zaparzenia kawy pod ciśnieniem potrzebujesz dobrej kawiarki ciśnieniowej. Jest to proste urządzenie, które pozwoli w bardzo krótkim czasie przygotować prawdziwe włoskie espresso. Później na bazie tego espresso możesz przygotować inne rodzaje kaw: americano czy cappuccino. Kawiarki mogę być wykonane z różnych materiałów oraz mieć różne pojemności. Ważne, aby dopasować ją do własnych potrzeb.

Rodzaje kawiarek:

  1. Kawiarki aluminiowe.

Cieszą się największą popularnością. Ich niska cena oraz oryginalny kanciasty kształt to niewątpliwe zalety. Są wykonane z certyfikowanego i dopuszczonego do kontaktu z żywnością aluminium. Nie trzeba się zatem obawiać, że są w jakiś sposób szkodliwe dla naszego zdrowia. Niestety, aluminiowe kawiarki nie są bardzo trwałe. Przy intensywnym użytkowaniu mogą się odkształcać, odbarwiać. Kawiarki wykonane z aluminium są jednak lekkie i szybko się nagrzewają. Kawiarki aluminiowe ponadto są dostępne w różnych kolorach.

Kawiarka aluminiowa

  1. Kawiarki stalowe.

Cechują się większą trwałością niż kawiarki aluminiowe. Co niestety przekłada się też na wyższą cenę w porównaniu do kawiarek aluminiowych. Stal jest bardziej odporna na intensywne użytkowanie i nie odkształca i nie odbarwia się tak szybko. Odpowiednio zadbana posłuży w naszej kuchni przez bardzo długi czas. Kawiarki stalowe wyglądają bardziej nowocześnie, to ze względu na ich bardziej opływowy kształt niż kawiarek aluminiowych. Stal nierdzewna nie wydziela podczas gotowania żadnych obcych zapachów i smaków. Wadą kawiarek stalowych może być to, że występują tylko w jednym kolorze - stalowym.

Kawiarka stalowa

Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Należy pamiętać, że w kawiarce przeznaczonej na 10 czy 12 filiżanek espresso nie przygotujemy tylko jednej filiżanki, bo w zbiorniku wody musi się znajdować jej odpowiednia ilość, żeby kawiarka była bezpieczna w użytkowaniu. Producent podaje często pojemność w filiżankach. 1 filiżanka odpowiada 50 ml kawy.

Jeśli chcesz przygotowywać kawę tylko dla siebie, to musisz zaopatrzyć się w kawiarkę o pojemności 1-2 filiżanek. Jednakże jeśli chcesz podać taką kawę również gościom czy rodzinie musisz pomyśleć o kupnie większej kawiarki, najlepiej na 10-12 filiżanek (pojemność ok. 600 ml).

Jaką kawiarkę wybrać na indukcję a jaką na zwykłą kuchenkę?

Na zwykłą kuchenkę nadaje się większość typów kawiarek. Wybierając kawiarkę na kuchenkę indukcyjną zwracać uwagę musisz na to, czy posiada ona odpowiednie dno. Jest to zawsze zaznaczone w opisie danej kawiarki lub widoczne na pudełku. Na kuchenkę indukcyjną zaleca się używanie kawiarek o pojemności powyżej 100 ml, ponieważ mniejsza może nie zostać wykryta przez indukcję.

Jaką kawę do kawiarki wybrać?

Do kawiarki nadaje się tylko kawa mielona. Jednakże najlepsza będzie kawa ziarnista, świeżo zmielona. Kawa po zmieleniu bardzo szybko traci swój smak i aromat. Im dłużej przechowujemy już zmieloną kawę, tym staje się ona mniej smaczna. Dlatego do kawiarek poleca się kupować kawę ziarnistą i mielić ją samodzielnie bezpośrednio przed przygotowywaniem naparu. Aby zmielić ziarna kawy należy zaopatrzyć się w odpowiedni młynek do kawy. Szeroki wybór młynków dostępny jest w naszym sklepie.

Kawiarki

ładuję....